Davidova kula i ostaci Staroga grada danas su u sklopu Muzeja povijesti Izraela
 NOAM CHEN/IMOT
put u izrael

Jeruzalemom vlada jedinstvena energija i duh prohujalih tisućljeća

Pjevač Damir Kedžo snimao je spot na lokacijama uz svetišta triju svjetskih religija u prijestolnici Izraela, kojom vladaju jedinstvena energija i duh prohujalih tisućljeća.

U glavni grad Izraela otputovao sam sa skladateljem i dirigentom Antunom Tomislavom Šabanom te redateljima Sandrom Mihaljević i Igorom Ivanovićem radi snimanja spota za pjesmu “Jerusalem”. Letjeli smo do Istanbula, nakon sat vremena ukrcali se na let za Tel Aviv, a odatle smo organiziranim prijevozom stigli u Jeruzalem. Odsjeli smo u hotelu Ritz u arapskoj četvrti, tik uz povijesnu jezgru grada.

PRIVATNA FOTOGRAFIJA
Pjevač ispred džamije Kupola na stijeni

LJUBAV NA PRVI POGLED

Prvi put sam u Jeruzalemu, koji me odmah osvojio. Naporno smo radili od jutra do mraka na raznim lokacijama i upravo smo zbog toga mogli doživjeti jedinstveno ozračje toga grada. Snimali smo ispred bazilike Svetog Groba, oko Kupole na stijeni i džamije Al-Aksa, ispred Zida plača, na Maslinskoj gori... Tomislav je uspio dobiti dozvole za snimanje od svih vjerskih vlasti, a Sandra je osmislila odličnu priču koja je radnjom povezala sve te lokacije. Osim na svetim mjestima triju velikih religija kršćanstva, islama i judaizma - snimali smo i po uličicama i trgovima Staroga grada, a neke kadrove i na krovu te u unutrašnjosti Austrijskog gostinjca, omiljenog boravišta hrvatskih hodočasnika - u kojem nas je monsinjor Markus Bugnyar počastio pravom bečkom kavom.

NOAM CHEN/IMOT
Davidova kula i ostaci Staroga grada danas su u sklopu Muzeja povijesti Izraela

VODIČ IZ SARAJEVA

Da se ne bismo izgubili u labirintu drevnih ulica, kao vodič i organizator pomogla nam je Berta Belson, rođena Sarajka, koja nam je preporučila i nekoliko restorana. Među najboljima su Abu Shukri na raskrižju Via Dolorosa i ulice Al Wad, glasovit po humusu i falafelu. U arapskoj četvrti odličnu janjetinu nudi restoran Hashipudia. Za tradicionalna jela od slanutka preporučili su nam zalogajnicu Hummus Shel Tehina u blizini tržnice Mahane Yehuda, a za sve moguće vrste ražnjića restoran Steakiat Tzidkiyahu. Od tipičnih izraelskih jela svidjela mi se i šakšuka, inače omiljena za doručak, a poslužuje se u tavi u kojoj se i priprema.

Jedno od tipičnih jela izraelske kuhinje - šakšuka

PRIČA O ČETVRTIMA

Jeruzalem je podijeljen na istočni dio, s pretežno arapskim stanovništvom, te zapadni koji je pretežno židovski. U istočnom je pak smješten turistima najzanimljiviji Stari grad, opasan zidinama i podijeljen na četiri nejednake četvrti: muslimansku, židovsku, kršćansku i armensku. U Starom gradu nalaze se Brdo hrama i Zid plača koji su sveti židovima, bazilika Svetog Groba sveta kršćanima te Kupola na stijeni i džamija Al-Aksa svete muslimanima.

A general view of the Western Wall, Judaism's holiest prayer site, and the Dome of the Rock, on the left, in the Old City of Jerusalem in this December 11, 2007 file photo. Believers are seeking divine intervention for as little as  at www.westernwallprayers.org, a Jerusalem-based website that dispatches a squad of
REUTERS
Zapadni zid i Kupola na stijeni u pozadini

NOAM CHEN/IMOT
Park izvan drevnih zidina, gdje se, prema predaji, nalazi Isusov grob

IZVOR ŽIVOTA

Na brdima ponad Staroga grada smješten je Ein karem. Nekadašnje selo s poljima i maslinicima danas je dio Jeruzalema i idealno je mjesto želite li predahnuti u prirodi, podalje od gradske vreve. Ein karem sačuvao je ruralnu atmosferu, ali su sada, uz maslinike i vinograde, ondje i mali restorani i galerije, a tu je i izvor iz kojeg je, prema legendi, pila Marija, Isusova majka. Selo je po tom izvoru i dobilo ime - na hebrejskom “ein karem” znači izvor u vinogradu.

NOAM CHEN/IMOT
Tržnica u Starom gradu

NOĆNI PROVOD

Jedna od najvećih tržnica u Jeruzalemu je Mahane Yehuda, a na njoj se osim namirnica prodaju i začini, odjeća, tkanine, vina, suveniri i još mnogo toga pa je i turistička atrakcija. Oko tržnice ima mnogo restorana, zalogajnica i štandova s falafelom, kebabom ili baklavama, kafića u kojima možete popiti sok od svježe cijeđenog voća... Najveća je gužva četvrtkom i petkom do poslijepodne, kada zvuk trube oglašava početak šabata, dana koji je određen za odmor i traje do subote navečer. Inače je četvrt oko tržnice, osim šabatom, središte noćnog života Jeruzalema, s barovima i restoranima sa živom svirkom.

NOAM CHEN/IMOT
Prodavaonica začina

JEDINSTVENI SPOJ

Jeruzalemu je jedinstven grad u kojem se spajaju kulture, tradicije i religije. U njemu se osjeća neka posebna energija i duh prohujalih tisućljeća, toliko toga treba ondje vidjeti i doživjeti. Prepun dojmova, želim se vratiti jer sam siguran da bi novi susret donio nova nezaboravna iskustva.

NOAM CHEN/IMOT
Pješačka zona u centru grada

dobro je znati

ODJEĆA

Za posjeta svetim mjestima, bez obzira na vrućinu, odjeća treba pokrivati ramena, laktove te koljena. Muškarcima se preporučuje kapa, a ženama šal ili marama kojom će prekriti kosu.

AERODROM

Zbog temeljitih sigurnosnih provjera u zračnu luku treba doći tri sata prije leta.

GETT TAXI

Najpopularnija aplikacija za taksi u Izraelu je Gett, vrlo slična Uberu i Boltu.

Linker
15. travanj 2024 23:49