Profimedia, Alamy
CRVENI VODIČ

Od jedne do tri: Povijest prestižnih Michelinovih zvjezdica

Mjesto u malom crvenom vodiču najprestižnije je gastronomsko priznanje koje priželjkuje svaki kuhar, a kakav je osjećaj kada vam strogi inspektori dodijele Michelinovu zvjezdicu sada napokon znaju i vlasnici rovinjskog restorana Monte - prvog u Hrvatskoj kojem je dodijeljena.

Činjenica da je Michelin odabrao Hrvatsku za svoj crveni gastro-vodič odlična je promocija za zemlju: restoran Monte dobio je svoju zvjezdicu, dok se još 35 restorana našlo na popisu preporučenih.

- Kreativna i koji put teatralna, njihova kuhinja također iznenađuje korištenjem modernih tehnika kako bi stvorili lijepo prezentirana, ukusna jela - piše u svjetskom vodiču koji su još 1900. godine pokrenuli Andre i Edouard Michelin, vlasnici kompanije automobilskih guma. Naime, sve je krenulo njihovim objavljivanjem besplatne knjižice za vozače u kojoj su se nalazile sve informacije koje bi im mogle ustrebati na putovanju, među kojima i popis hotela i restorana. Prvo izdanje napravljeno je u 35 tisuća kopija, a odnosilo se samo na Francusku. Kasnije su se počeli širiti i na druge europske zemlje: 1904. godine objavljen je vodič za Belgiju, a sedam godina kasnije i Britanija je dobila svoje izdanje.

Profimedia

S rastom kompanije Michelin, rastao je i njihov vodič, koji su 1920. godine odlučili naplaćivati. Do tada je njihova sekcija posvećena restoranima postala toliko popularna da su odlučili angažirati inspektore koji su anonimno ocjenjivali restorane - 1926. godine počeli su dodjeljivati zvjezdicu onim najboljima, a 1933. godine uvedena je sistematizacija od jedne do tri zvjezdica koje se drže i danas. Jednu dobiva vrlo dobar restoran u svojoj kategoriji, dvije dobiva odličan restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s puta dok su tri rezervirane za one izvanredne zbog kojih se isplati putovati. Kroz godine Michelinove zvjezdice su postale znak izvrsnosti kojem teže brojni kuhari. Inspektori potpuno anonimno kušaju jela, ponekad i više puta, pri čemu se drže pet kriterija: kvalitete sastojaka, vještine pripreme, razinom kreativnosti, ustrajnošću kulinarskih standarda i vrijednošću koju gost dobiva za novac.

Tek 2006. godine su se proširili izvan Europe s vodičima za New York, a kasnije su obuhvatili i druge velike američke gradove te dijelove Kine i Japana, a sada su napokon stigli i u Hrvatsku. O prvim dojmovima Tjitske Đekić, koja sa svojim suprugom Danijelom već godinama vodi rovinjski restoran Monte, čitajte na Dobroj hrani.

Linker
22. travanj 2024 19:07