Promo
UKLJUČITE SE

Daruj knjigu - vrijedna akcija ususret Noći knjige

Povodom Svjetskog dana knjige, koji se održava 23. travnja, Hoću knjigu odlučio je podići ljestvicu na novu razinu te sve iskoristiti za viši cilj - onaj humanitarni.

Svjetski dan knjige, 23. travnja, poseban je dan za sve ljubitelje pisane riječi. Kako bi proširile ljubav prema knjigama, mnoge će knjižare, knjižnice te kulturne ustanove na ovaj dan organizirati i posebne manifestacije, poput promocija raznih autora, radionica pisanja i crtanja, dok će zainteresirani najdraže naslove moći nabaviti i po posebnim cijenama.

Ove godine lanac Hoću knjigu diže sve na novu razinu kroz humanitarni karakter. Po uzoru na globalnu organizaciju Svjetskog dana knjige te Noći knjige, Hoću knjigu osmislio je „Daruj knjigu”, dobrotvornu akciju prikupljanja knjiga koje će se donirati Dječjim domovima te Domovima za odgoj djece i mladeži.

Knjige će prikupljati u svojim knjižarama u posebnim kutijama u periodu od 1. do 23. travnja, a na samu Noć knjige će objaviti koliko su naslova prikupili. A cilj je svakako ambiciozan. U svojim kutijama planiraju vidjeti ni manje ni više nego 1000 naslova kako bi svaka ustanova dobila po dvadesetak primjeraka. I to ne bilo kakvih, nego s pomno kreiranog popisa.

„Premisa je sljedeća – darovati knjige onim slojevima društva koji do njih ne mogu kako bi im kratkoročno uljepšali dan ili tjedan, a dugoročno od njih stvorili vjerne čitače. Tako se knjige poklanjaju institucijama poput domova za djecu, bolnica, zatvora i ostalih, a u akciji mogu sudjelovati samo knjige s popisa jer organizacija Noći knjige inzistira na relevantnim i novijim naslovima koje će oni koji knjigu nemaju često u rukama potaknuti na čitanje. Iz tog razloga, obratili smo se vodećim izdavačima koji su nam dali upravo takve prijedloge svojih naslova te smo kreirali jedinstveni popis od 20 knjiga za tri grupe uzrasta između 5 i 18 godina”, objasnila je Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga Hoću knjigu.

Na popisu su se tako našli klasici, poput Ježeve kućice i Malog princa, poučni naslovi poput Bontona za mlade i Oceanologije, ali i noviteti te iznimno popularni naslovi, poput Doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Čuda te Genijalne prijateljice, na temelju kojih su nastali rado gledani filmovi i serije. Knjige će se prikupljati u svim knjižarama lanca Hoću knjigu u posebno označenim kutijama, no to ne znači da ih izričito morate kupiti baš tamo.

"Važno je napomenuti da je bitno samo da su u dobrom stanju kako bi ih djeca mogla nesmetano čitati, a odluče li se potencijalni donatori knjigu nabaviti upravo u našim knjižarama, u sklopu ove akcije moći će ih nabaviti s 20% popusta, kojih se Hoću knjigu odriče kako bi podržao akciju, uz naslove koje ćemo i sami donirati”, ističe Srdić Jungić.

Akciju su podržali renomirani izdavači koji su uz Hoću knjigu kreirali sam popis – Begen, Egmont, Fokus, Ljevak, Mozaik, Naša djeca, Planet Zoe, Planetopija, Profil i Školska knjiga – te donirali određenu količinu naslova koji su se na njemu našli. Iz tog razloga, Hoću knjigu u akciju skupljanja knjiga kreće s već dvjestotinjak prikupljenih knjiga, a ostatak je na vama. Proučite popis knjiga, pogledajte svoje police i davno zaboravljene kutije s knjigama, svratite u knjižaru ili antikvarijat i podržite ovu hvalevrijednu akciju kako bismo zajedno uljepšali mali dio djetinjstva onom najosjetljivijem sloju društva te pozitivno utjecali na njihove navike.

Linker
23. travanj 2024 18:15