Profimedia, Alamy
"Venecija u Zagrebu"

Najbolje s venecijanske Mostre na kino platnu u Zagrebu

Program "Venecija u Zagrebu" već četvrtu godinu zaredom na platno zagrebačkog kina Europa donosi filmove s Filmskog festivala u Veneciji (Mostre), najstarijeg i jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu!

U programu ovogodišnjeg izdanja "Venecije u Zagrebu", manifestacije koja je proizvod suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, hrvatska će publika od 12. do 17. ožujka moći pogledati šest filmova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine.

Među njima će se naći "Miris žene" (1974.) Dina Risija, jednog od najplodnijih iz poslijeratne generacije talijanskih redatelja. Na njega nas je svojedobno podsjetio istoimeni američki remake Martina Bresta iz 1992., s oskarovskom ulogom Al Pacina. Restaurirana kopija talijanskog izvornika, pokazuje koliko priči o oslijepljelom oficiru, aristokratu i ženskaru, koji u pratnji uniformirana mladića putuje sa sjevera na jug Italije, bolje pristaje fizički lik i temperament Vittorija Gassmana, jednog od zaštitnih glumačkih znakova Risijeva opusa. Ova pikarska drama spoznaje vlastite nemoći u sklopu dominantno muškog žanra na humoran, gorko ironičan pa i tragično sjetan način podriva mačizam i talijanštinu.

Među ovogodišnjim filmovima najbliže idealu rasne talijanske komedije je "Pero" Roana Johnsona, humorna obiteljska drama koja tematizira međugeneracijske ratove, svakodnevne egzistencijalne probleme i nepomirljive statusne razlike dviju talijanskih obitelji suočenih s najavom preuranjenog roditeljstva dvoje djece-maturanata.

Nizu naslova pridružit će se i zanimljivo ostvarenje "Tommaso" Kima Rossija Stuarta, kojega mnogi uspoređuju s talijanskim Woodyjem Allenom – Nannijem Morettijem i njegovim filmskim samoterapijama. Tommasa (igra ga sam redatelj) proganjaju erotske maštarije koje, zbog potisnutih trauma i strahova te pretjerane izbirljivosti kad su u pitanju žene, nije u stanju realizirati u stvarnome životu.

Dio ovogodišnjeg raznovrsnog programa čini i film "Nerazdvojne" rođenog Napolitanca Edoarda de Angelisa, fikcija o frustriranim sestrama-sijamskim blizankama koje roditelji do punoljetnosti zlorabe kao cirkusko-pjevačku atrakciju kako bi financirali svoje poroke. Ostatak talijanske filmske lektire provjerite ovdje gdje možete saznati i raspored projekcija te cijenu ulaznice.

Linker
20. travanj 2024 08:24