Getty Images/iStockphoto
Putovanje

Od gajdi do Harryja Pottera: Škotska je zemlja zelenih prostranstava, kiltova i viskija

Splitska znanstvenica Anita Rakić uoči pandemije sa suprugom je posjetila najsjeverniji dio Velike Britanije, gdje je uživala u lekciji iz povijesti te je doznala zašto muškarci ondje vole nositi - suknje.

Plan putovanja po Škotskoj pripremila sam do detalja: željela sam razgledati dvorce, jezera, klifove, klance, slapove i druge prirodne ljepote, kušati viski i pivo, slušati gajde... Krenuli smo sa splitskog aerodroma preko Münchena prema Glasgowu i nakon što smo sletjeli u zračnu luku, već nakon 15 minuta vožnje došli smo do našeg hotela u centru grada.

Glasgow, keltski Glaschu, najveći je grad u Škotskoj i treći po broju stanovnika u Velikoj Britaniji. Nalazi se uz obalu rijeke Clyde, u središnjem dijelu Škotske, gdje je klima umjereno oceanska sa svježim i blagim ljetima te hladnim i snježnim zimama. Sedamdesetih godina bio je siv, tmuran radnički grad, no doživio je transformaciju.

Glasgow Cathedral and Royal Infirmary at dusk, Glasgow, Scotland, United Kingdom, Europe,Image: 401673420, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
PROFIMEDIA
Katedrala Svetog Munga u Glasgowu.

Danas je kulturno i sveučilišno središte obnovljene viktorijanske arhitekture. Glasgow je poznat i po brodogradilištima u kojima su, među ostalim, sagrađeni brodovi Queen Mary i Queen Elizabeth. Uzrečica da grad poznajemo po ulicama, a pamtimo po ljudima vrijedi za Glasgow! Tako je na taksijima i autobusima natpis People Make Glasgow (Ljudi čine Glasgow) - i zaista, Škoti su ugodni, neposredni, dragi i temperamentni ljudi.

Getty Images
Dvorana Clyde Auditorium u Glasgowu

Zvuk gajdi, Iako Glasgow ima podzemnu željeznicu s 15 stanica, odlučila sam ga istraživati pješice. Od hotela sam brzo došla do George Squarea, glavnog gradskog trga, kojim dominira spomenik piscu i političaru Walteru Scottu. Na putu prema katedrali imala sam sreću vidjeti škotsko vjenčanje. Dame su bile elegantne sa šeširima široka oboda, a mladoženja je bio u kiltu. Zvuk gajdi razlijegao se oko crkve, a opuštena atmosfera pridonijela je ugodnom druženju i uzvanika i turista koji su se tu zatekli. Glazgovska katedrala najveličanstvenija je škotska srednjovjekovna građevina, izgrađena u 13. stoljeću.

Privatni album
Keltski križevi na groblju u Glasgowu

Na brežuljku u blizini katedrale nalazi se veliko viktorijansko groblje s lijepim nadgrobnim spomenicima i raskošnim grobnicama bogatih škotskih obitelji, skulpturama koje je izradio kipar i arhitekt Charles Rennie Mackintosh te s intrigantnim keltskim križevima. S vrha groblja puca veličanstven pogled na cijeli Glasgow. Razgledavanje se nastavilo potragom za škotskim centrom za dizajn i arhitekturu The Lighthouse. To je zgrada Charlesa Rennieja Mackintosha u secesijskom stilu, s mnogo galerija i iz koje se pruža prekrasan pogled na grad.

Privatni album
Bračni par Rakić sa svojim škotskim vodičem.

Rijeka Clyde, Jedan od najljepših mostova preko rijeke Clyde je Clyde Arc, koji je ime dobio po luku u obliku dijamanta. Uz rijeku se nalazi Clyde Auditorium, koncertna dvorana koja oblikom podsjeća na čuvenu Operu u Sydneyju. Projektirao ju je Sir Norman Foster, a u Glasgowu je nazivaju i Armadillo. Tu je i Glasgow Science Centre, osnovan u svrhu promicanja i unapređenja znanosti i tehnologije na zanimljiv način, kroz puno radionica i događanja za sve dobne skupine.

A two hour walk from Rowardennan, up the Ptarmigan Ridge, took me to just below the summit of Ben Lomond overlooking Loch Lomond and the village of Luss in the Loch Lomond and Trossachs National Park in the southern highlands of Scotland. The view, at daybreak, looks south west along Loch Lomond towards the islands of the loch and the mountains around the village of Luss.,Image: 102561308, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
PROFIMEDIA
Nacionalni park Trossachs: vrh Ben Lomond s kojeg se vidi Loch Lomond i planine iznad gradića Luss.

