promo HNK
premijera

'Madama Butterfly': Premijera najdirljivije Puccinijeve opere u HNK-u

Dramatična i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas.

Opera "Madama Butterfly" jedna je od najdirljivija Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly / Leptirica, i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona.

Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo, no niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe, nije bilo dovoljno te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života.

Glavna uloga Cio-Cio-San povjerena je opernoj prvakinji zagrebačkog HNK-a, sopranistici Valentini Fijačko iza koje je četrdesetak uloga. Na sceni HNK-a u Zagrebu debitirala je prije 18 godina kao Lauretta u operi ‘Gianni Schicchi’ Giacoma Puccinija. Prošle je sezone bila članica žirija HTV-ova natjecateljskog showa ‘Zvijezde pjevaju’.

Poslije više od petnaest godina Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta ponovno ima na repertoaru ovo besmrtno djelo, koje će na scenu biti postavljeno u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

Veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini napisao je operu Madama Butterfly krajem 1903., zabilježivši na partituri i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći. Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje. No, Puccinija to nije osobito uzbudilo jer je bio posve uvjeren u kvalitetu svojega djela. Izvedba u Bresci u svibnju 1904. godine dala mu je za pravo i tada započinje trijumfalan put ove opere po talijanskim i svjetskim pozornicama.

Linker
03. prosinac 2021 15:52