Lucija Biondić
HAJDEMO U PLANINE

Kamo na izlet? 'Iza ugla' nam je mjesto koje krije veliko prirodno i kulturno bogatstvo

Vikend u malom mjestu Tržič diktira ozbiljan tempo, jer šteta bi bilo propustiti obilazak muzeja s postavom posvećenom skijanju, a nakon toga doista treba krenuti u brda, uz neizostavnu okrjepu u planinarskom domu.

Otputovala, uslikala i napisala: Lucija Biondić

Na dva sata vožnje od Zagreba (185 km) i isto toliko od Rijeke (155 km), u slovenskoj pokrajini Gorenjskoj smjestilo se maleno mjesto Tržič. Zaljubljenici u šetnje prirodom, planinarenje, brdsku vožnju biciklom, ali i turno skijanje ovdje dolaze na svoje. U ovom “kraljevstvu staza”, kako nazivaju općinu Tržič, kreće se iz istoimenog mjesta koje svoj nastanak duguje - zmaju.

Lucija Biondić
Zmaj je simbol Tržiča, nekad grada rudara i obućara.

Naime, prema legendi, na planini Košuta iz jajeta koje je snio pijetao izlegao se strašan zmaj, koji je svojim repom rasjekao planinu, potjeravši lavinu koja je zatrpala selo. Pred lavinom su stanovnici bježali dok nisu ostali bez zraka, a na mjestu na kojem su se zaustavili kako bi predahnuli sagradili su Tržič.

Mjesto Tržić je možda malo, ali doista vrijedno posjeta.

U spomen na legendu o nastanku mjesta Tržičem dominira velika metalna skulptura zmaja.

Danas je pak to mjesto koje se sve više okreće turizmu, a posjetiteljima nudi brojne sadržaje u okolici. No, prije nego što se izađe iz Tržiča, u centru valja posjetiti muzej koji ima bogat postav o povijesti slovenskog skijanja i ništa manje impresivnu kolekciju cipela, zahvaljujući činjenici da je ondje bila jaka obućarska industrija - tvornica obuće Peko.

Lucija Biondić
Ne propustite posjetiti Muzej posvećen povijesti slovenskog skijanja.

Osim toga, tamošnji stanovnici nekad su radili i u danas zatvorenom rudniku žive “Sveta Ana”, koji se može turistički obići krene li se od centra prema Ljubelju. Staje se uz cestu kod nekadašnjeg radnog logora Ljubelj, koji je bio u sastavu jednog od najvećih koncentracijskih logora na području današnje Austrije u vrijeme Drugog svjetskog rata - Mauthausena. Ljubelj je osnovan 1943. zahvaljujući projektu gradnje 1522 metara dugačkog tunela prema nacističkoj Njemačkoj. Logor je zatvoren 1945., a tunel je probijen u potpunosti. Kao podsjetnik na užase Drugog svjetskog rata, preko puta logora postavljen je 1954. spomenik “J'accuse” koji je osmislio arhitekt Boris Kobe.

Lucija Biondić
Spomenik ‘J’accusse’ u blizini radnog logora Ljubelj iz Drugog svjetskog rata.

U Ljubelju započinje i uspon prema domu na Zelenici, smještenom na 1536 metara nadmorske visine, do kojeg se stiže srednje zahtjevnom stazom za jedan sat i 15 minuta.

U domu se može jesti i okrijepiti, u njemu se može i noćiti, a ishodište je i za mnoge druge uspone.

Kao i u mnogim planinarskim domovima u Sloveniji, i ovdje su kućni ljubimci i više nego dobrodošli. Dan proveden na svježem planinskom zraku itekako može otvoriti apetit pa je preporuka nakon spuštanja s planine preko Tržiča produžiti do Gostišča Draga, u blizini mjesta Begunje na Gorenjskem, gdje se uživa u tradicionalnoj slovenskoj hrani.

Lucija Biondić
Nikako, ali baš nikako ne propustite prigodu da kušate domaća jela.

Ne propustite kušati gustu krem juhu od češnjaka i tradicionalne štruklje. Tek nakon ovakvog vikend izleta shvatit ćete kako ste zaboravili na ekrane mobitela i kompjutora, a slijedili ste srce, baš kako se očekuje u ovakvom ambijentu.

Lucija će se sigurno ovdje vratiti, a vi - kad ćete se uputiti?

DOBRA IDEJA JE I...

Kamo na izlet? Mami sunce, mami more - znamo gdje se treba otputiti

Linker
06. travanj 2024 06:03