Bibliovca
ZA LJETNU AVANTURU

Bibliovca preporučuje hit knjige za ljeto: Ovih 15 naslova ponesite sa sobom na plažu

Zamolili smo Ivu Rajić, ljubiteljima knjiga poznatu po blogu Bibliovca, da nam izdvoji 15 knjiga koje vrijedi sa sobom ponijeti na plažu, a ona se potrudila i pronašla ponešto za svaki ukus!

Premda pomisao na ljeto u misli doziva neometana razdoblja opuštanja, svatko od nas će rado napraviti mjesta za kakvu uzbudljivu avanturu. One najpristupačnije, najuzbudljivije, a istovremeno i najbezazlenije skrivene su među koricama knjiga. Bez obzira na to otkrivate li iznova jedinstven užitak koji nam mogu pružiti samo knjige ili tek nadoknađujete zaostatke koji su se nakupili zbog užurbane svakodnevice i pretrpanih rasporeda tijekom ostatka godine, čitanje će svakako dati novu dimenziju čaroliji ljeta. Dozvolite mi da vam ponudim neke naslove za koje mislim da bi bili vrijedni vašeg najdragocjenijeg vremena – onog slobodnog.

Sedam muževa Evelyn Hugo

Ljeto je vrijeme kada posebno priželjkujemo nešto nezaboravno, pa ako ste raspoloženi da upoznate upravo jednu takvu ženu i jednu takvu životnu priču, ne propustite “Sedam muževa Evelyn Hugo” Taylor Jenkins Reid (Vorto Palabra), priču o holivudskoj glumici kojoj je dojadilo da se drugi koriste njezinom ljepotom za vlastiti probitak.

Bibliovca / Instagram

Sanjar Strange i Tvornica lutaka

Ako toplina i sloboda ljeta u vama bude potrebu za nečim romantičnim, od srca vam preporučujem priče “Sanjar Strange” Laini Taylor (Vorto Palabra) i “Tvornica lutaka” Elizabeth MacNeal (Stilus); i jedna i druga zavest će vas ljubavnim pričama bez trunke patetike. Prva će vam, uz pravu mjeru originalne fantastike, kazivati o tajanstvenom izgubljenom gradu, čije je zaboravljeno ime nekada bilo slavno, a druga će vas odvesti u priču o odvažnim slikarima, uz neodoljivo jezivu atmosferu viktorijanskog Londona.

Šaptač

Nemate ništa protiv da vašim žilama teče jednako toliko adrenalina koliko i osvježavajućih ljetnih koktela? “Šaptač” Donata Carrisija (Znanje) idealan je odabir za vas, ako mislite da možete sami odgonetnuti odgovor na pitanje – tko je i što želi osoba koja je amputirane ruke šest djevojčica ostavila usred šume? Samo oprez: priča je napeta i adiktivna, pazite da ne izgorite.

Bibliovca

Muza i Japanski ljubavnik

Ako jeste raspoloženi za dobro napisane i slojevite priče u kojima se pojedinac, uhvaćen u vrtlog povijesti, politike i rata, bori za vlastiti identitet, od srca vam preporučujem da s “Muzom” Jessie Burton (Profil) otputujete u Španjolsku, i da ne propustite upravo objavljeni roman “Japanski ljubavnik” (Vuković&Runjić) Isabel Allende, autorice s čijim smo knjigama odrasli i koje nas nikada do sada nisu ostavljale ravnodušnima.

Žene koje kupuju cvijeće

Ako vam nedostaju ona bezbrižna, čavrljava ljeta u društvu najboljih prijateljica, oživjet ćete ih, barem u srcu, čitanjem fenomenalnog novog romana “Žene koje kupuju cvijeće” Vanesse Montfort (Fraktura) o potpuno različitim ženama koje zbližava želja da zapetljane niti prezaposlenosti, neumjerenih očekivanja i žrtvovanja za druge skinu s vlastitih vratova te da pokušaju, barem još jednom, pronaći put ka ostvarenju vlastitih snova.

Sabrane pjesme

U tom raspoloženju nikako ne biste smjeli propustiti zbirku poezije “Sabrane pjesme” Sanje Pilić (Mozaik knjiga); ne bojte se, njezine su pjesme pitke, savršeni su mali zalogaji za dušu dok se šetate kamenim zidinama ili ispijate čašu vina gledajući u pučinu. Nasmijat će vas stotinu puta, razgaliti još toliko; zaista ćete osjećati da ste, čitajući njene riječi, vodili iskrene razgovore s najboljom prijateljicom.

Bibliovca

Knjiga zagrljaja

Za duge i vruće ljetne dane vam odgovaraju kratke, osvježavajuće forme, a da nisu baš poezija? Nikakav problem! “Knjiga zagrljala” urugvajskog pisca Eduarda Galeana (Iris Illyrica) zbirka je pronicljivih i provokativnih zapisa o životu koji najbolje odgovaraju nostalgičnim ljetnim trenucima, kada bi čovjek najradije bio samo običan čovjek, pa proveo nekoliko tihih sati sjedeći na zidiću i promatrajući, ispod oboda šešira, nevjerojatnu raznolikost ljudi oko sebe.

