NA ZAGREB FILM FESTIVALU

Nasmijte se do suza uz Komedije istoka Europe

Program filmskih komedija nadolazećeg 14. Zagreb Film Festivala koje ismijavaju vladavinu Staljina, Tita i drugihsimpatičnih vlastodržaca uključuje obradu teme o nevidljivom neprijatelju “Balkanski špijun”, bunkeriranu humoresku iz 1952. “Ciguli Miguli” i prvi sovjetski mjuzikl “Pastir Kostja”.

Nakon što je publici prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala utjerao strah u kosti odabirom ponajboljih horora nastalih u zemljama nekadašnjeg Istočnog bloka, povjesničar filma Daniel Rafaelić ove je godine ponovno obilazio prašnjave filmske arhive u potrazi za naslovima koji će gledatelje – nasmijati. Kao rezultat tog poduhvata na 14. ZFF-u (12. – 20. studenog) bit će predstavljen popratni filmski program Komedije istoka Europe.

Program Komedije istoka Europe uključuje nekoliko poznatih i manje poznatih naslova iz bliže i dalje povijesti. Najrecentniji i najpoznatiji film u programu, Balkanski špijun u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića iz 1984. komična je obrada teme potrage za „nevidljivim neprijateljima”.

Priliku da dopre do publike nije imao film Ciguli Miguli, filmska humoreska iz 1952. godine u režiji Branka Marjanovića i prema scenariju Jože Horvata, koju je uglazbio Ivo Tijardović. Priča o revnom komunističkom funkcionaru koji vođen ideologijom nastoji reformirati kulturni život u jednom gradiću trebala je postati prva filmska satira u poslijeratnoj jugoslavenskoj kinematografiji, ali politički vrh je doživio film kao napad na komunističku vlast, i zabranio ga te je prvo javno prikazivanje doživio na televiziji tek krajem 80-ih.

I dok su hrvatski i srpski filmaši hrabro ismijavali vlastite političke situacije, njihovi su čehoslovački kolege suptilnu kritiku sovjetskog režima vješto upakirali u satiru američkog kulturnog imperijalizma. Iz Čehoslovačke nam tako na velika platna stiže parodija holivudskih vesterna Limunada Joe nastala 1964. godine u režiji Oldřicha Lipskog. Najstariji film iz programa Komedije istoka Europe, Pastir Kostja, nastao 1934. godine u režiji Grigorija Aleksandrova, svojevrsni je sovjetski odgovor na tada sve popularniji holivudski filmski žanr mjuzikla i prvi film te vrste u povijesti sovjetske kinematografije. Najpoznatija je naslovna melodija “Kak mnogo devushek khoroshikh”, čiju je hrvatsku verziju “Hvala ti srce (Ja ljubim)” u Hrvatskoj proslavio film “Tko pjeva zlo ne misli.

Linker
19. travanj 2024 12:49