Getty Images/iStockphoto
Dajte joj šansu

Ova super hrana odlična je za mršavljenje, detoksikaciju, jačanje imuniteta i pročišćavanje krvotoka

Cijanobakterija, modrozelena alga, najstariji oblika života na zemlji, super hrana 21. stoljeća – sve su to epiteti i nazivi za Havajsku spirulinu, mističnu i nakratko zaboravljenu algu koja je u zadnje vrijeme postala jedna od najtraženijih dodataka prehrani. U njena „magična svojstva” i visoke nutritivne vrijednosti još su se u 16. stoljeću uvjerili i Asteci, a potom i Francuzi koji su 1969. godine pokrenuli prvu tvornicu za njenu preradu.

bio&bio

Zapravo se radi o algi plavo-zelene boje, bogatoj klorofilom koja najčešće obitava u slatkovodnim jezerima i toplijim vodama. Iako za svoj razvoj zahtjeva visoke temperature, zbog čega je najčešći stanovnik Kine, Australije i Havaja, ova cijanobakterija rasprostranjena je po cijelom svijetu. Iako je ranije bila klasificirana kao biljka jer obiluje biljnim pigmentima i ima sposobnost fotosinteze, nova shvaćanja njezine genetike, fiziologije i biokemijskih svojstava navela su znanstvenike da je premjeste među bakterije, preciznije među cijanobakterije, koje se često nazivaju plavozelenim algama. U rodu Spirulina postoji više vrsta, a od njih su tri - Spirulina platensis, Spirulina maxima i Spirulina fusiformis - detaljno proučavane zbog vrijednih nutritivnih i potencijalnih terapeutskih svojstava. Kao suplement najčešće je dostupna u prahu, a njena standardna dnevna doza iznosi od jednog do tri grama, premda se uzimaju i doze do deset grama.

A zašto je postala toliko tražena i obožavana? Prije svega, Havajska spirulina potpuni je izvor proteina. Ima između 55 i 70 posto proteina što je više i od govedine, piletine te soje. Sadrži i 8 esencijalnih i 10 neesencijalnih aminokiselina, kao i visoku razinu gama-linolenske kiseline (GLA), beta-karotena, linoleinske kiseline, arahidonske kiselina, željeza, kalcija i fosfora. Bogata je i vitaminom B12, relativno rijetkim u ostaloj biljnoj hrani, što je i jedan od razloga zašto je spirulina tako dobar izbor za vegetarijance. Obiluje i željezom, a sadrži i kalcij, magnezij i vitamine A, B, C, D i E, te je odličan izvor antioksidansa koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i potiču regeneraciju stanica te jačanje imuniteta.

bio&bio

S druge strane, spirulina ima svega 3,9 kalorija po gramu. Dakle, radi se o niskokaloričnoj hrani visoke nutritivne vrijednosti zbog čega je postala popularna kod sportaša, ali i soba koje vode borbu s viškom kilogramima jer pomaže u kontroli apetita i ublažava žudnju za grickalicama. Također zbog svojim detoksikacijskih svojstava potiče eliminaciju toksina i drugih nečistoća iz krvotoka. Ima moćno protuupalno djelovanje zbog čega je dobra u prevenciji kroničnih upalnih bolesti poput reumatoidnog artritisa, a pomaže i kod tjeskobe, kroničnog umora, stresa, depresije, artritisa, a učinkovita svojstva pokazala je i kod malignih bolesti.

Iako ova alga ima mnogobrojna ljekovita svojstva i prirodni je izvor proteina i minerala, prije njene konzumacije valja se raspitati o mjestu uzgoja. Naime, u prirodi ona može biti onečišćena metalima, štetnim bakterijama i toksinima koje proizvode određene alge, ako raste u nesigurnom okolišu. Stručnjaci preporučuju da kod kupnje suplemenata provjeriti je li spirulina rasla u sigurnim uvjetima, odnosno u tzv. biosigurnim zonama te da je testirana na toksine. Jedna od takvih formi mikroalgi koja je dostupna na našem tržištu u bio&bio dućanima je i Nutrex Hawaii koja se već 36 godina uzgaja na zdravoj i održivoj farmi u Koni na kojoj je zabranjeno korištenje štetnih pesticida, herbicida i GMO-a.

Kako bi se izvuklo ono najbolje, prilikom uzgoja Havajske spiruline, u vodu se dodaje pet posto čiste oceanske vode s dubine od 600 metara. Upravo je ta voda zaslužna za bogatstvo minerala u spirulini. Uz to, metoda hladnog sušenja koja je razvijena u Nutrex Hawaii sprječava oksidaciju i oštećenje karotenoida, enzima i drugih osjetljivih nutrijenata.

Zeleni smoothie sa bananom, narančom mangom i Havajskom spirulinom

Sastojci:

- 1 oguljena naranča

- 1 oguljeni, očišćeni i zamrznuti mango

- 1 zamrznuta banana

- 3 grama Nutrex Hawaii spiruline

- 150 ml bademovog mlijeka

Postupak:

- Stavite sve u blender i smiskajte. I, voilà, imate hranjiv i ukusan obrok!

Linker
14. travanj 2024 12:55