Promo
Skriveni talenat

Jedan sasvim drugačiji film legendarnog redatelja Jima Jarmuscha

Originalni stihovi velikog redatelja Jima Jarmuscha, koji je otvorio svoju pjesničku dušu, i u novom filmu „Paterson“ dao je u ruke ljupkoj djevojčici koja ih naglas čita glavnom protagonistu Patersonu, također gorljivom stihoklepcu, koji svaki komadić svog života, dok svakodnevno vozi autobus na istoj relaciji u gradu Paterson, osluškujući zvukove, prirodu i razgovore, bilježi u maleni notes i kasnije pretače u stihove.

Tri je godine prošlo od Jarmuschova fantastičnog "Samo ljubavnici preživljavaju", a romantična komedija "Paterson", koja je imala svjetsku premijeru na Festivalu u Cannesu 2016., njegov je (sretni) 13. film. "Sam svoj majstor redatelj koji je odigrao možda i najznačajnije korake u formiranju nezavisnog filma u svjetskim okvirima, a i utabao ga u svojoj rodnoj Americi, inače rasadniku blockbustera koja nekomercijalne filmove (od)uvijek gura na margine.

Sedam njegovih filmova nominirano je za Zlatnu palmu u Cannesu, a kritičari su još od najranijih filmova hvalili njegov minimalistički stil koji prikazuje realističan život u Americi. Jim Jarmusch ima (i ne gubi!) svoje sljedbenike kojih je sve više i više, a s Patersonom su došli na svoje jer su ustvrdili da je taj film sve ono što vole u umjetničkom pedigreu genijalnog redatelja.

Promo

Jedan od najsjajnijih glumaca svoje generacije Adam Driver, ulogu u ovom filmu nije 'zaradio' zbog svog prezimena kako se na prvi pogled čini, ali je prije snimanja na svoju inicijativu pohađao školu za vozača autobusa i dobio licencu za vožnju. Paterson je u istoimenu filmu pravi rutiner koji svaki dan provodi na isti način i svaki put kad dođe kući popravi nakrivljeni poštanski sandučić pred vratima i u isto vrijeme pogleda na sat. Za razliku od njega, njegova ljubav Laura ('posudio' ju je od Petrarce) živi u oblacima, izrađuje šašave stvari i stalno mijenja raspored namještaja.

Promo

Kemija na ekranu između glumaca Adama Drivera (Paterson) i prekrasne Iranke Golshifteh Farahani (Laura) opipljiva je u svakom kadru, a njihov „mi smo kao nebo i zemlja“ odnos šarmantan i uvjerljiv. Zajednički život zaokružuje njihov četveronožni ljubimac, buldog Marvin (Nellie), koji je, iako je nestašno Patersonove stihove (dok je par bio u kinu) zubima razlomio u tisuće komadića, za svoju neodoljivu ulogu na Canneskom festivalu osvojio Pseću palmu.

Promo

Vizualna komedija poetične scenografije, unatoč jednostavnosti i polaganom razvoju priče, odiše mirom i srećom, onime za čime moderni čovjek u današnje vrijeme toliko žudi, a Jim Jarmusch je još jednom, bez eksperimenata, kroz 'obične' fragmente života i minuciozne uvrnute detalje, uz vjerodostojnost likova i situacija, stvorio ljubavni (a ne romantični) film u kojem se nakon svakog gledanja može okriti nešto novo što dosad nije bilo primijećeno.

Promo

"Paterson" je prošao zapaženo i kod svjetske kritičarske svite koja ga je stavila na baš svaku listu najboljih filmova godine, Vanityfair je istaknuo njegovu pametnu i dirljivu notu, Time pohvalio bravuroznu izvedbu glavnog glumca Adama Drivera, a Deadline ga je čak ushićeno proglasio remek-djelom. Zamislite život u ritmu (Jarmuschove) poezije za ples i pogledajte Patersona koji ovog vikenda stiže u hrvatska kina!

Linker
25. travanj 2024 10:39