promo
romansa za valentinovo

50 godina od premijere: Opera Lucia di Lammermoor se vraća u HNK-a

Jedan od najpopularnijih opernih naslova, tragična romantična opera Lucia di Lammermoor Gaetana Donizettija bit će premijerno izvedena 14. veljače pod ravnanjem maestra Marcella Mottadelija. Režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje slavni talijanski umjetnik Pier Luigi Pizzi.

Lucia di Lammermoor nastala je prema romanu glasovitoga škotskog romanopisca sir Waltera Scotta The Bride of Lammermoor (Lammermoorska nevjesta), kojeg je u libreto pretočio napuljski pjesnik i najpoznatiji libretist tog doba Salvatore Cammarano. Ovom danas omiljenom operom, Donizetti je ušao u povijest talijanske romantičke opere čije su sastavnice intrige, lažna pisma, dvoboji i suparništvo.

Operni dio predstave odiše virtuoznošću glazbene i vokalne strukture kojom se autor uvrstio među najveće operne skladatelje prve polovice devetnaestoga stoljeća. Za razliku od drugih Donizettijevih djela, fabula je jednostavna, a radnja se odvija u Škotskoj. Mlada Lucia Ashton prisiljena je udati se za čovjeka kojega ne voli, a zaljubljena je u Edgarda Ravenswooda, pripadnika suparničke obitelji.

promo

Te su se dvije obitelji zavadile davno kad je jedan od Ravenswooda u nastupu ljubomore ubio svoju ljubljenu iz obitelji Ashton. Lucia, čekajući tajni sastanak s Edgardom u šumi, povjeri svojoj staroj dadilji koja je prati, kako je usnula daleku rođaku ubijenu u šumi. Prije Edgardova odlaska u Francusku, ljubavnici se rastajući zaklinju na vječnu vjernost, a kad se nekoliko mjeseci kasnije bliži dan Lucijine udaje za čovjeka koji joj je mrzak, pokreće se niz događaja koji na kraju završavaju tragedijom.

U predstavi nastupaju Ljubomir Puškarić, Davor Radić, Paolo Ingrasciotta, Ivana Lazar, Josipa Lončar, Viktorija Đurđek, Tomislav Mužek, Florin Guzga, Luciano Batinić, Siniša Štork, Božo Župić, Ivo Gamulin, Diana Hilje, Josipa Gvozdanić, Damir Klačar te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Posljednja premijera u HNK u Zagrebu opere Lucia di Lammermoor bila je 6. svibnja 1968. a zadnja izvedba na sceni bila je 19. travnja 1975. godine. Reprizne izvedbe predstave su 15., 17., 20., 22., i 25. veljače te 21. i 28. ožujka.

Linker
15. siječanj 2022 16:34