Bibliovca

Moja priča

Nisam zaboravila ni one trezvenije duše među čitateljima, koji radije provode vrijeme pričajući i razmišljajući o nadahnjujućim suvremenim temama nego o izmaštanim pričama. Vama preporučujem knjigu “Moja priča” Michelle Obama (Planetopija), memoare nekadašnje prve dame SAD-a, u kojoj nam ova divna žena pripovijeda dirljivu priču o vlastitom odrastanju, karijeri i o svim važnim stvarima koje su ona i njezina obitelj naučili na putu do političkog vrhunca svijeta.

Ljubav, beba, blagostanje i sranje

A ako se vaš život ovoga trenutka kreće u nekom drugom smjeru, ako umjesto poslovne karijere po prvi puta gradite obitelj, zabavna, smiješna, ali na trenutke i gorko istinita, knjiga “Ljubav, beba, blagostanje i sranje” Emine Pršić i Ivane Šešo (Znanje) bi vam mogla dobro doći u fazi pripreme za sve što vas očekuje. Bit ćete u dobrim rukama s Eminom, ženom koja je na vlastitoj koži, uz mnoge blagoslove, iskusila također mnoge boljke majčinstva i o njima otvoreno govori te s Ivanom Šešo, realitetnom terapeutkinjom, koja nam pomaže snaći se u lavini vlastitih zbunjujućih misli i osjećaja.

Bibliovca / Instagram

Circe

Slažući ovaj popis, mislila sam i na vas koji čitate na engleskom, a željni ste fenomenalnih priča koje još nisu prevedene. Vama preporučujem – ne, točnije vas MOLIM – da potražite “Circe” autorice Madeline Miller i pokušate se oduprijeti čaroliji ove antičke proročice i čarobnice, čiju smo tek jednu stranu – onu okrutnu – površno upoznali kroz mitologiju. Ova knjiga nedavno se našla u užem izboru za prestižnu književnu nagradu Women’s Prize for Fiction, a čitatelji na Goodreadsu su je 2018. godine proglasili najboljom knjigom u kategoriji fantasy romana.

Bibliovca / Instagram

City of Girls

Ako bi vam baš dobro došla razigrana (da ne kažem raspojasana) priča o mladosti, slobodi, seksu i uživanju u vlastitoj senzualnosti bez osjećaja krivnje, molim vas, potražite “City of Girls”, novu knjigu autorice Elizabeth Gilbert, koja se proslavila knjigom “Jedi, moli, voli.” Otkad je knjiga prije tek nekoliko tjedana objavljena, autorica u svakom intervjuu naglašava kako bi voljela da knjiga čitateljima donese jednu važnu poruku: “Ne moraš biti dobra i čedna djevojka kako bi bila dobra osoba.”

Bibliovca / Instagram

Ernest i ja

Ako ste pomalo neraspoloženi jer vaš godišnji odmor pada u kasnijim mjesecima ljeta, a do tada će oni, koji su ranije uživali u ljetnom odmoru, već stići pročitati sve najvažnije ljetne knjige (znam da niste, zezam se malo), za vas imam posebno slasne vijesti. Naime, dobar dio naslova o kojima će se puno govoriti i pisati tek treba biti objavljeno, a u kasnijim mjesecima ljeta stižu nam brojni fenomenalni romani. “Ernest i ja” autorice Paule McLain (Znanje) o burnom braku slavnog pisca, Ernesta Hemingwaya i ambiciozne novinarke, Marthe Gellhorn, koju svijet danas pamti kao jednu od najglasovitijih ratnih korespondentica 20. stoljeća.

Djevojka iz močvare

I šećer – ma zapravo dragulj! – za kraj. Knjiga je to koja, otkad je dospjela na nju, već mjesecima ne silazi s The New York Times-ovog popisa najprodavanijih knjiga, a nekoliko se tjedana zaredom nalazila na samom vrhu te liste. Knjiga o djevojčici koja ostaje sama i napuštena u močvarama Sjeverne Karoline sredinom prošlog stoljeća, žanrovski je kameleon; ova ljubavna priča, kriminalistički, ali i avanturistički roman te obiteljska drama ostavlja bez daha prekrasnom pričom o snažnoj, intimnoj sponi između žene i prirode i sposobnosti i jedne i druge da unatoč brojnim opasnostima prežive, skrbeći jedna o drugoj. Zabilježite si naslov “Djevojka iz močvare” Delie Owens (Vorto Palabra); to je knjiga o kojoj će se tek govoriti, a ne sumnjam da će mnogima od vas biti i najbolja koju ćete pročitati ove godine.

Bibliovca / Instagram

Želim vam ugodno, zabavno, sigurno i opuštajuće ljeto. Provodili ga vi u gradskom asfaltu ili na pješčanim plažama, u sjenovitim šumama ili osunčanim ravnicama, obogatiti ljeto knjigom uvijek je odlična ideja. Koju god knjigu s ovog popisa odabrali, obećavam vam da nećete pogriješiti. Hvala vam na povjerenju!


Iva @Bibliovca.com

Linker
16. travanj 2024 22:01