promo
10. Dani Marije Jurić Zagorke

Posebna posveta najvećoj hrvatskoj autorici

Centar za ženske studije vas ove godine poziva na 10. Dane Marije Jurić Zagorke, a ove su godine pripremili i simpatično iznenađenje za sam kraj ovog mini festivala posvećenog jedinstvenoj hrvatskoj novinarki i književnici.

Krovna tema kojom se Dani kontinuirano bave jest žensko autorstvo. Mariju Jurić Zagorku na razne se načine može promatrati kao feminističku ikonu. Svojim novinarskim tekstovima i književnim djelima, ali i vrlo konkretnim političkim aktivizmom, Zagorka se zalagala za nacionalnu neovisnost, socijalnu pravdu i jednakost žena. Zagorkine junakinje, kao i likovi iz nižih klasa, u pravilu su prikazane kao majstori(ce) prelazaka granica kao način nadilaženja podređenog društvenog položaja.

promo

Ovogodišnja tema "Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti" potaknuta je recentnim zbivanjima u Europi koja pokazuju kako i suvremena politička povijest ima problem s imenovanjem svih onih koji pre/olaze granice: imigranti, izbjeglice, azilanti, ovisno o vizuri gledišta a Europa, njezina administracija i problem rješavanja krize onih koji napuštaju ratna područja, za koja ta Europa snosi i odgovornost.

Građani i građanke Europe reagiraju različito, ovisno o vlastitim pozicijama, strahovima i promišljanju europske budućnosti. (Ne)vidljive granice i zidovi s kojima se susrećemo zaslužuju kritiku iz ženske perspektive. Postkolonijalna i feministička teorija ističu Druge kao djelatne i istovremeno nevidljive. Žene se sučeljuju s izazovima koje prelasci predstavljaju u njihovim životima i životima drugih, kao što je o njima razmišljala i Zagorka. Stoga će ove godine biti zanimljiva presijecanja politika identiteta, zajedno s politikama klase, etniciteta, religije, dobi i profesije, a sve u potrazi za novim definicijama pojma i sadržaja solidarnosti koje više ne zadovoljavaju klasične socijalne i političke teorije.

promo

Nakon što je jučer dodijeljena Nagrada za studentski rad na temu ženske i rodne problematike, u četvrtak 24. studenog, u 18:00, Dani će ugostiti Mariju Ott Franolić i Andu Bukvić Pažin s temom "Ženski dnevnik – otpor tekstu i životu". Književno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Preko granica: Otpor i imperativ solidarnosti" održava se 25. 11. od 9:40 i 26.11. od 10:00.

promo

U nedjelju 27.11. 2016. priključite se šetnji "Zagorkinim tragom po Zagrebu" pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec, (okupljanje kod spomenika banu J.Jelačiću u 11:00). U petak 25. studenog u poštanskom uredu HP u Jurišićevoj zatražite prigodni žig i pečatirajte svoje pošiljke u čast Marije Jurić Zagorke.

Linker
25. travanj 2024 19:00