Zidovi u Belfastu često su ukrašeni muralima
 Stephen Barnes/Northern Ireland
PUTOVANJE

Kako je zagrebačku pjevačicu oduševio 'nesiguran i nemiran' grad

Zagrebačka pjevačica Gordana Marković prije dolaska u prijestolnicu Sjeverne Irske mislila je da je to nesiguran i nemiran grad, no brzo se uvjerila u suprotno i bez straha uživala u pubovima, glazbi i posjetu muzeju posvećenom najvećem parobrodu na svijetu.

Belfast sam posjetila nedavno, radi projekta Erasmus na kojem radim u Ustanovi za obrazovanje odraslih Callidus. Kad sam kretala, spakirala sam topliju odjeću iz ormara, znajući da idem na sjever, i dobro da sam to učinila. Ondje je tada bilo mnogo hladnije nego u Zagrebu, a na samom sjeveru Irske, u nacionalnom parku Prolaz divova, bilo je jedva nekoliko stupnjeva iznad nule i jako je puhalo. No hladnoća mi nije smetala, dapače, pejzaž Sjeverne Irske savršeno se uklopio uz vjetar i niske temperature.

Taksisti vas neće voziti u nesigurne dijelove Belfasta

U gradu nas je dočekala kiša, koja nas je pratila gotovo cijelo vrijeme, a zanimljivo je kako stanovnici, navikli na takvo vrijeme, uopće ne nose kišobran. Prije dolaska u Sjevernu Irsku čitala sam mnogo o tome kako je Belfast nesiguran i nemiran grad, no tijekom boravka nisam stekla takav dojam. Vjerojatno zato što sam se držala centra, ali iz razgovora s nekoliko taksista dobila sam uvid u to kako stvari danas funkcioniraju. Jedan taksist mi je čak rekao kako ne želi voziti u “nesigurne” dijelove grada.

, Image: 339768052, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Stephen Barnes/Northern Ireland / Alamy / Alamy / Profimedia
Stephen Barnes/Northern Ireland
Četvrt Cathedral

PUB U STAROJ BANCI

Središte grada zaista je predivno, a kako sam povjesničarka umjetnosti po struci, odmah sam zamijetila tipičnu neogotičku arhitekturu isprepletenu simpatičnim pubovima gdje ćete navečer vrlo često naići na živu glazbu. Irci se znaju jako dobro zabavljati, plesati i uživati u hrani.

, Image: 261235245, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Daniel Grill / Tetra Images / Profimedia
Daniel Grill / Tetra Images / Pr
U mnogim restoranima nudi se odlična riba i morski plodovi

Grad obiluje dobrim restoranima, a posebice pubovima, gdje se može jesti njihov klasični fish and chips. Posebno me se dojmio The Crown Bar koji je navodno najstariji pub u Belfastu, a smjestio se u staroj banci, pa su stolovi u starim odjeljcima u kojima su nekad radili bankari. Najbolju glazbu čuli smo pak u The Dirty Onion pubu.

The Crown Bar in Belfast City Centre which Prince Harry and Meghan Markle will visit to learn from National Trust representatives about the pub's heritage, and meet bar staff, local comedians and musicians., Image: 366738051, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Joe Giddens / PA Images / Profimedia
Joe Giddens / PA Images / Profim
The Crown Bar je jedan od najstarijih pubova u gradu

PODIJELJENI GRAD

Iako su podjele na katolike i protestante danas navodno stvar prošlosti, u razgovoru sa stanovnicima može se još osjetiti njihova međusobna netrpeljivost. To se još više osjetilo dok smo se vozili na sam sjever Irske - vodič je za svako selo spomenuo da je “irsko” ili “britansko”, s tim da to možete vrlo lako i sami zaključiti - sela s britanskim stanovništvom preplavljena su simbolima Ujedinjenog Kraljevstva, kraljice i britanskim zastavama.

Looking down Donegall Street at the landmark Belfast City Hall, Image: 188065313, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: jeffrey silvers / Alamy / Alamy / Profimedia
jeffrey silvers / Alamy / Alamy
Gradska vijećnica nalazi se na trgu Donegall Square

Ljudi se, među ostalim, prepoznaju i po imenima. Britanci često svojoj djeci daju imena članova kraljevske obitelji kao što su Charles ili Victoria, dok Irci uglavnom biraju ona katoličkih svetaca, a najčešće muško je Patrick. Osim toga, odlaze na različita sveučilišta i navijaju za različite nogometne klubove.

Processed with RNI Films. Preset 'Agfa Optima 200'
Ispred tipične kuće u Belfastu, s prozorima ukrašenima cvijećem

TITANIC

Šetajući ulicama Belfasta uočila sam da je prepun murala i pubova. Nezaobilazni dijelovi grada svakako su Gradska vijećnica te meni možda najdraži dio Cathedral Quarter, s malim, uskim ulicama, pubovima i galerijama.