Škoti i Indijci, U Glasgowu smo, kao i u drugim mjestima koja smo posjetili, uživali u tradicionalnoj otočnoj hrani kao što su odlični odresci, riba s krumpirićima i scones - jako ukusne pogačice. U boljim restoranima ljubazni konobari objasnit će zašto je odležano meso mekše i cjenjenije te zašto je prepečeni odrezak - uništeni odrezak. Uz tradicionalna jela, odlučili smo kušati i nešto drukčije pa smo otišli u indijski restoran. I nismo se razočarali. Izbor je bio sjajan! Nakon vjetrovitog dana okrijepilo nas je toplo jelo od janjetine i riže s pikantnim začinima, a zvukovi Indije pridonijeli su ugođaju Orijenta.

Privatni album
Unutrašnjost puba u Edinburghu.

Edinburgh, Nakon dva dana boravka u Glasgowu uputili smo se u Edinburgh, grad povijesne arhitekture, koji je udaljen 45 minuta vožnje vlakom. Dva mjeseca unaprijed rezervirala sam besplatnu turu gradom preko tvrtke Sandemansa. S lokalnim vodičem, koji nas je dočekao u kiltu, sastali smo se u ulici Royal Mile, u čijoj je blizini kraljičina škotska rezidencija The Palace of Holyroodhouse.

Getty Images
Panorama Edinburgha s dvorcem na brdu Castle Rock u pozadini

Obišli smo najatraktivnije dijelove grada, vidjeli Edinburški dvorac i zgradu parlamenta, posjetili kafić u kojemu je J. K. Rowling napisala prvi roman o Harryju Potteru... Vodič nam je preporučio restorane i pubove pa smo popili viski u starinski uređenom pubu s bogatim vitrajima i separeima s kožnim naslonjačima. Bili smo i u Princess Streetu, jednoj od najljepših ulica u Edinburghu, sa suvenirnicama i dućanima u kojima se može degustirati viski koji prodaju.

Privatni album
Škoti vole odležane odreske.

Stirling, Povijesni gradić Stirling nekoć je bio prijestolnica Škotske. Dok šetate uličicama toga grada, na svakome koraku osjećate duh prošlih vremena. I tišinu koja njima vlada, kao da se tako odaje počast svim ratnicima i bitkama koje su se tu vodile. Tu se 11. rujna 1297. vodila velika bitka u kojoj je škotski vojskovođa William Wallace pobijedio vojsku engleskog kralja Eduarda I., a u Stirlingu je okrunjena i posljednja škotska kraljica, Marija I.

Image: 316346768, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
PROFIMEDIA
Most u gradiću, nekadašnjoj prijestolnici Škotske.

Oban, Vlakom smo iz Glasgowa krenuli u Oban, gradić na obali Atlantika, a putem smo se vozili kroz nacionalni park Trossachs, pokraj Loch Lomonda, možda i najljepšim škotskim krajolicima sa šumovitim prostranstvima, planinskim klancima, prijevojima, mostovima i divljim klisurama. Oban je lučki gradić na obali Atlantika, iz kojeg se pruža pogled na daleke otoke.

Privatni album
Destilerija viskija u povijesnom gradiću Obanu.

U destileriji Oban degustirali smo viski, a šetajući poslije uz obalu popeli smo se na jedan od strmih grebena, više od trideset metara iznad mora. Kad su se odjednom navukli teški oblaci, osjećala sam kao da sam između vjetra i mora. S vrha grebena promatrala sam snagu mora i oštre hridi koje se iz njega izdižu. More promatram od rođenja, na različitim mjestima i svaki dan je drugačije! No u tom sam trenu pomislila - daleko je moje more, ali i ovdje je čarobno, nestvarno, jednostavno divno!

Looking from the summit of Ben Ime down through the clouds to Loch Lomond, Loch Arklet and Loch Katrine.
Getty Images
Pogled s vrha Ben Ime na Loch Lomond, Loch Arklet i Loch Katrine.

Dobro je znati!

Lav i jednorog: Nacionalna životinja Škotske je jednorog: na grbu Velike Britanije nalazi se desno, a s lijeve je strane lav, simbol Engleske.

Vlakovi: Čisti su, uredni i točni pa su idealan izbor za putovanja po Škotskoj.

Ples: Temperamentni Škoti jako vole ples, a posebno su brzi i energični plesovi iz Highlanda.

Jezik: Škotski dijalekt, posebno onaj u Glasgowu, nije lako razumjeti, čak i ako dobro govorite engleski.

Pročitajte i:

Život na tristo otoka: 'Najpametnji' grad na svijetu nudi luksuz i najkvalitetniji život u Europi

Putovanja iz filmske mašte: Uživajte u pogledu na Fontanu di Trevi ili prođite stazom pacifičkih vrhova

Vodimo vas na glazbeno putovanje: Ovi američki gradovi pišu neku drugu povijest

Zavirite u naljepše vrtove svijeta: Egzotična stabla ili, pak, šareni tulipani osvajaju na prvi pogled

Linker
20. travanj 2024 01:01