Victoria
 pbs.org
TV PREPORUKA

Viktorijanski serijali uz koje ćete lakše preživjeti zimu

Nešto je posebno uzbudljivo u serijalima smještenim u viktorijansko doba. Raskošni kostimi, brojne intrige, specifični, lijepi dijalozi: sve su to elementi koji nas često drže prikovanima uz ekrane i zbog kojih smo trenutno uvučeni u radnju koja se zbiva prije više od sto godina. Viktorijansko doba bilo je po mnogočemu posebno, a upravo su te posebnosti utkane u radnju brojnih serijala koji tematiziraju ovo povijesno razdoblje.

Najnoviji je primjer serijal "Victoria" koji donosi priču o mladim danima kraljice Viktorije i njezinom putu do prijestolja.

Serijali smješteni u viktorijansko doba odličan su izbor za preživjeti ovu zimu. Zavući se ispod dekice, stisnuti play i pijuckati, naravno, čaj. Osim nezaobilaznog serijala "Victoria", ovo je još šest prijedloga.

Ripper Street

Odlična policijska drama koja prati glavnog detektiva Edmunda Reida i njegove policajce koji pokušavaju uspostaviti red u Whitechapelu, dijelu istočnog Londona. Radnja počinje šest mjeseci nakon posljednjeg ubojstva Jacka Trbosjeka, a kako sezone odmiču tako slučajevi postaju sve kompleksniji.

The Paradise

"The Paradise" je kostimirana drama u punom smislu riječi. Glavni lik je mlada Škotkinja koja se mora snalaziti u kaotičnom modernom svijetu. Zaposlena je u robnoj kući u Newcastleu (prvoj robnoj kući uopće!), okružena kompetitivnim kolegicama i polako se zaljubljuje u udovca, vlasnika trgovine. Daleko više intenziteta nego što možete zamisliti.

Wives and Daughters

Razborita kći cijenjenog seoskog liječnika dobiva neželjenu maćehu i naglu polusestru, bori se s teretom vlastitih tajni, mjesnim tračevima i ljubavlju prema čovjeku koji nju doživljava samo kao prijateljicu. Sjajna obiteljska drama s odmakom iz koje doznajemo da nikada nije bilo lako biti mlad, ali je u viktorijanskoj Engleskoj bilo još malo teže.

Doctor Thorne

Ovim serijalom se na televiziju vratio scenarist i izvršni producent legendarnog Downton Abbeya, Julian Fellowes. Priča je to o siromašnoj Mary Thorne koja odrasta uz svoga ujaka Doctora Thornea i njihovom odnosu s bogatom obitelji Gresham. Tipično britanski, tipično viktorijanski, jako dobro.

Jane Eyre

Popularan roman Charlotte Brontë, klasik engleske književnosti, dobio je svoju televizijsku inkarnaciju u ovoj mini-seriji od četiri dijela. Ljubav, mračne tajne, siromaštvo: tu su svi sastojci koji su prisutni i u predlošku, klasičnom romanu najstarije od tri sestre Brontë, a serijal je dobio odlične kritike, obožavanje publike i nominacije za brojne nagrade.

Cranford

Divan i pomalo neobičan serijal u kojemu se isprepliću priče nekolicine udovica i vremešnih single žena. Među ostalima tu su i Judi Dench i Eileen Atkins. Unatoč ozbiljnim godinama one uživaju u tračevima i flertu s lokalnom gospodom, a sve je prožeto duhom industrijske revolucije koja se neumitno približava njihovom malom gradu.

Linker
15. travanj 2024 03:05