Na izlet u Moslavinu

Jeste li čuli za biološka kupališta? Prvo u Hrvatskoj otvara se u Čazmi!

Ako ste dosad izbjegavali odlazak na bazene jer je vaša koža osjetljiva na kemikalije za pročišćavanje vode, više ne morate.

Udaljen manje od sat vremena vožnje automobilom od Zagreba, moslavački gradić Čazma raj je za ljubitelje prirode, a uskoro dobiva još jednu atrakciju - biološko kupalište.

Prostire se na 1665 četvornih metara, od kojih je 500 predviđeno za neplivače, s dubinom do 1,35 m, dok je dubina na prostoru za plivače do tri metra.

Pokraj bazena su ugostiteljski objekt, prostorije za prvu pomoć te kabine za presvlačenje, a sagrađena je i 'zelena učionica' s poučnim bazenima s biljkama za školu u prirodi te dio za rekreaciju - teren za odbojku i dječje igralište. Kupalište će biti posebno atraktivno svima koji zbog raznih razloga ne vole ili ne podnose kemikalije za pročišćavanje vode jer ovdje, umjesto njih, vodu pročišćavaju prirodni filteri, primjerice pijesak, te biljke.

image

Kupalište se prostire na 1665 četvornih metara

TZ ČAZME

Cijeli projekt zamišljen je tako da se koristi tijekom cijele godine, a ne samo za plivanje ljeti. Ondje se mogu organizirati razna događanja, priredbe, rekreacija, a zimi se može postaviti i ledena ploha za klizanje... Uz kupalište ili u njegovoj okolici, primjerice na lokalitetu Vustje, uređena je pješačka staza kroz krošnje, s vidikovcima i drvenim dabrovim nastambama, dok na lokalitetu Medjame, uz rijeku Česmu, pak postoji staza duga 1,8 km koja vodi kroz šumu i preko vode pa se s nje može u potpuno prirodnom okruženju promatrati životinjski i biljni svijet.

image

Osim na kupanje, u Moslavinu se možete uputiti i na izlet u prirodu

TZ ČAZME

Tu je i poučno-tematska staza Dolina Česme, koja se proteže od Vustja do Sišćana i cijelom svojom dužinom od 12,5 km se nalazi u području Nature 2000, poznatom po iznimnoj biološkoj raznolikosti i zadivljujućem krajoliku. Na njoj su postavljene klupe, stalci za bicikle i informativne ploče s edukativnim sadržajima o prirodi toga kraja. Osim kupališta, Čazma, naravno, nudi i druge sadržaje.

image

U Čazmi se nalazi jedna od najljepših crkvenih građevina u zemlji - crkva svete Marije Magdalene s dva tornja

SHUTTERSTOCK

U njoj se, primjerice, može razgledati jedna od najljepših crkvenih građevina u Hrvatskoj, crkva svete Marije Magdalene, jedna od rijetkih s dva tornja, a posjetitelji nakon razgledavanja na objed mogu otići u obližnji OPG Pirak, u pizzerije Fokus i Blic, restoran Ana ili u fast food Pomalo, dok slastičarnica Mima's nudi odlične kolače, torte i sladoled

Linker
21. ožujak 2024 23:22