MAKARSKA RIVIJERA

Hipnotizirajući zalasci sunca na Jadranu: Ovaj bar očarat će vas lokacijom od koje zastaje dah

Sól Lounge Bar u Makarskoj smješten je na poluotoku Sv. Petar, nedaleko svjetionika. Ono što ga izdvaja su predivni zalasci sunca, lagani povjetarac koji puše s mora te rashlađuje goste i uređenje inspirirano morem koje ostavlja bez daha.

Makaraska rivijera jedna je od najposjećenijih turističkih destinacija na Jadranu. Predivne plaže, blizina Biokova, bogatstvo sadržaja za strane i domaće goste, mlade i stare, sve ovo južni dio zemlje izdvaja kao mjesto za savršeno ljetovanje. Mi smo pronašli razlog više zašto posjetiti jug zemlje. Radi se o Sól Lounge Baru u Makarskoj, a ono što ga razlikuje od drugih barova uz more je izoliranost na poluotoku Sv. Petar te predivni zalasci sunca koji se mogu pratiti od osam sati navečer. O svemu smo porazgovarali s vlasnikom, rođenim Makaraninom Markom Jakirom, koji je popularni bar otvorio 2018. godine, a 2019. je u cijelu priču ušla i dizajnerica Sanja Čović.

image
Sól Lounge Bar
SóL LOUNGE BAR

"S obzirom da sam 2012. godine stradao u prometnoj nesreći u Makarskoj, i da sam otada u invalidskim kolicima, odlučio sam pokrenuti posao zbog kojeg ću ostati motiviran. Odlučio sam se otvoriti bar na autentičnoj lokaciji u Makarskoj. Nudimo koktele, zdrave cijeđene, prirodne sokove i ostalo je klasična barska ponuda”, rekao je Marko. Sezona, kaže, ove je godine zbog pandemije koronavirusa bolja nego prošla no još uvijek se to ne može usporediti s onom iz 2019. godine. Ipak, predivno uređenje bara koje je uz sunce i more savršena kulisa za hipnotizirajuće fotografije te bogata ponuda, ono su što svakako privlači nove i zadržava stare goste.

image
Zalasci sunca iz bara.
SóL LOUNGE BAR

"Vizija i ime bara se izrodila na temelju lokacije. Zimi jako puše bura i nosi sol iz mora na poluotok. Sv. Petar zbog toga zabijeli kao da je snijeg padao, a Sól na skandinavskim jezicima znači i božica sunca. S obzirom da se kod nas mogu doživjeti predivni zalasci sunca, to ime je zaista bilo i više nego logično. Uređenje bara je inspirirano ambijentom, surovošću kraja, kršovitosti poluotoka, blizini mora, utjecaju sunca, brodova... Sve je rađeno od prirodnih materijala. Ja sam projektirao šank i sistem jedara, a moja partnerica je dekorirala prostor", rekao je Marko.

Sjenila za zaštitu od sunca napravljena su od plavih platna u obliku jedara, krovište bara je od trstike, a šank je dekoriran košarama i mrežama.

image
Sól Lounge Bar
SóL LOUNGE BAR

Osim zalazaka sunca koji su najveća atrakcija, kaže kako je u njihovom baru posebno čarobno i večerima.

Čitajte i: Ljetni gušti na obalama Atlantika: Naš poznati novinar otkrio posebnosti jednog od najstarijih gradova na zapadnoj obali

Čitajte i: Skrivene čari središnje Istre: Posjetili smo grad s nezaboravnom atmosferom koji se pretvara u veliku pozornicu

"Puše 'bava', lagani povjetarac koji rashlađuje s mora. Zbog toga je na našoj terasi ugodno sjediti i ispijati omiljeno piće i navečer", rekao je. Budući da u Makarskoj živi od rođenja, uz kratki boravak u Zagrebu zbog studiranja, pitali smo ga i što još preporučuje da posjetimo u njegovom kraju.

"Predivna je stara jezgra grada Makarske, svakako Sky Walk na Biokovu, a ne propustite i posjetiti otoke poput Brača i Hvara za koje su organizirani izleti. Makarska rivijera je dugačka, imamo prekrasne uvale i gdje god da se spustite na plažu, neće vam biti žao", zaključio je.

image
Sól Lounge Bar
SóL LOUNGE BAR
image
Poluotok Sv. Petar.
SóL LOUNGE BAR
Linker
21. travanj 2024 02:54