Uskoro na netflixu

Peta sezona ‘Krune‘ nije i posljednja: Evo što sve znamo o ekranizaciji najtežeg perioda u životu kraljice Elizabete

Iako je autor serije ranije rekao da će peta sezona biti finalna, predomislio se jer želi zadovoljiti bogatstvo i složenost priče.

Serija o životu britanske kraljevske obitelji, s naglaskom na kraljicu Elizabetu II., na Netflix je donijela zanimljivu životnu dramu i prikazala neke detalje o članovima obitelji koji nisu bili poznati široj javnosti. Nevjerojatan uspjeh serije omogućio je snimanje novih sezona, a sada željno iščekujemo petu.

U prve dvije, Claire Foy je maestralno utjelovila Elizabetu u njezinim najranijim danima vladavine za što je osvojila Zlatni globus i Emmy. Nešto stariju Elizabetu igrala je Olivia Coleman u trećoj sezoni, a u četvrta je donijela i priču princeze Diane koju je utjelovila Emma Corrin. Osim toga, genijalna Gillian Anderson, koja je briljirala i u popularnoj seriji 'Sex Education', u četvrtoj sezoni glumila je Željeznu lady, odnosno Margaret Thatcher.

Čitajte i: Osvanula prva fotografija sa seta nove sezone 'Krune': Kraljica Elizabeta je ostarjela, a svi žele vidjeti Dianu

Peta sezona trenutno se snima zbog čega trailer još uvijek nije izašao, no poznato je koji glumci će od svojih kolega preuzeti uloge te još neki detalji, evo koji.

Nova kraljica Elizabeta

Monarha će u petoj sezoni utjeloviti već naveliko poznata i iskusna glumica Imelda Staunton, najpoznatija po ulozi zlice Dolores Umbridge u serijalu filmova o Harryju Potteru. "Voljela sam gledati The Crown od samog početka. Kao glumici bilo je zadovoljstvo vidjeti kako su Claire Foy i Olivia Colman donijele nešto posebno i jedinstveno. Zaista sam počašćena što sam se pridružila tako iznimnom kreativnom timu i dovela 'Krunu' do kraja", rekla je Staunton.

Krajem srpnja Netflix je objavio prvi poster nove sezone s Staunton u fokusu, na kojem nosi bluzu s pussy bow mašnom. Mnoge je tada podsjetila upravo na zločestu inkvizitoricu u Harryju Potteru.

Čitajte i: 'Prezgodan je za tu ulogu': Obožavatelji serije 'Kruna pobunili se tko će glumiti ministra u petoj sezoni

image
Elizabeth Debicki kao princeza Diana.
NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Ostale uloge

Ulogu princeze Diane od Emme Corrin preuzet će Elizabeth Debicki koju znamo iz filma 'Veliki Gatsby'. "Duh princeze Diane, njezine riječi i njezini postupci žive u srcima mnogih. Prava je privilegija i čast što sam se pridružila ovoj majstorskoj seriji koja me potpuno osvojila od prve epizode", rekla je Debicki za svoju novu ulogu.

Uz nju će glumiti i Dominic West koji će utjeloviti princa Charlesa, Lesley Manville pojavit će se kao princeza Margaret, dok će Jonathan Pryce biti posljednji princ Philip.

Radnja će se odvijati u devedesetima

Svaka sezona 'Krune' pokrivala je jedno desetljeće pa će peta vrlo vjerojatno započeti u devedesetima te trajati do ranih 2000.-ih. Desetljeće o kojem je riječ bilo je posebno burno za kraljicu, s mnogo incidenata i drame. Čak je i sama Elizabeta 1992. godinu prozvala 'annus horribilis'. Svjedočila je raspadu braka njezine djece - razdvajanje princa Andrewa i Sarah Ferguson, princa Charlesa i Diane te princeze Anne i Marka Phillipsa.

image
Elizabeth Debicki tijekom snimanja pete sezone.
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Osim toga, u dvorcu Windsor izbio je požar, zbog čega je kraljica morala platiti porez na svoj imetak te otvoriti Buckinghamsku palaču za javnost kako bi pomogla u financiranju obnove Windsora. Fanovi se također nadaju da će scenarij pokriti i upoznavanje princa Williama s Kate Middleton na Sveučilištu St. Andrews.

Hoće li biti i šesta sezona?

Peta sezona trebala bi doći najkasnije krajem 2021. ili početkom 2022. godine. Iako je autor serije Peter Morgan ranije najavio da će peta sezona biti i posljednja, kasnije se predomislio. "Kad smo počeli raspravljati o pričama za petu sezonu, ubrzo je postalo jasno da se, kako bismo zadovoljili bogatstvo i složenost priče, trebamo vratiti na prvotni plan i odraditi šest sezona", izjavio je jednom prilikom.

To znači da ćemo u šestoj sezoni vrlo vjerojatno na ekranima vidjeti i ljubavnu priču princa Harryja i Meghan Markle te svu dramu koja obavija kraljevski par.

Linker
18. travanj 2024 07:33