Obećana zemlja

Ne bi živjeli nigdje drugdje: Nizozemac i Poljak u Hrvatskoj su pronašli poslovnu i ljubavnu sreću

Stručnjak za digitalni marketing iz Nizozemske te kemijski inženjer iz Poljske međusobno se ne poznaju, no slažu se da je naša domovina za njih "američki san".

Poslovni posjet Splitu prije petnaest godina za Nizozemca Jana de Jonga (37) bio je prst sudbine. Hrvatska se pokazala kao plodno tlo za razvoj njegovih tvrtki fokusiranih na digitalni marketing, a uz poslovnu sreću pronašao je i privatnu. U braku sa Splićankom Slavicom (38) je devet godina, tijekom kojih su dobili četvero djece: Jana (8), Emmu (6), Bellu (4) te Annu (2).

- Ne bih mogao živjeti nigdje drugdje. Odgovara mi mediteranski način života, od blage klime do gastronomije. U Hrvatskoj mi jedino nedostaju roditelji, sestra i moje nizozemsko društvo, koje sam do početka pandemije posjećivao dva do tri puta godišnje - govori splitski zet, koji je odrastao u gradu Bodegraven na zapadu Nizozemske. U Split je prvi put došao s 22, kad je bio na posljednjoj godini studija marketinga.

image
Nizozemski poduzetnik Jan de Jong sa suprugom Slavicom i djecom.
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Hrvatsku je za novu domovinu odabrao i Poljak Łukasz. Sa suprugom, rođenom Vijetnamkom, skrasio se u Zadru gdje uživa kreirajući pivske okuse, ali i u najljepšem zalasku sunca na svijetu.

Među 90 članova zadružne pivovare Brlog, koju su 2016. osnovale poduzetnice Ana Teskera (37) i Maja Šepetavec (37), nalazi se i Łukasz Sędzielowski (33), kemijski inženjer iz Poljske. Sa suprugom, Vijetnamkom Phương Anh Thị Nguyễn (39), u Hrvatsku se doselio prije godinu i pol jer njegova Phanh, kako je svi zovu, inače doktorica znanosti iz polja biologije, nije mogla dobiti vizu u Poljskoj.

image
Łukasz Sędzielowski sa suprugom Phương Anh Thị Nguyễn.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

- Hrvatska nam se pokazala kao najlogičniji izbor, a prijavio sam se na desetak natječaja za poslove u raznim pivovarama. I baš ova mala zadarska posebno mi se svidjela. Dogovor s Anom i Majom tekao je brzo i glatko, pomogle su nam i s pronalaskom smještaja, a Phanh je dobila dozvolu za dugotrajni boravak u samo dva tjedna - priča Łukasz za magazin Gloria.

Nastavak ovih dviju inspirativnih priča, od toga zašto su Jan i Lukasz izabrali baš Hrvatsku, po čemu su danas pravi Dalmatinci te zbog čega život više ne mogu zamisliti nigdje drugdje, čitajte u novom broju magazina Gloria.

image
GLORIA
Linker
04. travanj 2024 16:34