Ženski pogled

Pogledala sam ‘I tek tako‘ i doživjela šok za šokom: Premalo humora, nimalo seksa i ono ključno - što je s modom?

Nastavak ‘Seksa i grada‘, ali pod drugim imenom, konačno je došao na male ekrane. Kakav je dojam serija ostavila na mene i isplati li ju se pratiti i dalje, pročitajte u nastavku.

"Seks i grad" je jedna od onih serija (baš kao i "Gilmoreice") koja ti se s nevjerojatnom lakoćom uvuče pod kožu. Britki humor, komične situacije, pregršt dobre mode, seksa i razglabanje o ljubavnim problemima savršena su tematika za večernje opuštanje. Već sam nekoliko puta pogledala svih šest sezona i svaki put sam bila uzbuđena kao da mi je prvi put.

Pritom bih uvijek otkrila neki novi detalj koji prije nisam primijetila i zbog toga je i cjelokupno iskustvo bilo još bolje. Kada sam čula da se sprema svojevrstan nastavak i da ga je Sarah Jessica Parker, glavna glumica koja je utjelovila modno osviještenu Carrie Bradshaw, potvrdila, nestrpljivo sam čekala trenutak kada ću se nakon napornog radnog dana opustiti uz poznate likove.

image

Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker i Kristin Davis.

FOTOGRAFIJE: HBO

Suptilne reference

Čim su na HBO došle prve dvije epizode 'And Just Like That' serije ili na naški 'I tek tako', odmah sam prionula na gledanje. Već u prvih nekoliko minuta Carrie, Charlotte i Miranda doslovno su se (i preneseno) ispričavale što su ostarjele i što su ušle u pedesete, kao da to nije očito.

Naime, ove scene možda su snimane nakon što je publika popljuvala fotografije sa seta, rekavši da su glumice suviše stare da bi glumile iste likove, na što im je Parker poručila da nije znala da bi "trebala prestati starjeti".

Pljuvanje nekoga zato što izgleda staro odraz je maloumlja, no moram priznati da mi se u početku bilo jako teško priviknuti na starije likove; kao da me netko iz devedesetih brzinom svjetlosti katapultirao 30 godina unaprijed i ostavio da se snalazim.

Novi nastavci kultne serije 'Seks i grad' s muškog stajališta: Teško je suočavanje s novim svijetom

Samantha, oh Samantha

Nedostatak prisustva vrckave Samanthe Jones i njezinih sirovih šala ostavio mi je vrlo gorak okus u ustima. Nisam mislila da će to toliko utjecati na sami dojam o seriji, ali prevarila sam se. Kao što je Kim Cattrall posvađana s Parker u privatnom životu i to zbog novaca, zbog čega nije ni htjela sudjelovati u snimanju nastavaka, istu premisu uspjeli su smjestiti i u novu seriju, kao da joj Sarah Jessica Parker preko lika Carrie želi nešto poručiti (vidjet ćete što).

No, kako Samantha ipak ne bi bila potpuno izbačena iz serije, uspjeli su je suptilno ugurati u nekoliko scena, zbog čega još uvijek imamo osjećaj da je "tu negdje" iako je ne vidimo.

Glumica Nicole Ari Parker, koja je u seriji utjelovila Samanthinu "zamjenu", dokumentaristicu Lisu Todd Wexley, na mene nije ostavila bogzna kakav dojam. Nedostaje joj šarma, vrckavosti i previše je mlaka (i zašto curama stalno krade hranu i piće??). Možda se u sljedećim epizodama popravi, ali teško da itko može zamijeniti Samanthu.

image

Jedino Carrie ima zanimljiv odabir outfita.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Što je s modom?

Sudeći prema fotografijama sa seta, svi smo očekivali da su naše protagonistice još uvijek dobro modno osviještene te da i u pedesetima bez zadrške nose najšašavije, najoriginalnije i najtrendi outfite. No, znate što? Dočekalo me jedno veliko razočaranje. Jedina koja iole izgleda zanimljivo što se tiče mode jest, naravno, Carrie. Charlotte je ostala vjerna uskim damskim haljinicama i kompletićima u stilu Chanela, dok je Mirandin stil potpuno promašen.

Kao da su stilisti svu snagu usmjerili samo prema Carrie, jer je ona ipak glavni lik, a njih dvije su odijevali u zadnjih pet minuta pred snimanje.

Miranda u jako puno scena nosi jedan te isti model bluze iz sedamdesetih, samo s drukčijim printom, a o širokim bapskim hlačama ne želim ni govoriti. Definitivno nedostojno trendi dama s Manhattana. Mislim, nisam modni kritičar, ali imam oči.

Premijera ‘And Just Like That‘: Miranda isfurala neonsko, Charlotte klasiku, a u ormaru želimo Carriejinu haljinu!

image

Cynthia Nixon i David Eigenberg koji glumi Stevea.

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Premalo humora, preteške teme i premalo seksa

Kako se ne bih suviše zanjela i spoilala vam seriju, za kraj ću samo napisati da sam isplakala dušu. Zašto? Šok koji su nam priredili producenti nitko nije očekivao, no kada pogledate seriju, znat ćete o čemu pričam. Zbog svega dolazim do zaključka da su s ovim revivalom postigli upravo što su htjeli - fokus na težinu života u starijim godinama, jačanje teških tema i drama nad lakoćom i bezbrižnošću kakvu je 'Seks i grad' prije nekoliko desetljeća imao i njome osvajao publiku.

Humora u 'I tek tako' ne nedostaje, ali više nije tako opijajuć i pogodan za stvaranje memova, gifova niti primamljiv da se njime referiramo na stvarne situacije u našim životima. Jedino što nudi jest trunku olakšanja između suza, žaljenja zbog godina koje su sustigle likove i neizbježne smrti.

Isto je i sa seksom. Likovi koji su ga upražnjavali na dnevnoj bazi sada o njemu uopće ne razmišljaju već prepuštaju mlađima da o tome vode brigu.. I još ih posramljuju zbog toga što imaju jak nagon. Zar naše protagonistice ne trebaju biti primjer otvorenosti prema intimnosti, bez obzira na godine? Očito ne.

Možda sam poput mnogih očekivala previše - da će serija imati nekadašnju dušu, no teško je od nečega što je svoj uspjeh postiglo u određenom razdoblju napraviti nešto slično ili još bolje. Danas je neko drugo doba i ne trebamo se praviti da nas promjene ne sustižu, ali možda bi bilo bolje da je 'Seks i grad' ostao tamo gdje je i bio.

Bez obzira na sve, seriju ću pogledati do kraja - možda me u sljedećih epizodama nešto iznenadi!

Ako još niste pogledali prve dvije epizode, svakako bacite oko, a svakog četvrtka očekujte po još jednu epizodu, od ukupno 10.

Linker
20. travanj 2024 02:52