Mateja Vrčković, Bojan Zibar
nova 'it' mjesta

Pet novih gastro lokacija u Zagrebu koje morate posjetiti

Zagreb je u posljednjih nekoliko godina postao poželjna gastro destinacija koja, kako u centru, tako i izvan njega vrvi sa zanimljivim mjestima koja se isplati posjetiti - što zbog hrane, što zbog dizajna interijera. Ove godine na sceni se našlo čak pet novih restorana i bistroa, a još nam nije stigao ni svibanj!

Jedan od njih je svakako restoran poznat po latinoameričkoj ponudi jela koji se prije dvije godine otvorio u Šubićevoj ulici, a sada je dobio i svojeg mlađeg brata - El Toro street food koji donosi brza, jednostavna, pristupačnija jela s kvalitetnim namirnicama.

El Toro street food smjestio se u centar grada, na vrh Petrinjske ulice. Iako iznutra malen, prostor je izuzetno šarmantan. Kao i u "velikom" El Toru, bik kao simbol po kojem su lokali dobili ime prevlada prostorom, ovaj put u obliku grafita nacrtanog na zidu.

Chef i u ovom El Toru je Mario Mihelj koji je sa svojim timom osmislio meni na kojem se nalaze jela poput domaćeg pikantnog humusa od slanutka, parfea od pileće jetrice, dim suma od kozica, empanada lungića, hrskavih obraza grdobine, El toro pullbull quesadille, zapečenih svinjskih rebarca te hrskavih pohanih pilećih bataka, a koji je značajan dio svoje karijere proveo upravo u ovoj kuhinji.

"Iako se širimo, nalazimo se i za nas na jednom novom početku, puno toga smo pripremili i nismo se ograničili samo na latino hranu. Naravno, bit će tu i nekolicina naših signature jela, ali bit će i street food jela iz cijeloga svijeta. Meni osobno je jako zabavno sve to miješati i kuhati", izjavio je street food chef Mihelj.

Mateja Vrčković
El Toro Street food

Mateja Vrčković
El Toro Street food

Mateja Vrčković
El Toro Street food

Za one koji uživaju u zalogajima domaće kuhinje, u Petrinjskoj 44 nalazi se još jedna gastro lokacija - nedavno otvoreni bistro Mime's, koji je ime dobio po nadimku vlasnikova oca. Započeo je još ove zime na zagrebačkom Fuliranju za vrijeme Adventa, a cijeli menu temelji se na domaćoj kuhinji za kojom u većini slučajeva.

Od mesnih odrezaka, do vege jela, raznih salata, ribljih jela i sendviča, cilj maštovite ekipe ove priče je biti "šnicl bar".Svaki dan menu se izmjenjuje, tako da će se na njemu uvijek naći jednu juha, varivo i glavno jelo, te kao šećer na kraju naravno, zanimljiv desert. Kuhari su Alen Đukić i Tomislav Ćurda, a voditelj restorana je Anto Ždero. Namirnice svakodnevno nabavljaju na Dolcu, dok je deserte osmislila Antina sestra Marita.

Glavna zvijezda interijera, definitivno je strop koji izgleda poput prekrasne freske, tako da će vam pogled sigurno često pobjeći prema gore. Reljefni i fotogenični zidovi, poput plave štukature i jednog zida od opeke zaokružuju čitav prostor, dok crne fotelje i mramorni stolovi odaju dojam dobre stare klasike i elegancije koja je dodatno naglašena baršunastim plavim stolicama. U skorije vrijeme očekuje se i terasa!

Bojan Zibar

Bojan Zibar

Bojan Zibar

Početkom ožujka ove godine osvanule ja adresa za obožavatelje talijanske kuhinje i pizze. Franko's pizza & bar nova je zagrebačka gastro destinacija na adresi u ulici kneza Branimira 71A gdje će služiti pizze napuljskog stila. Ono po čemu se ističu su neobične kombinacije poput pizze s mortadelom od vepra s tartufima i kremom od pistacija. U ponudi je i zanimljiva mediteranska pizza koja u svom sastavu krije sastojke poput kozica, limete i namaza od tikve.

Moderni interijer s retro detaljima, velike fotelje rađene od tamnog baršuna i vibrantna narančasta boja dio su interijera u kojem će hrana biti još ukusnija.

Bojan Zibar

Bojan Zibar

Bojan Zibar

Dotjerani interijer ima i Brenner Grill & Restaurant kojemu je adut i eksterijer s dječjim igralištem, što ga čini savršenim za obiteljska okupljanja. Uz to, pohvaliti se može sjajnim mesnim menijem u maniri pravog steakhousea.

Smješten na Zagrebačkoj cesti u Voltinom naselju, meni u Brenneru sastavljen od roštilja i domaće hrane. Chef Tomo Čizmić godinama je bio zadužen za kuhinju restorana Lido, a u novom Brenneru spaja tradiciju i elemente najnovijih svjetskih trendova. Porijeklo namirnica ovdje je u prvom planu, stoga je većina iz okolnih OPG-ova.

Zanimljivo je da je većina drvene konstrukcije koja je korištena u uređenju iz stare zagorske hiže koja je morala biti razmontirana.

Još jedan adut talijanske kuhinje u Zagrebu čini progresivni bistro A posto otvoren početkom godine koji naglasak ipak stavlja na koktele. Smjestio se nasuprot zagrebačkog hotela Sheraton, u Ulici kneza Mislava. Cilj im je približiti kulturu ispijanja koktela Hrvatima, a sve dekoracije na koktelima su minimalističke kako bi naglasak ostao na samom piću.

Za hranu nju su zaduženi Dina Frleta koja je radila u najboljim hrvatskim pizzerijama poput O'Hare i Publica te Luka Džamarija.

Meni se sastoji od oko dvadeset jela i sastoji se od svježe ribe i povrća koje se kupuje svako jutro na Dolcu te se uistinu može pronaći nešto za svakoga - od salata i bruschetta do mesa i tjestenine, a ljubitelji dobrog koktela najviše će uživati u ispijanju omiljenog pića u minimalističkom i modernom interijeru.

Linker
19. travanj 2024 02:07