Promo
POVIJESNI DRAGULJ

Jeste li ikad bili u Bakru? Imamo 5 razloga zbog kojih ga ovog ljeta ne smijete zaobići

Ovog ljeta imamo mnogo razloga da u svoje planove uključimo i grad Bakar, jedan od najstarijih na sjevernom Jadranu čija je bogata povijest ponovno probudila kvarnerski gradić.

Bakar, čije se područje proteže od Bakarskog zaljeva preko Gorskog kotara pa sve do Nacionalnog parka Risnjak, osvojit će vas na prvi pogled. Drevni grad i luka, kojem često tepaju i kao pravom povijesnom dragulju, dugo je živio u sjeni koksare koja je zatvorena prije 15 godina, a unatrag nekoliko godina doživljala ponovno buđenje u kojem upravo povijesno naslijeđe igra ključnu ulogu. Ako vas znatiželja dosad još nije odvela u Bakar, sada je pravo vrijeme jer počinje tradicionalna ljetna manifestacija Margaretino leto: od 29. lipnja do 27. srpnja obilježavat će se neki od najpoznatijih trenutaka bakarske povijesti.

Promo
Margaretino ljeto

PROŠEĆITE S CARICOM KRALJEVSKIM GRADOM BAKROM

Zvuci barokne glazbe odjekivat će ulicama Bakra 29. lipnja, na otvorenju Magaretinog leta, kada ćete moći prošetati kroz povijest s Marijom Terezijom koja mu je prije 240 godina dodijelila status slobodnog kraljevskog grada. Ovogodišnja Šetnja kroz povijest bit će u duhu vremena kojim je vladala ova fascinantna vladarica, a sve o njenom dubokom tragu u povijesti Bakra saznat ćete u interpretacijskoj turi vodičkinje Marjete Trkman Kravar, dok ćete repliku same povelju moći razgledati u samom centru Bakra. U vrijeme baroka bit će moguće otputovati i posjetom baroknom dvorcu koji će na trgu Vrata postaviti gosti iz Slovenije, grof i grofica od Štatenberga, slikanjem uz raskošnu kočiju iz toga doba koja će voziti gradom te kušanjem baroknih specijaliteta. Raskošnu i razigranu živopisnost baroka upotpunit će koncert Damira Kedže u romantičnoj atmosferi bakarskog Frankopanskog kaštela.

Promo
Direktorica Turističke zajednice Bakra Sonja Jelušić Marić u šetnji kroz povijest

Miljenko Segulja
Replika povelje Marije Terezije

POMORSKA BITKA

Pomorska bitka, nezaobilazna je bakarska manifestacija kojom se slavi zadnji, bezuspješni napad Mlečana na Bakar i zbog koje gotovo 15 000 ljudi svake godine polovicom srpnja posjeti ovaj grad. Jubilarna, 10. Pomorska bitka održat će se 13. srpnja i zbog nje će noćni mir Bakarskog zaljeva poremetiti pramci "mletačkih jedrenjaka" prikradajući se njegovoj obali na kojoj će ih čekati vatrena bakarska "dobrodošlica" - brojni topovi i kubure Gradske straže Bakar i povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz čitave Hrvatske. Uspješnu obranu grada Bakrani i njihovi gosti proslavit će spektakularnim vatrometom zbog kojeg će Bakar opet zasjati davnim, slavnim sjajem nepravedno ugašenim industrijalizacijom. Za najmanje će biti organiziran poseban program pod nazivom Mala pomorska bitka s mogućnošću posjeta brodu Hrvatske ratne mornarice!

Promo
Bakarska straža

Promo
Pomorska bitka

Promo
Pomorska bitka i vatromet

LOKALNA GASTRO PONUDA

Margaretin sajam u sklopu Pomorske bitke odlična je prilika za kušanje brojnih delicija lokalnih proizvođača, tradicijskih jela spravljenih rukama lokalnih ugostitelja koja vas čekaju na svakom uglu, ali i suvenira Grada Bakra - bakarskog baškota ovjenčanog zlatnom medaljom za kvalitetu 1919. u Parizu. Plaketu koja svjedoči o tom važnom priznanju pronaći ćete na zidu pekarnice u kojoj nastaju baškoti, legendarne Baškotarne. Njeni zaposlenici rado će s vama podijeliti priču o ovom, dvaput pečenom, okruglom krušnom pecivu velikog značenja za bakarske pomorce po kojima je Bakar nadaleko poznat. Zbog svoje suhoće baškot je mogao potrajati i više od šest mjeseci te je bio vrlo pogodan za prehranu na dugim plovidbama. Nosio se umjesto kruha na duža ribolovna putovanja, a tradicionalno se umakao u crno vino, čaj ili bijelu kavu, a vi ga možete umočiti u Bakarsku vodicu - još jedan simbol Grada Bakra!

