Ljubomir Stefanov / Everett / Profimedia
susjedi osvajaju kritiku

Priča o makedonskoj pčelarici u utrci za Oscara: Pogledajte kako je filmska ekipa reagirala na odlične vijesti

Iščekivanje ovogodišnje dodjele Oscara prolazi obilježeno razgovorima o filmu 'Joker', kao i o korejskom 'Parazitu', no iznenađenje dodjele zasigurno je dokumentarni film nastao u našem susjedstvu koji je zaradio čak dvije nominacije. Ako za film 'Honeyland' još niste čuli, svakako ga dodajte na listu gledanja.

Makedonci Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, autori filma "Zemlja meda", originalnog naslova "Honeyland" imaju razloga za slavlje. Njihov dokumentarni film na 92. po redu dodjeli nagrade Oscar bori se za zlatni kipić u dvije kategorije - za najbolji dokumentarni film te za najbolji strani film. Nominacija za dokumentarac o sjevernomakedonskoj pčelarici prvi je za Makedoniju od 1994. godine.

Premijerno prikazan prošle godine, zanimljivi dokumentarac već si je priskrbio tri nagrade na Sundance Film Festivalu: za najbolji dokumentarni film, najbolju fotografiju i posebnu nagradu žirija. Kritika obožava ovaj film, a New York Times ga je krajem 2019. proglasio filmom godine. Također, ovo je prvi puta da je dokumentarac nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma. Koliko autorima koji su dočarali jednu od najljepših priča godine ova nominacija znači, vidi se i na videu objavljenom na Facebooku redatelja Stefanova.

Radnja dokumentarnog filma vrti se oko pčelarice Hatidže i njezine bolesne majke koje preživljavaju isključivo od proizvodnje meda. Prikazan je njihov način života koji je u potpunom skladu s netaknutom prirodom, u napuštenom ruralnom mjestu u brdima Sjeverne Makedonije. Hatidža jednostavnim principom "pola uzmi sebi, a pola ostavi njima (pčelama)" prikazuje harmoniju života čovjeka i prirode te ljubavi prema pčelama s kojima pčelarica često razgovara i pjevuši im. Sklad narušavaju novi susjedi, također pčelari, ali ipak više orijentirani na profit i dobit.

HONEYLAND, Hatidze Muratova, 2019., Image: 461390605, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ljubomir Stefanov / Everett / Profimedia
Ljubomir Stefanov / Everett / Profimedia

Kako bi snimili priču ove pčelarice, autorima je trebalo čak tri godine. Prvotna ideja bila je snimiti ekološki dokumentarac o rijeci u Sjevernoj Makedoniji, no planove su promijenili nakon što su ugledali brižno održavane koštice. Raspitali su se među vlasnicima i tako stigli do Hatidže.

"Kada smo Hatidži predložili da snimimo film o njoj, najprije je bila šokirana, no nakon toga kazala je da već duže vrijeme razmišlja o tome kako svijetu pokazati svoju priču. Sretni smo što smo joj to omogućili", kazala je redateljica Kotevska.

Distributer filma je Restart Label u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, a u hrvatskim kinima je na repertoaru je od 10. siječnja 2020. godine. Medenu zemlju ne propustite pogledati i na ovim lokacijama: U Zagrebu (Dokukino, od 10. siječnja, MSU od 19. siječnja), Rijeci (Art kino, od 10. siječnja), Splitu (Kinoteka Zlatna vrata, od 10. siječnja), Varaždinu (Kino Gaj, od 14. siječnja), Puli (Kino Valli, od 30. siječnja), Zadru (Kino Zona, od 20. siječnja), Bjelovaru (KMC, od 16. siječnja), Samoboru (18. i 19. siječnja), Osijeku (kino Urania, od 16. siječnja), Dubrovniku (Dvorana Visia, od 25. siječnja), Rovinju, Šibeniku, Križevcima, Zaboku i drugim hrvatskim gradovima.

Linker
20. travanj 2024 23:18