‘VIDIMO SE‘

Projekt udruge za sindrom Down - Rijeka 21 nosi snažnu poruku o ljepoti različitosti

Uoči Svjetskog dana sindroma Down, koji se obilježava 21. ožujka, Udruga za sindrom Down - Rijeka 21 odlučila je predstaviti svoj proizvod, nastao u sklopu projekta ‘vidimo sE‘. Riječ je o dječjim majicama koje na sebi imaju izvezene čičak trakice u obliku slova E, a one se po želji mogu skidati i premiještati.

U još jednoj pandemijskoj godini, Udruga za sindrom Down - Rijeka 21 trudi se osvijestiti ljude kako njihovi članovi čitavu godinu žive na takav način - izolirani, uskraćeni za pohađanje redovnih škola, bez mogućnosti zaposlenja, prepušteni sebi i svojim bližnjima. U skladu s time, njihov projekt ''vidimo sE'' pokušava promijeniti percepciju društva o Down sindromu i pokazati kako njihovi članovi žele biti punopravni članovi istog.

image
FILIP GRZINCIC

U suradnji s ''Kreativnim kolektivom Kombinat'' osmislili su vizual koji nosi poruku: ''E, vidimo se u školi, na poslu, u kazalištu, na igralištu, na utakmici, na čaju, na reviji…''

Na slovo E stavljena je četvrta crtica koja aludira na višak kromosoma koji imaju djeca sa sindromom Down. Istovremeno ona simbolizira ljepotu različitosti.

Ove godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana sindroma Down 21. ožujka, iz Udruge najavljuju proizvod u kojem je objedinjena njihova filozofija. Riječ je o majicama u dječjim veličinama koje na sebi imaju izvezene čičak trakice u obliku slova E, a one se po želji mogu skidati i premještati.

image
FILIP GRZINCIC

Trakice su pogodne za rad prstićima, istovremeno to je djeci zabava, ali i vježba za finu motoriku rukica, a odraslim članovima to je dobra radna terapija. Svima kojima se majice sviđaju mogu se obratiti na Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21, ili pogledati direktno na www.vidimose.org.

image
FILIP GRZINCIC

Editorijal, u kojem ulogu modela imaju djeca Udruge s njihovim prijateljima, fotografirao je Filip Gržinić.

Udruženi s Filipovim objektivom pokazali smo da snaga leži u različitostima, da nisu razlike te koje nas udaljavaju već naša nemogućnost njihovog prihvaćanja i poštivanja - poručili su iz Udruge koja postoji od 2004. i broji 60-tak članova, različite dobi, od svega nekoliko mjeseci do 50 godina. Svojim aktivnostima nastoje što bolje i kvalitetnije predstaviti sebe, svoj rad te uz pomoć volontera i raznih organizacija, unaprijediti kvalitetu života članova i osigurati im integraciju i inkluziju.

Linker
19. travanj 2024 00:32