Srdjan Vrančić / hanza media
ponuda koja se ne propušta

#ostajemdoma: Klasici Zagreb filma besplatno na You Tube kanalu

Na službenom YouTube kanalu Zagreb filma može se pogledati osam animiranih filmova nastalih u njihovoj produkciji, među kojima su i klasici poput Oscarom nagrađenog "Surogata" Dušana Vukotića.

Osim tog proslavljenog filma iz 1961., koji je sa zlatnim holivudskim kipićem imao posebno mjesto na aktualnoj, ali zbog okolnosti trenutno i zatvorenoj, retrospektivnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, dostupni su i drugi filmovi koji su ostali upisani u povijest hrvatskog animiranog filma.Mogu se pogledati još "Ceremonija" (1965.) Borivoja Dovnikovića - Borde, "Bećarac" (1966.) i "Mačka" (1971.) Zlatka Boureka, "Đavolja posla" (1965.) Zlatka Grgića, "Iznutra i izvana" (1978i.) Joška Marušića, "Wiener Blut" Zlatka Boureka i Pavla Štaltera (2015.) i "Tajni laboratorij Nikole Tesle" (2014.) Brune Razuma.

Link za gledanje filmova Zagreb film je objavio na svojoj Facebook stranici, kao i informaciju da je HRT-u ustupio besplatno prikazivanje animiranih filmova u trajanju od 400 minuta kako bi svima olakšali ostanak doma u ovim teškim vremenima. Zgrada Zagreb filma u Novoj vesi, poznatija kao Kuća hrvatskog filma, pretrpjela je u nedavnom potresu oštećenja koja tek trebaju biti procijenjena, no dotad je zatvorena i djelatnici rade od kuće.

Bonobostudio dio svojih naslova nudi besplatno na Vimeu. Produkcijska i distribucijska tvrtka za animirane i eksperimentalne filmove Bonobostudio, također je ponudila neke od svojih naslova besplatno na svom službenom Vimeo kanalu.

Bonobostudio je na svojim stranicama izvijestio i da je diplomski film Ollija Mageeja "Kimni. Namigni. Konj.", kojemu je distributer, uvršten u konkurenciju animiranih filmova na 58. Ann Arbor Film Festivala, što mu je i svjetska premijera.

Programi tog jednog od najpoznatijih američkih festivala posvećenog avangardnim i eksperimentalnim filmovima, uključivši i dodjelu nagrada, bili su besplatno dostupni u cijelom svijetu putem live streama, što je još jedan od mnogih primjera preseljenja kulturnih događaja u virtualno okruženje.Diplomski rad mladog umjetnika Ollija Mageeja nastao je u produkciji londonskog Royal College of Art, u kombinaciji stop i klasične animacije te kolaža, nema klasičnu naraciju, a njegove nasilne scene, doslovno, ostaju skrivene iza konja, stoji u opisu filma.

Linker
18. travanj 2024 06:46