VOJKO BAŠIĆ/CROPIX CROPIX
MALA U KAZALIŠTU

Proslavljena splitska karikaturistica ne krije da je nestrpljiva: ‘Nije svejedno vidjeti svoj život na pozornici‘

Jedna od najiščekivanijih kazališnih premijera do kraja godine zasigurno je adaptacija hit knjige ‘U malu je uša đava’ splitske umjetnice Tisje Kljaković Braić (42), čija će praizvedbau režiji i dramatizaciji Marija Kovača biti 10. prosinca u splitskom HNK.

Kada ste počinjali pisati autobiografsku priču, jeste li razmišljali o tome da bi jednoga dana mogla završiti kao predstava u HNK?

- Nisam mislila da ću ikada objaviti knjigu, a kamoli da će ta priča završiti na kazališnim daskama. Čak je ušla u lektiru! Kada ne razmišljaš o uspjehu i radiš samo kako bi sebe zabavio, onda drugi prepoznaju tu iskrenost. Sve što radiš s predumišljajem odmah baci. Očito je to pravi recept.

image

Plakat za kazališnu predstavu 'U malu je uša đava'

MATKO BILJAK

Čitajte i: Slavna karikaturistica Tisja Kljaković Braić o djeci i bračnim izazovima: ‘Nema idealnog braka niti neke unikatne formule‘

Pratite li probe?
- Svako malo mi pošalju neki video s probe i moram priznati da vlada odlična atmosfera. Bit ću presretna ako će upola tako biti na izvedbi.

Jeste li razgovarali s glumicom Andreom Mladinić, koja vas igra u predstavi?

- Andrea je moja susjeda, dobro se poznajemo pa nije bilo potrebno da joj nešto posebno otkrivam. Ona sve zna, pa i na probama ispravlja druge te govori kako je doista bilo.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Čitajte i: Tisja Kljaković Braić o tremi uoči kazališne premijere njezinog romana: ‘Jedva čekam vidjeti moje likove uživo‘

S kim ćete doći na premijeru?

- S obitelji, naravno. Povest ću muža, mater, oca, stariju malu... Ova mlađa će ostati doma jer još nije dovoljno velika za kazalište.

Kako oni gledaju na to što su njihove životne priče pretočene u predstavu?

- Znatiželjni su i uzbuđeni, kao i ja. Nije svejedno vidjeti svoj život na pozornici. Ipak, svjesni smo da to ipak nismo sto posto mi jer su redatelj i glumci stvorili neki svoj svijet, samo nadahnut nama.

Linker
25. siječanj 2022 04:45