The ‘Big Fish’ sculpture by John Kindness on Donegall Quay, Belfast..., Image: 480276498, License: Rights-managed, Restrictions: clearance required for commercial uses
not available in ES
Model release: Unknown
Property release: Unknown, Model Release: no, Credit line: age fotostock / LOOK-foto / Profimedia
age fotostock / LOOK-foto / Prof
Skulptura ‘Big Fish’ Johna Kindnessa na doku Donegall

U Belfastu je sagrađen Titanic, koji je 1912. bio najveći parobrod na svijetu, a danas na to podsjeća Muzej Titanica, na mjestu nekadašnjeg brodogradilišta Harland & Wolff, kao i cijela četvrt koja nosi njegovo ime. U njoj se može odsjesti i u hotelu Titanic, a u blizini je usidrena i replika brodića koji je prevozio putnike od obale do samog Titanica.

Großbritannien, Nord-Irland, Belfast
 HIER: Blick auf Nachbau eines Original-Rettungsbootes der Titanic, ganzer Stolz der Reederei WHIITE STAR LINE, Besitzerin der Titanic, hier im April 2012 eröffneten Museum TITANIC BELFAST, Titanic Quarter, Belfast. www. titanicbelfast. com, Image: 277666095, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jürgen Sorges / AKG / Profimedia
Jürgen Sorges / AKG / Profimedi
Replika spasilačkog čamca s Titanica

Großbritannien, Nord-Irland, Belfast
 HIER: Blick auf das im April 2012 neueröffnete Museum TITANIC BELFAST: Architekten: Architektengruppe Civic Arts, Belfast. 
Pünktlich zur 100. Wiederkehr der Titanic-Katastrophe öffnete im April 2012 die neue Hauptattraktion, das äußerlich mehrfach den Bug der Titanic zitierende **Titanic Belfast. Auf 4 Etagen und in acht Galerien zelebriert die “Titanic Experience´ mit museumstechnischer Raffinesse – gar einer Gondelfahrt durch die imaginierte Werft – Werden und Untergang des Dampfers, dessen vierter Schornstein nur Attrappe war. Auch Belfasts Werftindustrie, die Passagiere und die filmische Aufarbeitung durch Hollywood sind Thema. Das Ocean Exploration Centre bietet interaktiv die Möglichkeit, Dr. Robert Ballards Wrackexpeditionen mit dem U-Boot Nautilus nachzuerleben. Direkt hinter dem Gebäude kann man zu den einstigen Slipways am Queen’s Yard laufen, wo die Rohbauten von Titanic und Olympic zu Wasser gelassen wurden. www. titanicbelfast. com, Image: 277666097, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jürgen Sorges / AKG / Profimedia
Jürgen Sorges / AKG / Profimedi
Muzej posvećen brodu Titanicu, koji je izgrađen u Belfastu

Dok Hamilton danas je pretvoren u muzej

PROLAZ DIVOVA

Davnih dana, u srednjoj školi, kroz jedan seminarski rad doznala sam za Giant’s Causeway (Prolaz divova) i kad me poslovni put nanio u Belfast i Sjevernu Irsku, nadala sam se da ću ga, kad sam već tako blizu, napokon posjetiti. Prolaz divova nalazi se uz obalu, a na njemu je oko 40 tisuća spojenih bazaltnih stupova koji su nastali vulkanskom erupcijom prije 50 do 60 milijuna godina.

Getty Images/EyeEm
U Prolazu divova nalazi se više od 40 tisuća bazaltnih stupova nastalih naglim hlađenjem lave

Nalazi se u županiji Antrim na sjeveroistočnoj obali Sjeverne Irske, oko tri kilometra sjeverno od grada Bushmillsa. Prolaz divova upisan je 1986. na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao jedinstveni primjer brzog hlađenja bazaltne lave. U početku mi je bilo neobično biti u autobusu okružena s potpuno nepoznatim ljudima, ali kako je vrijeme odmicalo, stekla sam i nekoliko novih prijatelja iz Kine i Amerike s kojima sam izmijenila korisne informacije, a koji su očito na taj izlet krenuli mnogo pripremljeniji nego ja.

IGRA PRIJESTOLJA

Na putu do Prolaza divova stali smo i na mjestu gdje se susreću Atlantski ocean i Sjeverno more. Bila sam oduševljena klifovima i moćnim valovima koji su se odbijali o visoke stijene. Hladno vrijeme i magla samo su dodali čar tom mističnom krajoliku na kojem su se snimale i scene iz televizijskog serijala “Igra prijestolja”. Bio je to najljepši mogući završetak mojeg putovanja u Sjevernu Irsku.

, Image: 339764185, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Stephen Barnes/Northern Ireland / Alamy / Alamy / Profimedia
Stephen Barnes/Northern Ireland
Zidovi u Belfastu često su ukrašeni muralima

dobro je znati

  • KLIMA

Bez obzira na godišnje doba, kad putujete u Sjevernu Irsku ponesite kišobran ili kišnu jaknu i nepromočive cipele.

  • BRODOVI I GUME

Osim što je poznat kao matična luka broda Titanic, Belfast je i mjesto gdje je John Dunlop izumio gumu za kotač napunjenu zrakom.

  • IME GRADA

Belfast je osnovan na ušću rijeke, što se na irskom kaže ‘béal feirste’, pa je po tme i dobio ime.

Linker
18. travanj 2024 21:26