istražili smo

Vodič za najbolje naslove na Interliberu: Od službene kuharice Harryja Pottera do vodiča kroz tantrički seks!

Vikend provedite na Interliberu, našem najvećem sajmu knjiga, i opskrbite se odličnim štivom za duge zimske mjesece.

Broj posjetitelja na Interliberu ove je godine ograničen, a promocije, druženja s autorima i predstavljanje književnih noviteta svedeni su na minimum. Među izlagačima ove godine nema nekih važnih nakladnika kao što je, primjerice, OceanMore, čija je vlasnica Gordana Farkaš Sfeci odluku obrazložila ekonomskom računicom.

Predviđeni broj posjetitelja smanjen je za polovicu u odnosu na preklani, a izlagačima je osiguran neproporcionalan popust od svega deset posto, pa je odlučila svoje naslove sa sajamskim popustom ponuditi isključivo on-line prodaji te u knjižarama s kojima ima ugovor o distribuciji.

image

Interliber 2021.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Lakše se diše

U razgovoru s izdavačima koje smo zatekli na štandovima doznajemo da stvari ipak nisu tako crne, jer je u prva dva dana ostvaren dobar promet - u visini od 50 do 70 posto preklanjskog. A posjetitelji čak i pod maskama lakše dišu i ugodno su iznenađeni izostankom gužve, pa knjige i u frekventnijim poslijepodnevnim te večernjim satima mogu razgledati, listati i kupovati bez naguravanja što u posljednjim pretpandemijskim godinama nije bio slučaj.

image

Harry Potter kuharica

PROMO

Munjolike pogače i Hagridovi tvrdi kolačići

Kuharski izazov godine stigao je u obliku prve službene Harry Potter kuharice s više od četrdeset recepata za slane i slatke gastronomske čarolije iz čuvene Škole vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu. Odmah po objavljivanju dospjela je na prvo mjesto najprodavanijih na listi The New York Timesa, a Miroslava Vučić, urednica Školske knjige, uvjerena je da će sudeći prema interesu njezin hrvatski prijevod definitivno biti najtraženiji naslov ovogodišnjeg Interlibera.

image

Harry Potter kuharica

PROMO

U njoj ćete naći recepte za munjolike pogače, pitice bundevice, Lunine duhočale od keksa, krekere Nimbus 2000, Hagridovih tvrdih kolačića... koje je povodom dvadesete obljetnice premijere prvog filma o Harryju Potteru osmislila kuharica Joanna Farrow, a odobrila ih je osobno J. K. Rowling, autorica najpopularnijeg knjževnog serijala na svijetu.

Sva jela možete pripremiti i bez pomoći bistrog uma Hermione Granger, ljubavi prema hrani Rona Weasleyja, te nepokolebljive hrabrosti Harryja Pottera, jer su recepti detaljni i precizno opisani u svim fazama pripreme, a među njima su i veganska, vegetarijanska i bezglutenska jela. Dobar tek!

Autorica godine

Na Frakturinom štandu najtraženiji naslovi su 'Oni' i 'Oni 2' Tisje Kljaković Braić u kojima splitska autorica i ilustratorica s toplinom i humorom opisuje zgode, mane, opsesije, rituale i svakodnevicu neobičnog para, koji razotkrivaju njihovu ljubav, karaktere i dinamiku zajedničkog života.

image

Tisja Kljaković Braić - Oni 2.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Svojim publicističkim draguljem Seid Serdarević, vlasnik Frakture, smatra knjigu '(P)ostati zdrav' u kojoj Bruno Šimleša iz vlastitog iskustva te rada s pacijenticama oboljelima od zloćudne bolesti donosi naputke za holistički pristup prema zdravlju te razvijanju svjesnijeg i boljeg odnosa prema sebi i svijetu.

image

Bruno Šimleša - (P)ostati zdrav.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Svoj esejistički naslov godine 'Ponovno u kavani Europa' Slavenke Drakulić predstavili su baš uoči Interlibera, a među prijevodima romana izdvajaju 'M. Dijete svojega vremena' Antonija Scuratija, izvanrednu rekonstrukciju doba fašizma čija je najveća vrijednost to što je, kaže Serdarević, izniman podsjetnik na društvenu odgovornost svakog pojedinca, te pitki ljubić 'Divni svijete, gdje si' irske hit autorice Sally Rooney koja u njemu tematizira ljubavne ushite i jade pripadnika generacije koja je itekako svjesna da je čovječanstvo svijet kakav poznajemo dovelo do samog ruba kataklizme.

image

Sally Rooney - Divni svijete, gdje si.

