INTERVJU

Pet sati u kazalištu, zašto ne? Zagrebački glumac garantira nam odličnu zabavu

Glumac Adrian Pezdirc u kazališnom čitanju Braće Karamazovih redatelja Olivera Frljića igra Aljošu Fjodoroviča Karamazova.

Zagrebački glumac Adrian Pezdirc smjelo je odradio prvi dio jednog od glavnih događaja hrvatske kazališne sezone - premijeru predstave Braća Karamazovi, možda i najcjelovitije djelo Dostojevskog, koje u suvremenom čitanju na pozornicu ZKM-a postavlja redatelj Oliver Frljić. U njegovoj viziji drama je podijeljena na dvije predstave, koje se izvode jednu večer za drugom, pa je tako jedna premijera održana u subotu 26. veljače, dok ćemo drugu gledati u nedjelju, 27. veljače.

U obje izvedbe Pezdirc ima ulogu Aljoše Fjodoroviča Karamazova, a uz njega glume i kolege Ugo Korani, Dado Ćosić, Jerko Marčić, Linda Begonja...

image

Glumac Adrian Pezdirc

IVANA NOBILO/CROPIX

Čitajte i: Sve kazališne obitelji nalik su jedna na drugu: Predstavu Olivera Frljića nisu propustili brojni ljubitelji umjetnosti

Čime vas je najviše iznenadio redatelj Frljić?

Nakon projekta Europski ansambl ovo mi je drugi put da radim s Oliverom. Ima nevjerojatno široko znanje književnosti, povijesti umjetnosti, filozofije, glazbe i aktualne društveno političke situacije, pritom sjajan smisao za humor i uživa u radu s glumcem. Iako će možda cinično nabaciti da voli kazalište, njegova ljubav i zaigranost prema kazalištu je jednostavno zarazna.

Koji je bio najveći izazov u prebacivanju klasične priče u suvremeno okruženje?

Mislim da svi veliki pisci i njihova djela, pa tako i Dostojevski, ne mogu stati u gabarite nekog vremena. Aktualni su kad god ih radili. Zato su važni, zabavni, fascinantni i bezvremenski.

Čitajte i: Ovaj vikend Zagrepčane očekuju čak četiri premijere od kojih se za neke već traži karta više

image

Pezdirc u oba nastavka predstave glumi Aljošu Fjodoroviča Karamazova

IVANA NOBILO/CROPIX

Je li neobično predstavu raditi u dva dijela?

Za mene nije toliko neobično koliko je emotivno i fizički naporno. Ali zapravo jedno posebno i zabavno iskustvo. Iako možda malo umoran, mirno spavam i veselim se premijeri te se nakon dvije godine nadam napokon punom gledalištu.

Hoće li gledatelj mnogo propustiti ako pogleda samo jedan dio?

To je na samim gledateljima da odluče. Svaki dio priča priču za sebe, ali zajedno čine jednu cjelinu s različitim kutevima gledanja. Mislim da je baš to najveće bogatstvo naše predstave. Stilski, narativno i u intenzitetu su to dvije različite predstave. Ako možemo tolike sate pokloniti serijalima na Netflixu ili HBO-u, zašto ne bismo pokušali i s kazalištem koje se događa uživo pred vašim očima? Garantiram vam dobru zabavu.

Linker
15. travanj 2024 10:40