‘Zeko bi u tisak‘

Ispovijesti i nikad viđene fotografije: Budite zaslužni za biografiju o legendarnom kapetanu i vrsnom nogometašu

Autor biografije, nekadašnji novinar i TV voditelj, najavljuje i posebnu internetsku stranicu o Velimiru Zajecu na kojoj će se moći pratiti proces završetka knjige, čitati njegovi blogovi o radu na knjizi i brojni drugi sadržaji.

Umjesto klasičnog dogovora s izdavačem, završetka knjige i prodaje na policama knjižara, nekadašnji novinar i TV voditelja, a danas vlasnik tvrtke za savjetovanja Sanjin Španović odlučio je biografiju Velimira Zajeca na kojoj radi proteklih dva mjeseca dovršiti i realizirati crowdfunding kampanjom. Pokrenuo ju je ovog vikenda, a samo nakon nekoliko objava na svojim društvenim mrežama sakupio je više od 80 donacija vrijednosti veće od 30 tisuća kuna.

- Želio sam da publika kojoj se s tom knjigom i likom i dijelom Velimira Zajeca obraćam sudjeluje u njezinom stvaranju, bude dio nje, te da se dobije dodatni doživljaj knjige kroz razne nagrade. Već prvi dan dobio sam sjajne povratne reakcije, a svaka donacija mi je veliko povjerenje koje su mi ti ljudi dali i zato osim zahvalnosti osjećam veliku odgovornost da konačni proizvod bude iznimno kvalitetan i da ih ne razočara - ispričao je Sanjin Španović.

image
I vi se možete uključiti i pridonijeti objavi ove, za hrvatski sport, zanimljive biografije.
SANJIN ŠPANOVIć

Za sve donatore koji će sudjelovati u akciji, osim kupljene knjige, pripremio je i brojne druge nagrade, ovisno o visini donacije. Tako će svima koji uplate bilo kakav iznos u knjizi objaviti njihovo ime kao jednog od četiri vrste donatora, te pokloniti posebnu zahvalnicu za sudjelovanje. Osim toga za svakog je pripremio i posebnu, plavu ediciju pive Zlatni Medvjed, Pivovare Medvedgrad.

- Pa svaki Zeko mora imati svog medu - kroz smijeh će Španović.

One koji uzmu najbogatiji paket čeka i posebna replika majice iz 1982. godine, kao i pozivnica na pretpremijeru knjige.

- Dakle, upravo oni koji su omogućili da završim knjigu biti će prvi koji će dobiti svoj primjerak, te se podružiti s glavnim likom knjige uz zanimljiv razgovor koji pripremamo u Pivovari Medvedgrad u Ilici - objašnjava Sanjin.

Kada će biti gotov s knjigom ne želi prognozirati s obzirom na epidemiološke uvjete u Hrvatskoj, ali i u Grčkoj.

- Dosad sam obavio 20-ak dugih razgovora s raznim sugovornica iz nekoliko faza Zajecovog života, a planiram ih sigurno intervjuirati još toliko. Među njima su i oni koji su povezani s njegovom karijerom u Panathinaikosu, tako da ću morati otići na par dana i u Atenu susresti te ljude. To mi je između ostalog omogućila ova kampanja jer sad imam sredstva za put i smještaj u Atenu - objašnjava Španović.

image
Sanjin Španović i Velimir Zajec.
PRIVATNA ARHIVA

Na ideju o knjizi o Velimiru Zajecu došao je sasvim slučajno u razgovoru s njegovim ponajboljim prijateljem Milanom Šulentićem.

- On mi je uvijek pričao neke scene iz Zajecove karijere jer su od 1982. njih dvojica nerazdvojni. Tako sam pomislio da bi se od njegovog života mogao napraviti dobar bestseller i u dogovoru s njime sam krenuo u taj pothvat. Izvukao sam brojnu arhivu, tragao za raznim sugovornicima i već dosad imam izuzetno puno nepoznatog sadržaja o Zajecu - otkriva nam.

U kampanji možete sudjelovati i vi - na stranici https://gogetfunding.com/zajec/, a kroz dan, dva Sanjin najavljuje i posebnu internetsku stranicu o Zajecu na kojoj će se moći pratiti proces završetka knjige, čitati njegovi blogovi o radu na knjizi i brojni drugi sadržaji.



O KNJIZI i ZAJECU

Zeko - biografija Velimira Zajeca priča je o stalnoj, naizmjeničnoj borbi nogometne romantike i tragedije u njegovoj igračkoj i postigračkoj karijeri. U razgovoru s više od 30 sugovornika iz svih faza njegovog života, onoj igrača u Dinamu, reprezentaciji Jugoslavije, grčkog Panathinaikosa, sportskog direktora ili trenera u oba ta kluba, dosad najopsežnije ispričana je priča o tim periodima u kojima je Zajec imao veliki obol. Knjiga donosi i nepoznate pojedinosti o njegovoj ulozi u neovisnosti Hrvatske, dosad neviđene fotografije i mnoge druge stvari.

Podsjetimo, u svojoj bogatoj karijeri, Velimir Zajec ostat će zapamćen po ovim lijepim brojkama:

  • 238 nastupa za Dinamo
  • 13 golova za Dinamo
  • 67 nastupa za Panathinaikos
  • 11 golova za Panathinaikos
  • '82 naslov prvaka Jugoslavije sa Dinamom
  • 2 osvojena Kupa Jugoslavije sa Dinamom
Linker
19. travanj 2024 08:33