GLAZBA I VIDEO

Je li ovo 9 najboljih glazbenih spotova svih vremena?

Prošlo je više od trideset godina otkako je MTV započeo emitiranje. Prvim spotom koji su pustili u eter, hitom engleskog benda The Buggles "Video Killed the Radio Star“ i simbolično su naznačili dolazak ere u kojoj će vizualna komponenta glazbe biti strahovito važna, u nekim slučajevima i važnija od same glazbe.

Prvi spotovi nastali su još pedesetih godina prošloga stoljeća, ali tek su u drugoj polovici osamdesetih postali jednako važni kao i glazba, tek tada im se počela posvećivati puna pozornost. U dugoj povijesti video-spotova bilo ih je svakakvih, onih koji su mijenjali paradigme i pomicali granice, a ovo je je izbor devet spotova koje niti jedan glazbeni sladokusac ne bi trebao propustiti, onih u kojima su se glazba i video besprijekorno poklopili i koji su pjesme za koje su snimljeni učinili još boljima.

9. Lady Gaga Ft. Beyonce: Telephone (2010.)

Redatelj ovog spota je Jonas Åkerlund, bivši bubnjar i autor mnogih spotova, između ostalih i za Madonnu, Metallicu, Mobyja i The Prodigy. Sve je napucano jarkim bojama, ima i seksualnosti i pop-arta, vožnje u automobilu i fina posveta Tarantinu. Te 2010. godine su Beyonce i Lady Gaga bile izjednačene u utrci za najveću svjetsku glazbenu zvijezdu, a ovaj spot im je objema samo potvrdio status.

8. Queen: Bohemian Rhapsody (1975.)

Spot iz vremena kada spotovi još nisu bili onoliko značajni koliko su to danas. U njemu nema ničega prenaglašenog, potpuno je u službi pjesme, ali je svejedno ostao upamćen kao jedan od upečatljivijih. Većinu vremena vidimo bend kako svira, izmjenjuju se krupni i široki kadrovi, a jedini je "efekt“ multiplicirani Freddie Mercury. Jednostavno i moćno.

7. R.E.M.: Imitation of Life (2001.)

Potpuno avangardni spot čija se radnja odvija na zabavi pored bazena. Vrijeme malo teče linearno, a malo ide unatrag, kamera zumira nasumično odabrane detalje i sve je gotovo nepodnošljivo umjetno, a istovremeno se razvija vrlo prirodno. Tu je, naravno, i Michael Stipe koji svojim neobičnim plesnim pokretima podvlači suludost situacije. Spot je režirao glumac i redatelj Garth Jennings koji je kasnije režirao film "Vodič kroz galaksiju za autostopere“.

6. Sinead O' Connor: Nothing Compares to You (1990.)

Nevjerojatno je kako je Sinead O'Connor fantastično odglumila nedavno ostavljenu ženu, toliko se dobro snašla u ulozi da je spot gotovo nemoguće pogledati a da i sami ne pokušate složiti i taj njezin izraz lica. Jednostavno i impresivno, spot koji se pamti već nakon prvog gledanja, a trenutak u kojem joj poteče suza slama i najtvrđa i najciničnija srca.

5. Outkast: Hey Ya! (2003.)

Spot se referira na pojavljivanje Beatlesa u Ed Sullivan Showu i zadržava sve elemente tog slavnog nastupa: vrištanje djevojčica, fanove koji padaju u nesvijest, histeriju. Andre 3000 sjajno je odglumio sve članove benda, od ekstatičnog frontmana do introvertiranog gitarista, a šašava kombinacija zelene košulje i kariranih hlača ušla je u povijest.

4. Blur: Coffee and TV (1999.)

Ovo je spot s radnjom, spot s pričom. Pratimo izgubljeni tetrapak mlijeka koji će, prije nego ga zgnječe i prije nego ode u nebo, pronaći svoju ljubav. Pomalo srcedrapateljno, ali vrlo toplo i s mračnim humorom. Glazba se perfektno uklapa u priču spota koji će vas razveseliti, raznježiti i nasmijati.

3. Ok Go: This Too Shall Pass (2010.)

Ovdje vidimo bend koji pjeva unutar ogromnog Rube Goldberg stroja. Riječ je o stroju napravljenom da izvede neku jednostavnu radnju koristeći komplicirani mehanizam pomoću lančane reakcije odnosno domino-efekta. Ovaj impresivan i vrlo zabavan spot samo je jedan u nizu genijalnih video-uradaka američkog benda OK Go, a ništa manje nije uzbudljiv i njihov spot za pjesmu "Upside Down & Inside Out“. Svakako provjeriti.

2. Beastie Boys: Sabotage (1994.)

Spot koji je obilježio ne samo devedesete, već i desetljeća koja su uslijedila. Ludu akciju režirao je veliki Spike Jonze, a spot je istovremeno posveta i parodija kriminalističkim serijama iz sedamdesetih. Video je ustvari postavljen kao uvodna špica za izmišljeni televizijski serijal "Sabotage“ s članovima benda kao glumcima. Kultno i nezaobilazno.

1. Radiohead: Just (1995.)

U moru genijalnih spotova snimljenih za pjesme ovog britanskog benda ("Street Spirit (Fade Out)“, "Karma Police“, "Paranoid Android“), ovo je ipak vrhunac. Bend svira u neboderu s kojega se vidi ulica na kojoj se odvija prava drama. Jedan čovjek legne na tlo, oko njega se počinju okupljati prolaznici, radnju pratimo pomoću titlova. Točno kada nam je znatiželja na vrhuncu titlovi nestaju, a za ono što se dalje dogodilo sami pogledajte spot do kraja.

Linker
19. travanj 2024 20:10