StockFood
NOVI JELOVNIK

Vrijeme za detoks: 4 zdrava i jednostavna recepta za novi životni režim

Više ne postoji opravdanje za odgađanje novogodišnjih odluka, a mnogima je na listi želja zdraviji životni režim s promišljenijim jelovnikom koji je, uz prave recepte, jednostavan i tako ukusan.

PROKULICE SA SLANUTKOM

SASTOJCI 500 g prokulica, 350 g slanutka, 150 g preprženih lješnjaka, 3 režnja češnjaka, 1 žlica sjemena gorušice, 2 žlice senfa, sol, papar, svježi peršin

Seasons Agency / Gräfe & Unzer

PRIPRAVA Na maslinovom ulju prepržiti grubo narezani češnjak. Kad dobije zlatnu boju, izvaditi ga iz posude te na isto ulje dodati popola prerezane prokulice. Prepeći ih s obje strane dok ne dobiju tamnu boju. Promiješati, poklopiti posudu i pustiti da se pirjaju u vlastitom soku petnaestak minuta. Ako je potrebno, uliti 50 ml vode. Potom dodati slanutak, lješnjake, sjemenke gorušice i senf, promiješati i pustiti da se sve zajedno pirja još pet minuta. Poslužiti sa svježe narezanim peršinom.

ZIMSKA SALATA

SASTOJCI 200 g zelene salate kovrčavih listova, 200 g crvenog kupusa, 1 manji crveni luk, 150 g oraha, 1-2 manje naranče, kora jedne naranče, sok jedne naranče, 60 ml maslinovog ulja, žlica balzamičnog octa, sol, papar

StockFood

PRIPRAVA Povrće tanko narezati, dodati usitnjene orahe i kriške naranče te nekoliko komada tanko narezane kore od naranče. Maslinovo ulje, sok od naranče, balzamični ocat, sol i papar izmiksati dok se ne dobije glatki umak. Povrće pomiješati i začiniti umakom. U salatu se može dodati i neki drugi umak po želji.

JUHA OD GRAŠKA

SASTOJCI 300 g graška, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 1 veliki krumpir, 700 ml povrtnog temeljca, svježi peršin i krasuljica, maslinovo ulje, sol, papar, 1 žlica soka od limuna

StockFood / Miceli, Patricia

PRIPRAVA Na malo maslinovog ulja propirjati sitno narezani luk i češnjak. Kad luk postane staklast, dodati krumpir narezan na kockice i grašak. Promiješati, dodati pola narezanih začinskih trava te uliti temeljac. Kuhati petnaestak minuta dok povrće ne omekša, maknuti s vatre, dodati začine i sok od limuna te sve zajedno izblendati dok se ne dobije krem-juha. Umiješati sitno narezane začinske trave i servirati. Juha se po želji može servirati sa sitno drobljenim prženim kikirikijem i kiselim vrhnjem.

ZAPEČENA CVJETAČA SA SIROM

SASTOJCI veća glavica cvjetače, 600 ml mlijeka, pola manjeg luka, 1 lovorov list, 1 grančica svježeg timijana, 75 g maslaca, 3 žlice brašna, 90 g sira grojera, 25 g parmezana, 1 žličica konjaka, prstohvat muškatnog oraščića, prstohvat kajenskog papra, sol, 70 g krušnih mrvica, svježi peršin

StockFood

PRIPRAVA Zagrijati mlijeko, dodati lovorov list, timijan i narezani luk. Maknuti s vatre prije nego što mlijeko zavrije. U drugoj zdjeli otopiti 30 g maslaca i na njemu uz miješanje prepržiti luk. Polako ulijevati mlijeko uz miješanje i kuhati desetak minuta dok se umak ne zgusne. Potom umiješati naribane sireve, konjak, 15 g maslaca, sol, papar i muškatni oraščić. U međuvremenu cvjetaču usitniti na “cvjetiće” te kuhati u slanoj vodi oko pet minuta. Ocijediti je, osušiti papirnatim ubrusom te staviti u namašćenu zdjelu za pečenje. Cvjetaču preliti umakom od sira te po vrhu posipati na maslacu prepržene krušne mrvice. Prije serviranja posipati sitno narezanim peršinom.

Linker
20. travanj 2024 09:49