Promo
Baškoti

Promo
Bakarska vodica

170 GODINA POMORSKE ŠKOLE BAKAR

Pomorska bitka jedan je od najvažnijih događanja u životu grada, no posjet Bakru u ljetnim mjesecima dovest će vas do još jedne, izuzetno važne "pomorske priče" koja zrcali nedovoljno oživljenu osobitost Bakra. U svojim slavnim danima, Bakar je bio grad pomoraca koji su plovili svjetskim morima. Najvažniji trenutak za razvoj pomorstva svakako je bio osnutak Pomorske škole Bakar koja je započela s radom davne 1849. godine, čak 66 godina prije osnutka londonske! Pomorska škola Bakar najstarija je strukovna škola u Hrvatskoj, a krasi je i fascinantan podatak da je imala prvi školski brod trgovačke mornarice Margitu ne samo na Jadranu već i na Sredozemlju! Ove godine proslavila je još jednu obljetnicu, neprekinutih 25 godina međunarodne regate pomorskih učilišta u mornarskom veslanju. U Pomorskoj školi Bakar kao profesor radio je i veliki Andrija Mohorovičić, znanstvenik svjetskoga glasa koji u Bakru po prvi put dolazi u neposredan dodir s meteorologijom što je rezultiralo time da je 1887. u Bakru osnovao meteorološku postaju. U školi postoji memorijalna učionica posvećena ovom velikanu, a u interijeru škole čuvaju se vrijedni predmeti vezani uz pomorstvo, kao i jedna emotivna posveta - veslo oslikano rukom našeg umjetnika Voje Radoičića.

Bakar, 060516. 
Pomorska skola Bakar organizirala je 22. Medjunarodnu veslacku regatu pomorskih ucilista u Lucici Pomorske skole Bakar.
Foto: Roni Brmalj / CROPIX *** Local Caption ***
Roni Brmalj / Hanza Media

Bakar, 070416.
Reportaza o gospodarskom, kulturnom i gastro zivotu u Bakru koji je proglasen najboljim malim gradom za zivot u Hrvatskoj.
Na fotografiji: Bakar.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media

USPJEH UNATOČ INDUSTRIJSKOJ STIGMI

Turistička zajednica Grada Bakra počela je s intenzivnim radom 2009. godine, punih 15 godina nakon zatvaranja Koksare, simbola bakarske industrijske prošlosti i glavnog razloga zašto su Bakar u širokom luku zaobilazili, kako putnici namjernici, tako i svi kvarnerski gosti. Iako opterećena utegom industrijske prošlosti i potpunom izolacijom na turistički razvijenom Kvarneru, Turistička zajednica Grada Bakra u deset je godina uspjela postići ono što su mnogi smatrali nemogućim - pretvoriti Bakar u poželjno izletničko odredište unatoč brojnim, još uvijek aktualnim, nedostacima. Kvalitetna ponuda privatnog smještaja, Margaretino leto prepuno događanja, Tuna fest i razgledi grada za organizirane grupe uz doček bakarskih udruga; Gradske straže Bakar, Težakinja i težaka z Praputnjaka, Bakarske gospode i kapetana, zatim razgled starog grada u kojem su najvažniji Frankopanski kaštel, Turska i Rimska kuća te crkva sv. Andrije ap. s katakombama, Hreljinska Gradina, jezero koje nastaje i nestaje u Ponikvama te Bakarske prezidi na kojima nastaje Bakarska vodica - samo su neki od razloga zašto je dobra ideja već ovoga ljeta svratiti u Bakar!

Promo
Jedna od najpoznatijih kuća u Bakru - Turska kuća

Bakar, 300118.
Obilazak Frankopanskog kastela Bakar koji PGZ obnavlja u sklopu EU projekta, Putovima Frankopana.
Ovom prilikom najavljen je program obiljezavanja 900 godina Frankopana. Obilasku je prisustvovao Zlatko Komadina, Tomislav Klaric i Irena Persic Zivadinov.
Na fotografiji: Frankopanski kastel.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / Hanza Media
Frankopanski kaštel u Bakru

Promo
Bakarski prezidi

Linker
19. travanj 2024 07:37