Preporuke

Snježne pustolovine u kinu Kinoteka donose pregršt dobrih filmova, od akcijskih trilera do animiranih hitova

U siječanjski repertoar ulazi se sa snježnim pustolovinama i nekoliko distribucijskih noviteta, među kojima je i nagrađivani diplomski film ‘O jednoj mladosti‘ Ivana Ramljaka.

Filmski ciklus u kinu Kinoteka inspiriran zimom nastavlja se s programom "Snježne pustolovine". Na rasporedu je "Pomahnitali vlak", napeti akcijski triler Andreja Končalovskog o dvojici odbjeglih zatvorenika koji se nađu zarobljeni usred lokomotive koju ništa ne može zaustaviti. Nastao prema priči Akire Kurosawe, s odličnim Johnom Voightom i Ericom Robertsom, koji su za svoje nastupe nominirani i za Oscara, riječ je o adrenalinskom klasiku koji se nerijetko nalazi na popisima najboljih akcijskih filmova svih vremena.

image
"Pomahnitali vlak".
PROMO

Isto vrijedi i za "Orlovsko gnijezdo", pustolovinu Briana G. Huttona smještenoj u vrijeme Drugog svjetskog rata, o britanskim obavještajcima na tajnome zadatku koji prekasno shvaćaju da imaju krticu u vlastitim redovima. Uz zvjezdanu glumačku ekipu, koju predvode Richard Burton i Clint Eastwood, ova pustolovno-špijunska napetica drži se za jedno od najuspjelijih ostvarenja žanra.

image
"Orlovsko gnijezdo".
PROMO

Na drugi pogled: Čuvari zamka

"Na drugi pogled" je program kina Kinoteka posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka zanemareni, a koji su sazreli da ih se ponovno otkrije. Prvo ovogodišnje izdanje donosi "Čuvare zamka", priču o američkom vodu koji se krajem Drugog svjetskog rata utabori u srednjovjekovni dvorac u Belgiji, iščekujući njemačku ofenzivu.

Ovaj neobičan antiratni film Sydneya Pollacka skriveni je dragulj američke kinematografije, nastao u periodu u kojem se Hollywood sve više otvarao provokativnijim, eksperimentalnim projektima i idejama, koje će dovesti do njegove renesanse 1970-ih. Zbog atmosfere apsurda uspoređivan je s kultnom Kvakom 22 Josepha Hellera, a svojim je anti-autoritarnim humorom, cinizmom te psihodeličnim ozračjem najavio klasike novog Hollywooda kao što su Altmanov MASH (1970) i Coppolina Apokalipsa danas (1979). U glumačkoj ekipi nalaze se i Burt Lancester i Peter Falk, a posebna zanimljivost je i to da je film snimljen u Jugoslaviji, u okolici Novog Sada, koji je igrao ardenske šume na istoku Belgije.

Noviteti: "O jednoj mladosti"

U tjedan se kreće s "O jednoj mladosti", diplomskim filmom Ivana Ramljaka. Nagrađen Grand Prixom na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma, radi se o dokumentarcu koji kroz intimnu priču o prijateljstvu i odrastanju tijekom 1990-ih pruža intrigantan generacijski portret. Film prikazujemo s titlovima na engleskom jeziku.

image
"O jednoj mladosti".
PROMO

Među ostalim novitetima pogledajte i "Vlak za Busan: Zona zombija", uzbudljivi nastavak globalnog južnokorejskog hita Yeona Sang-hoa iz 2016. godine, "Neobične živote", novi film Oliviera Nakachea i Érica Toledana inspiriran istinitim događajima. Ne propustite ni "Obiteljsku priču", izvrsnu dramu Vigga Mortensena o pokušaju mirenja otuđenog oca i sina, s izvrsnim Lanceom Henriksenom u glavnoj ulozi.

image
"Obiteljska priča".
PROMO

Matineja: Duša

Na subotnjoj matineji gledat ćete "Dušu", novi animirani film Petea Docteura i animacijskog studija Pixar, u kojem se kroz dopadljivu, emocijama i humorom obojenu priču postavljaju važna životna pitanja. Ukratko – još jedan film koji će jednako zaintrigirati i djecu i roditelje. Film prikazujemo sinkroniziranog na hrvatski jezik.

image
"Duša".
PROMO

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Linker
25. travanj 2024 10:24