Profimedia, Alamy
VIROVITICA

Glumačka oda radosti

Granica Podravine i Slavonije ovih je dana središte domaćih kazališnih zbivanja, a sadržaja ima i za sportaše na obroncima Bilogore gdje se u večernjim satima skija i sanjka.

Zahvaljujući tradicionalnom Virkasu - Virovitičkim kazališnim susretima - već 14 godina potkraj zime grad postaje kazališno središte sjeveroistočne Hrvatske: u mjesec dana nižu se predstave domaćeg ansambla i gostovanja, a manifestacija ove godine završava 11. ožujka svečanom premijerom drame "Bijela kuga", čiji su protagonisti glumica Blanka Bart i studenti Umjetničke akademije iz Osijeka. Kazališni počeci sežu u 1900. kad su glumci odigrali šaljive "Sluge muzikante" u gostionici Grčić, a u današnjem Gradskom kazalištu u sedam desetljeća profesionalnog rada izvedeno je 400-tinjak premijera i 10.000 predstava.

DVORCI I PALAČE

Središtem grada dominira dvorac Pejačević koji je grof Antun Pejačević sagradio 1804. na mjestu srušene srednjovjekovne tvrđave. Prije dvije godine spašen je od urušavanja i zajedno s perivojem, zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture, obnavlja se uz sufinanciranje europskih fondova te će mu 2019. biti vraćen nekadašnji sjaj. Među najljepšim su građevinama i zgrada Prve hrvatske štedionice iz 19. stoljeća - s kipom Merkura, rimskog boga trgovine na pročelju - te stoljetna zgrada Gimnazije Petra Preradovića.

, Image: 340537484, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Zgrada Prve hrvatske štedionice

TZ_VT_Dvorac Pejacevic_autor_Matija Rodjak,  izvor Turisticcka zajednica grada Virovitice
Matija Rodjak
Obnova dvorca Pejačević i njegova perivoja bit će dovršena sljedeće godine, kad će dobiti posve novo ruho

TZG Virovitica
Dvorac Pejaković nakon obnove

PRVA DAMA AVANGARDE

Prema svestranoj likovnoj umjetnici, Virovitičanki Editi Schubert - često nazivanoj prvom damom hrvatske avangarde - zove se šetalište duž kojeg su na pročelja zgrada aplicirani njezini geometrijski radovi obojeni u ‘šubert’ crvenu i plavu te postavljene drvene klupe s barkodovima. U blizini je glazbena ograda (prvi eksponat budućeg Parka znanosti) na kojoj se u hodu može odsvirati Beethovenova ‘Oda radosti’ te skulptura Mikeša, starosjedioca Virovitice, koju je od slavonskog hrasta izradio kipar Josip Šimić iz Pitomače.

virovitica 21.02.2018
Virovitica putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Zgrada na Šetalištu Edite Schubert

MAKETE VLAKOVA

U zgradi Željezničkog kolodvora postavljena je jedinstvena turistička atrakcija - izložba ‘Virovitica voli vlakove’ s maketama i 3500 modela vlakova iz cijelog svijeta, od parnjača do intercityja, koje je godinama skupljao Varaždinac Goran Denac (38), viši medicinski tehničar i od djetinjstva zaljubljenik u željeznicu. Sve su kompozicije u voznom stanju, oznake na vagonima su kao i na pravom vlaku, a izložba se može razgledati petkom i subotom od 17 do 19 sati ili u neko drugo vrijeme prema dogovoru.

virovitica 21.02.2018
Virovitica putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Goran Denac sa svojim maketama i modelima vlakova

LJEKARNA U SAMOSTANU U muzeju franjevačkog samostana, koji se nalazi uz župnu crkvu svetog Roka, zaštitnika grada, čuva se više od 5000 knjiga neprocjenjive vrijednosti iz 17. i 18. stoljeća, na njemačkom, mađarskom, grčkom, latinskom i talijanskom jeziku, te misno ruho, misali, kaleži i pokaznice iz istog razdoblja. Kako je u samostanu nekoć bila ljekarna, sačuvano je ljekarničko posuđe iz 19. i 20. stoljeća.

virovitica 21.02.2018
Virovitica putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Biblioteka u franjevačkom samostanu

HOTEL S BAŠTINOM U obnovljenoj Kuriji Janković, sagrađenoj početkom 19. stoljeća u selu Kapela Dvor (udaljenom sedam kilometara od Virovitice), otvoren je hotel baština s četiri zvjezdice. Vrijedna stara građevina dobila je novo ruho, što se osjeća u salonima i 18 soba. Noćenje u jednokrevetnoj stoji 300, a cijena dvokrevetne sobe je 400 kuna. U vinskom podrumu nudi se 20-ak vrsta vina iz tog kraja, a u hotelskom baru poslužuju se isključivo domaći proizvodi: prirodni sokovi od aronije, crnog ribiza, mrkve, višnje i bazge te craft pivo Pitko iz Pitomačke pivovare.

virovitica 21.02.2018
Virovitica putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Salon u Kuriji Janković s portretima njena graditelja Geze pl. Jankovića i njegova sina Josipa

VIROVITA VODA

Ime je Virovitica vjerojatno dobila po potoku Verevče koji se danas zove Ođenica i izvire u području Virovitičkih ribnjaka. Devet ribnjaka, koji obiluju slatkovodnom ribom, okruženo je šumom i biciklističkom stazom, a uz prvi, srcoliki ribnjak nalazi se staza dugačka 4 kilometra s 11 informativnih ploča o bogatstvu flore i faune tog dijela Bilogore. Za lijepog vremena odbiciklirati se može i do dravskog otoka Križnica pokraj Pitomače na granici s Mađarskom, koji je s kopnom povezan visećim pješačkim mostom i skelom. Budući da su temperature zraka još debelo ispod ništice, a skijalište s 400 metara staze u Rezovačkim Krčevinama se zabijelilo, ondje se može uživati svaki dan od 18 do 22 sata.

virovitica 21.02.2018
Virovitica putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Izletište Virovitički ribnjaci u podnožju Bilogore od grada je udaljeno sedam kilometara

virovitica 21.02.2018
Virovitica putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Izletište

Linker
15. travanj 2024 03:10