BORIS KOVACEV/CROPIX
image

Antoni Scurati - M. Dijete svojega vremena.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Mračna izgubljena kći

U nakladničkoj kući Profil oduševljeni su interesom čitatelja za novi roman talijanske autorice Elene Ferrante 'Mračna kći' u kojem se tematizira opsjednust sredovječne žene mladom majkom koju opsesivno promatra preispitujući svoje najvažnije životne odluke i majčinstvo. Prema tom romanu je britanska redateljica Maggie Gyllenhaal snimila film 'The Lost Daughter' s Oliviom Colman, Dakotom Johnson, Peterom Skarsgardom i Dagmarom Dominczyk u glavnim ulogama, koji se u prosincu nakon svjetske premijere na venecijankoj Mostri započinje prikazivati na Netflixu.

image

Elena Ferrante - Mračna kći.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Odlično ide i prodaja romana 'Obcuritas' švedskog majstora krimića Davida Lagercrantza, čiji je hrvatski prijevod objavljen tjedan dana nakon švedskog na što je urednica Ivana Žderić posebno ponosna. David Lagercrantz inače je poznat kao autor triju nastavaka megahitova pokojnog Stiega Larssona iz serijala Millennium, a 'Obscuritas' je njegov prvi roman s novim glavnim likovima.

image

Davida Lagercrantz - Obcuritas.

BORIS KOVACEV/CROPIX

To su profesor Hans Rekke, svjetski poznati stručnjak za tehnike ispitivanja i Micaela Vargas, mlada policajka koja u ovom slučaju - iako se sve urotilo protiv toga - ne želi odustati od istrage ubojstva nogometnog suca afganistanskog podrijetla koji je u ljeto 2003. u Stockholmu pretučen do smrti.

image

Animalium

BORIS KOVACEV/CROPIX

S druge strane, odlično im ide i prirodoslovni priručnik 'Animalium', vizualno i sadržajno impresivna zbirka prikaza veličanstvene raznolikosti oblika života na Zemlji. Zanimljiva, pregledna i nadahnjujuća za djecu i odrasle čitatelje potiče na očuvanje bioraznolikosti i prirodnih ekosustava.

image

An Leysen - Orašar.

BORIS KOVACEV/CROPIX
image

Megi O'Farel - Hamnet.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Među najprodavanijim naslovima su i predivno ilustrirana slikovnica 'Orašar' An Leysen, te 'Hamnet', nagrađivani povijesni roman Megi O'Farel, dobitnice prestižnih British Book Awarda i Women's Prizea, o obitelji koju su poharali gubitak i tuga.

Domaći autori

U VBZ-ovoj ponudi kao glavne adute izdvajaju domaće autore čije romane i priče ekskluzivno predstavljaju upravo na Interliberu. Među njima je književni prvijenac 'Chandra u potrazi za istinom' proslavljenog ilustratora i redatelja Milana Trenca, prema čijoj priči su snimljeni holivudski blockbusteri iz serijala 'Noć u muzeju'.

image

Milan Trenc - Chandra u potrazi za istinom.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Riječ je o Boratovskoj priči punoj otkačenog humora i neočekivanih obrata o imaginarnom putovanju indijskog gurua Sjedinjenim Državama u kojoj se otvaraju i najaktualnija pitanja današnjice: napredak umjetne inteligencije, krah ekoloških sustava...

image

Borivoj Radaković - Ne plači, dušo.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Zbirka priča Borivoja Radakovića 'Ne plači, dušo' posvećena je Zagrebu, a nagrađeni roman 'Sine, idemo kući' Ivice Prtenjače tematizira gubitak oca i tako ga upisuje među besmrtnike.

image

Drago Glamuzina - Drugi zakon termodinamike.

