U CINEPLEXXU

Pogledali smo ‘House of Gucci‘: Film je podigla Lady Gaga, Jared Leto neprepoznatljiv, a Driver neodoljiv

U Cineplexxu City Center one Zagreb East premijerno je pokazan najprovokativniji film godine, Dinastija Gucci redatelja Ridleya Scotta. Ovo je priča o ambiciji, pohlepi, izdaji, ubojstvu i - modi.

Bez obzira jeste li ljubiteljice mode ili ne, sigurno vam nije promaklo kako u hrvatska kina dolazi jedan od najiščekivanijih filmova godine "Dinastija Gucci". Već sami popis velikih glumačkih imena, u prvom redu Alu Pacina i Adama Drivera, zatim i Lady Gage, Salme Hayek, Jareda Leta, Jeremyja Ironsa i Jacka Houstona, prvi je razlog zašto već u prvom tjednu pohrliti u kino. Ono što se moglo čuti proteklih mjeseci je da glazbenica i jedna od najvećih performerica ikad, Lady Gaga, inače talijanskih korijena, u filmu doživljava glumački trijumf, a neki su otišli toliko daleko da su sigurni kako će dobiti Oscara za najbolju žensku ulogu. Što je je, u ulogu je ušla u potpunosti, toliko da je i u privatnom životu više bila omražena Patrizia Reggiani nego što se držala vlastitog identiteta, a iznenadila je i velikana, redatelja Ridleya Scotta, koji ju nahvalio na sva zvona. I zaista jest tako. Gaga je maestralno odglumila zlicu čije su spletke rezultat toga da u obitelji Gucci danas nitko nema udio u kompaniji koju su gradili desetljećima.

Romantičan početak, dramatičan kraj

Bio je to sasvim slučajan susret dvoje mladih ljudi, a kad joj je Maurizio otkrio svoje porijeklo, mlađahnoj Patriziji upalila se žaruljica. Svo to bogatstvo, ugled, moć, imala bi sve ono što dosad nije posjedovala niti što bude, noseći svoje obiteljsko prezime. Unatoč protivljenju njegova oca Rodolfa, Maurizio ju je oženio, a uskoro su dobili i dijete. Na riječi "s tobom je iz koristi" mladi i naivni Maurizio odmahuje rukom i spreman je zbog Patrizie odreći se svega. U konačnici očeve riječi dođu do izražaja već nakon nekoliko mjeseci braka, a Maurizio se supruge i majke svoje dvoje djece rješava na pomalo morbidan način, što ga u konačnici stoji i vlastitog života. Film se bazira na knjizi "The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed" autorice Sare Gay Forden, a u scenarij su je adaptirali Becky Johnston i Roberto Bentivegna. Ridley Scott knjigu je u ruke dobio zahvaljujući svojoj supruzi Giannini Facio, koja je nakon što je pročitala knjigu, bacila bubu u uho. Rezultat je ekranizacija i nevjerojatna medijska pompa koja je nastala već nakon izlaska trailera prije nekoliko mjeseci.

Glumačka ekipa

Američki glumac i glazbenik Jared Leto, koji u drami glumi Paola, sina Alda Guccija, gotovo je neprepoznatljiv stoga je njegova uloga u nama pobudila upitnik, u smislu, pola filma smo se pitali je li to zaista on. Suptilan humor koji proizlazi iz tog tragikomičnog lika, naznaka je već na početku kako će završiti, bez obzira jeste li ili niste upoznati s povijesnim događajima u toj talijanskoj modnoj kući. Zaista najveća glumačka transformacija, a prema pisanju Variety portala, Leto je zahtijevao da njegov šminkerski tim bude odvojen od seta, kako bi pred kolege glumce mogao doći u potpunosti transformiran, što u konačnici stvara bolju atmosferu.

image

Jared Leto kao Paolo Gucci

ERIC CHARBONNEAU/SHUTTERSTOCK

No, gledajući film, lik Paola postane pomalo naporan, njegova glupost koja proizlazi iz gotovo svakog poteza frustrirajuća, te se dodatno potvrđuje očevim konstatacijama koji ga u više navrata naziva "idiotom". On više prerasta u karikaturu nego u poželjan performans koji je publiku potencijalno trebao nasmijati.

Lady Gaga je, s druge strane, ukrala show. Talijanska krv proradila je u najboljem trenutku, naglasak je možda i najbolje usavršila, a navodno je sama osmislila način na koji ju najbolje isprezentirati, umjesto da se posavjetovala s Patriziom, koja joj je to i zamjerila. Njezine zanimljive modne kombinacije, bezvremenski kič žene koja pokušava biti ono što nije, ogroman zlatni nakit, kompleti od tvida, gigantske dijamantne naušnice, strukirane suknje i naglašen dekolte, osvježenje je unatoč pretencioznosti i svakako odmak od modnih kombinacija koje se svakodnevno kopiraju.

image

Lady Gaga kao Patrizia Reggiani

DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Elegancija na premijeri 'House of Gucci': Dame isfurale moćan i seksi detalj koji svaki outfit čini još boljim

Adam Driver osvojio nas je još u Netflixovom filmu "Marriage story", a i ovdje zavodi već u prvoj sceni. Naivan smješak, samozatajan lik kojim upravlja njegova žena, na kraju, kao i u životu, ispadne niti dobar, niti loš, što je možda i poanta ovog filma. Nema dobrih i loših likova, samo dobrih i loših poteza, koji će baš uvijek sa sobom povući posljedice. Najveće glumačko ime je svakako Al Pacino, ali nije došao do izražaja. Driver i Gaga su prejak glumački par kojeg ne može nadmašiti i genijalan Oscarovac, čiji je fokus više bio na tome kako obiteljski posao spasiti od toga da padne u ruke glupastog sina.

image

Ana Vilenica

PRESS EDITUS
image

Matija Vuica

PRESS EDITUS

Zaključak?

Vrijedno gledanja, ako ništa zbog retro atmosfere koju film pobuđuje kod publike, glumačke ekipe, priče inspirirane stvarnim događajima... No, nije se plakalo, još manje smijalo, a i tu i tamo se pogledalo u mobitel. Što mi, a što naše "susjede" u kinu. Dva sata i 28 minuta ipak je previše.

Linker
19. travanj 2024 04:59