Premijera

Sedam godina snimanja: Film o Gibonnijevom ocu otkriva nepoznate detalje o toj glazbenoj obitelj

Veliki Delmata još se kao dijete zaljubio u glazbu, a posvetio joj je cijeli svoj život, u filmu govore članovi njegove najuže obitelji kao i dragi prijatelji.

Domaća publika imat će priliku premijerno vidjeti film o jednom od najvećih glazbenih stvaratelja iz Dalmacije, a slobodno se može reći i Hrvatske. Otac Zlatana Stipišića Gibonnija, veliki Ljubo Stipišić Delmata bio je umjetnički multitalent. Dokumentarni film Tko navija zvizde premijerno će se prikazati u petak, 15. travnja na Prvom programu HTV-a. Dokumentarac o životu legendarnog Ljube Stipišića Delmate, ovog umjetnika opisuje kao - dobitnika Porina za životno djelo kao i mnogih drugih važnih nagrada. Delmeta je ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi. Aranžer, skladatelj, pjesnik, dirigent, autor mnogih zbirki narodnih napjeva i književnih djela, slikar…

image

Dokumentarni film Tko navija zvizde

PRESS

Veliki Delmata još se kao dijete zaljubio u glazbu, a posvetio joj je cijeli svoj život. Obitelj Stipišić potječe iz Vrbanja na otoku Hvaru. Iz tog kraja je čuvena procesija Za križen koja se već stotinama godina odvija na Veliki četvrtak prije Uskrsa. Usporedna radnja u filmu je upravo ta, slikovita i cjelonoćna procesija iz koje je veliki umjetnik crpio svoje glazbene i duhovne inspiracije.

Čitajte i: Gibonni o svojim danima na otoku: Svaka marenda s Oliverom mogla je biti epizoda u ‘malom mistu‘

Punih sedam godina

"To je sedam intenzivnih godina rada, intenzivnih u smislu propitkivanja. Film je direktan, iz usta njegovih najbližih suradnika, a zapravo je to priča o svakom čovjeku koji se posvetio umjetnosti“, rekao je Matko Petrić, scenarist i redatelj filma. Snimatelj je Boris Poljak, a producentica Nina Bočvarov za Unison.

image

Gibonni također govori o svom ocu u dokumentarcu.

PRESS

Nepoznate detalje i zanimljivosti o velikom maestru u filmu nam otkrivaju obitelj, prijatelji i suradnici: supruga Nataša, sin Zlatan Stipišić Gibonni, sestra Olesija Visković, rođak Ivo Stipišić, slikar Josip Botteri Dini, zborist Bojan Pogrmilović, filozof Daniel Miščin i psihijatrica Vesna Šendula Jengić. Film osim na Prvom programu HTV-a, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Linker
21. travanj 2024 03:06