nasmijte se

Predstava ‘Dobrodošli u Klub‘ autora Silvija Vovka otvara sezonu u Histrionima: ‘Klub je metafora, paradoks i utopija‘

Predstava je nastala kao posljedica nekontroliranog praćenja događaja koji nas okružuju - poručuje glumac koji je za ‘Dobrodošli u Klub‘ već dobio nagradu na Bobijevim danima smijeha.

'Dobrodošli u KLUB', autorski projekt glumca Silvija Vovka prva je izvedba koja ovoga četvrtka otvara novu sezonu Histriona. Motivirana je surealnošću naše zbilje u kojoj predsjednici jedu ostatke hrane, ministri piju u ilegalnim klubovima, mobiteli se bacaju u Savu, a prtljažnici pune vrećama novca.

"Predstava je nastala kao posljedica mojeg nekontroliranog praćenja događaja koji nas okružuju. Afere i korupcijske hobotnice postale su dio svakodnevnog menija. Jedan dan sam samo prelomio i odlučio progovoriti o tome", rekao nam je Vovk.

Klub predstavlja mjesto susreta, osigurava ekskluzivnost, stvara barijeru između “onih koji jesu” i “koji nisu” dio kluba. Mjesto je želje, mjesto sigurnosti, elitizma, istomišljenika, mjesto gdje se osjećaš poseban i zbog kojeg se osjećaš dobro. Klub je metafora. Klub je paradoks. Klub je utopija.

image
FOTOGRAFIJE: MARKO BURIć

Čitajte i: Barbara Vicković otkriva kako uspije uvijek naći parking u Zagrebu i čime bježi od tmurne stvarnosti

Predstava pokušava rekonstruirati mehanizme ulaska u elitni sloj društva koji koruptivnim, bahatim, tajnim i nelegalnim radnjama stvaraju paralelni svijet moći i vladanja. To je svijet drukčijeg diskursa, ljudi koji s one strane zakona propisuju zakone, društvo probranih koji su “uspjeli u životu”.

image

'Dobrodošli u KLUB', autorski projekt glumca Silvija Vovka

FOTOGRAFIJE: MATEJ DORIć

Prva je to samostalna produkcija umjetničke organizacije Kotar teatar i svoju praizvedbu je imala u srpnju 2021. u Delnicama na Kazališnoj sceni Pero Kvrgić, a na nedavno održanim X. Bobijevim danima smijeha, "za scenski efektnu monokomediju s mnogo satiričkih elemenata "Dobrodošli u KLUB" Kotar teatra iz Delnica, dobio je specijalno priznanje za originalnu predstavu koju povezuje aktualnost i metaforičnost".

"Nakon gostovanja na Bobijevim danima smijeha i priznanja žirija koje sam dobio za monodramu, mogućnost da redovito igram predstavu u Histrionskom domu i nastavak suradnje znači mi jednako kao i nagrada: daje mi nevjerojatan vjetar u leđa i priliku da predstava igra. A to je najviše čemu se glumac može nadati. Nadao sam se da će predstava dobro komunicirati s publikom, ali neke su reakcije i mene iznenadile. Ponekad je talentirani gledatelj bitniji i od predloška koji gleda. Uzbudljivo je bilo čuti da su gledatelji u predstavi prepoznali i ono o čemu sam želio progovoriti, ali i puno više", zaključio je Vovk.

Čitajte i: Deset godina bez voljenog Vidovića: ‘Punih sam se sedam godina, dan po dan, opraštala s Ivicom‘

Linker
15. travanj 2024 21:07