BORIS KOVACEV/CROPIX

'U drugom zakonu termodinamike' Drago Glamuzina razradio je posljedice pijanog spisateljsko-kulturnjačkog tuluma povodom gostovanja američkog pisca Jonathana Franzena u Zagrebu. Sudbina istrage samotnog policijskog inspektora i ljubitelja kvizova Frane Bagata o čovjeku kji je 'dvaput umra' okvir je melankoličnog, finim humorom urešenog romana 'Ulica Ferde Pomykala 17' splitskog književnika Ivice Ivaniševića, te ujedno njegova posveta najlipšem i najluđem gradu na svitu.

image

Ivica Ivanišević - Ulica Ferde Pomykala 17.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Glavni pjesnički aduti su im sabrana djela Mile Stojića, jednod najvažnijih živućih autora, te 'Oluja za žive i mrtve' s prijevodom dosad neobjavljenih i neuvrštenih pjesama kultnog američkog književnika Charlesa Bukowskog.

image

Bukowski - Oluja za žive i mrtve.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Čovjek je čovjeku virus

Publicističko djelo slovenske sociologinje i filozofkinje Renate Salecl, bivše supruge filozofske zvijezde Slavoja Žižeka, donosi opsežnu analizu promjena koje pandemija koronavirusa ukorjenjuje u naše živote te u skladu sa svojim naslovom zaključuje da je - čovjek čovjeku virus.

image

Renata Salecl - Čovjek je čovjeku virus.

BORIS KOVACEV/CROPIX

'Imperij' Ryszarda Kapuścińskog, najvećeg poljskog književnog putopisca 20. stoljeća o raspadu Sovjetskog Saveza, kombinira sjećanja iz djetinjstva s beskompromisnim novinarstvom, a započinje opisom sovjetske okupacije autorova rodnog grada u istočnoj Poljskoj 1939., te kulminira pola stoljeća kasnije putovanjem dugim više od šest tisuća kilometara od Kremlja do napuštenog gulaga Kolima.

image

Imperij

BORIS KOVACEV/CROPIX

Putopis 'Uzduž rovova' njemačkog autora Navida Kermanija vodi u zemlje istočne Europe ispresijecanih podjelama, nemogućim odlukama i strahom od drugih, tko god oni bili. Nagrađivana romaneskna obiteljska kronika 'Porijeklo' Amina Maaloufa, jednog od najutjecajnijih pisaca arapskog svijeta, prati rodoslovlje i sudbinu libanonskog plemena označenog progonstvom jer su njegove članove povijesni događaji razbacali diljem svijeta.

image

Imperij

BORIS KOVACEV/CROPIX

Zbirka priča 'Kad odrasli zabrljaju' Nebojše Lujanovića ilustrirana crtežima Tisje Kljaković Braić, čitateljski je izazov za sve uzraste. U urnebesnim zapletima sa sretnim završetkom otkriva nam kako svijet gledan dječjim očima može i mora postati bolji.

image

Nebojša Lujanović - Kad odrasli zabrljaju.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Ne propustite susrete s autorima

U petak 12. studenog svoje knjige potpisuju domaći hit autori Damir Karakaš na štandu 11c u paviljonu 5 u 18 sati, te Davor Rostuhar koji se sa fanovima svojih putopisa druži na štandu 6d u paviljonu 5 u 19 sati.

U subotu Aba Aziz Makaja, što je duhovno ime Franje Milićevića, 67-godišnjeg gurua tantričkog seksa i zračeće ljubavi, utemeljitelja Komaje i člana Svjetske asocijacije za seksualno zdravlje, na štandu 18f u paviljonu 6 potpisuje svoje knjige među kojima je i novitet "Božanski seks bez tabua".

Ljubitelji povijesti i vojnih pitanja doći će na svoje u nedjelju u 15 sati kad je zakazano predstavljanje knjige "...Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954." o kojoj govore Federico Tenca Montini, Tvrtko Jakovina i Damir Agičić.

Linker
20. travanj 2024 00:43