Bogat program

Međunarodni dan plesa obilježava se unatoč pandemiji: ‘Ples je toliko prirodan, da je svijet bez njega nezamisliv‘

Zagrebački plesni centar obilježit će Međunarodni dan plesa, koji se održava 29. travnja, raznolikim plesnim programom.

Zagrebački plesni centar kao središnji prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj i ove 2021. godine obilježit će Međunarodni dan plesa. Program započinje 29. travnja u 14 sati plesnom radionicom Aleksandre Mišić.

Nakon toga, u 18 sati, izlazimo u dvorište ZPC-a gdje nas očekuje predstava Bazen (adaptirana za vanjski prostor) u koreografiji Eme Crnić i izvedbi umjetničke organizacije Škvadra.

Večer nam donosi Love Will Tear Us Apart na krovnoj terasi ZPC-a, koncept i koreografiju potpisuju Saša Božić i Petra Hrašćanec, a izvodi Petra Hrašćanec. Predstava će se izvesti čak dvaput, prva izvedba u 19.30 i druga u 20.30, kako bi što većem broju gledatelja bio omogućen ulaz s obzirom na znatno reducirani broj gledatelja.

Pogledajte video

Svi programi besplatni su za sve posjetitelje, a prikupljat će se donacije u svrhu financijske pomoći profesionalnim plesnim umjetnicima (članovima udruga UPUH i UPPU Puls) kojima institucije u koronakrizi nisu isplatile nikakve potpore.

Kako sudjelovati?

Za radionicu se potrebno prethodno prijaviti i rezervirati mjesto na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Mjesto na izvedbama predstave Love Will Tear Us Apart može se rezervirati putem naše mrežne stranice www.zagrebackiplesnicentar.hr ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Rezervirane ulaznice podižu se na blagajni do 27. travnja u 20 sati.

Međunarodni dan plesa ustanovio je plesni odbor Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan izabrali su 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan Jean-Georgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta. Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme te probuditi one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegova potencijala.

image
Krovna terasa ZPC-a.
NEVEN PETROVIC

Hrvatsku poruku za Dan plesa 2021. napisala je Maša Kolar, a međunarodnu njemački plesač Friedemann Vogel.

Otkud ples?

Ples je oduvijek i u potpunosti. Želja mi je osvijestiti ples i život u (pra)iskonskom smislu, u kontekstu očuvanja naših instinkta u vrijeme kad su ugroženi što zbog pandemije, što zbog opće težnje kiborgizaciji.

Ples je toliko prirodan da je svijet bez njega nezamisliv. Živući svijet je unikatno i spektakularno čudo. Oboje su prirodna datost koja širi pozitivan i miroljubiv stav, pozitivnu energiju i zadovoljstvo.

Ples je na milijune načina prirođen našim tijelima; on blista u svojoj raznovrsnosti i bogatstvu.

Da – tijelo profesionalnog plesača često zahtjeva usamljenički život, ali kreativni nagon omogućuju nam da ostanemo društvena bića, povezujući nas s drugim tijelima da se u najneposrednijoj nuždi podržavamo i međusobno održavamo.

Stoga, poštujući svaku napisanu riječ o plesu kao manifestu naše kulture, sve vas pozivam da se više oslonimo na primordijalni potencijal tijela, na tu fino uštimanu „mašinu“ koja podupire ples i život. Maša Kolar

Međunarodna poruka: Friedemann Vogel

Sve počinje pokretom; to je naš zajednički instinkt, a ples je rafinirani pokret komunikacije. Ma koliko važna i dojmljiva bila besprijekorna tehnika, ​bit plesa je ipak njegova izražajnost.

Mi plesači stalno smo u pokretu i težimo stvaranju tih nezaboravnih trenutaka. To je ono što svaki plesač nastoji postići bez obzira na žanr.

Pa kad nam odjednom, zbog zatvorenih kazališta i otkazanih festivala, više nije dozvoljeno plesati, naši svjetovi zamiru. Bez fizičkog kontakta. Bez predstava. Bez publike. Nikada u novijoj povijesti plesna zajednica nije bila pred tako velikim zajedničkim izazovom da ostane motivirana, da pronađe svoj smisao postojanja.

No baš kad nam se oduzme nešto dragocjeno, doista cijenimo važnost onoga što radimo i koliko ples znači za cjelokupno društvo. Plesače se obično slavi zbog njihove fizičke vještine, no u stvari, nas puno više održava naša mentalna snaga. Vjerujem da će nam ta jedinstvena fizička i psihička živahnost pomoći da sve prevladamo, da nanovo otkrijemo sebe kako bismo nastavili plesati i inspirirati se. Friedemann Vogel

Linker
19. travanj 2024 12:32