Kamo na izlet?

Vodimo vas putevima Istre! Sunčani vikend iskoristite i za jedinstveni gastro užitak

Opore, gorkaste divlje šparoge najbolje se slažu s nježnim, slatkastim okusom jaja, a jednako su ukusne i na salatu uz tvrdo kuhana jaja. A gdje bismo takve delicije jeli bolje, nego tamo gdje ih najviše ima.

Premda naoko škrta i tanka, divlja šparoga, čijem gorkastom okusu nije lako odoljeti, u kuhinji otvara posve nove gurmanske svjetove. U Istri je već odavno dio narodne kuhinje, a rado je upotrebljavaju i kulinarske zvijezde koje tradicionalna jela i namirnice interpretiraju za nove i svježe jelovnike. Divlje - ili samonikle šparoge - beru se na proljeće, od sredine ožujka do početka svibnja, i toliko su popularne da se njihov miris širi iz kuhinja diljem poluotoka.

image

U unutrašnjosti Istre restorani i konobe u proljeće obavezno slažu jelovnike s ovom samoniklom biljkom

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Najčešće se jede u fritajama, odlična je i u rižotima, juhama i s domaćim tjesteninama, a maštoviti je kuhari na inovativne načine kombiniraju s mesom, ribom, sipom te pripremaju čak i za deserte. Šparoge su neizostavan dio istarske gastronomske ponude u proljeće, kada se organizira i manifestacija Dani istarskih šparoga.

Čitajte i: Pozivnica za uskrs na otoku vitalnosti koja se ne odbija, jer pruža spektakularno gastro iskustvo

image

Motovunska dolina Mirne je raj za ljubitelje šparoga

SHUTTERSTOCK

Traje od 21. ožujka do 13. svibnja, uglavnom u sjeverozapadnom dijelu Istre. Na internetskim stranicama može se naći popis restorana i konoba koje sudjeluju sa svojim specijalitetima, poput Buščine u Umagu, koji nosi i preporuku Michelinova vodiča, Starog podruma u Momjanu, konobe Morgan iznad Brtonigle...

Na Danima istarskih šparuga posjetitelji mogu i sami ići tražiti šparoge, no moraju znati da to nije ni lako ni jednostavno.

One, naime, rastu na teže dostupnim mjestima ili zaklonjene bodljikavim grmljem pa se trebaju naoružati strpljenjem i biti prikladno odjeven. Poželjno je imati gojzerice i rukavice, naravno i mnogo volje.

image

Alternativa jednostavnoj slati s kuhanim jajima i šparogama je salata s bljuštom ili kukama

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tko uspije naći divlje šparoge, kući će se možda vratiti umoran, ali zadovoljan, a poseban je osjećaj pripremiti ih i uživati u njima uz čašu kvalitetnog istarskog vina. Treba znati i da šparoge dobro podnose zamrzavanje i da se u zamrzivaču mogu čuvati mjesecima pa nema razloga da se ne pospreme za kasnije.

image

U Brtonigli kraj Umaga uživajte u šparogama, maslinovom ulju i čaši malvazije

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Više inspirativnih tema pronađite u novoj Gloriji in!

image
GLORIA
Linker
18. travanj 2024 15:03