OTOK ŽUT

Komadić raja u kornatskom arhipelagu: Šator pod zvijezdama i najljepše buđenje u masliniku uz more

Obitelj Mudronja već 30 godina razvija turizam na otoku Žutom, a 2018. godine tamo su pokrenuli i popularni Glamping. Mi ne znamo bolju formulu za godišnji odmor od izoliranog smještaja uz čisto plavo more i domaće specijalitete, a vi?

Smješten između otoka Pašmana i Kornata, maleni i nenaseljeni otok Žut u kornatskom arhipelagu krije predivnu oazu za odmor. Eskapizam samo takav! Obitelj Mudronja već 30 godina tamo razvija turizam, a o svemu smo popričali s asistenticom direktora Krešimira Mudronje - Sanjom Henjak.

"2018. godine je krenula naša glamping priča. Naš se glamping resort Fešta nastavlja na obiteljski posao, odnosno na već dobro poznati riblji restoran Fešta na otoku Žutu. Poznato je da restoran u vlasništvu obitelji Mudronja već više od desetljeća slovi kao vrhunsko gastro odredište nautičara koji plove predivnim labirintom Kornata. Nastojimo svake godine podići ljestvicu kako usluge, tako i ponude za stepenicu više. Stoga smo prije par godina imali viziju koju smo pokrenuli i realizirali, a to je naš Glamping resort“, rekla je Sanja.

image
Glamping Fešta
GLAMPING FEšTA
image
U ponudi imaju pet šatora.
IGOR

U kompleksu na izoliranom otočiću, udaljenom 45 minuta vožnje brodom od mjesta Murtera, u obiteljskom masliniku "sakrilo" se pet luksuznih šatora. Dva šatora za tri osobe i tri šatora za dvije osobe.

"Mogu slobodno reći da je ovo tek početak, planiramo zasigurno povećanje smještajnih kapaciteta", dodaje Sanja.

image
Unutrašnjost šatora
@PAVLE KAPLANEC

Otok Žut je inače bez struje i vode, a obitelj Mudronja to je riješila agregatima i desalinizacijom mora.

Čitajte i: Nikolina Tomljanović svako ljeto provede u Senju pa nam je napravila insajderski vodič: 'To je moj komadić raja, moj mir'

U kompleksu imaju zajedničku ekskluzivne sanitarne čvorove dizajnirani od strane Pin studia uz viziju arhitekta Nikole Bašića i same obitelji Mudronja, a kamen koji su koristili u izgradnji je s otoka Žuta.

image
Zajednička kupaonica
@PAVLE KAPLANEC

"Glamping resort Fešta, gdje svakodnevnica prestaje, gdje je priroda čista i nedirnuta. Pod milijunima zvijezda, okruženi s bezbroj otoka koje zapljuskuje kristalno čisto more, okupani u mediteranskim mirisima, nagradit ćete svoja osjetila na način koji do sad niste iskusili", stoji na stranicama Glampinga, a mi ne znamo bolji poziv za odmor iz snova.

image
Pogled na otok Žut
GLAMPING FEšTA

Gosti su, kaže Sanja, većinom stranci, no iznenadio ih je ovo ljeto i priljev Hrvata koji dolaze s djecom. Inače sa svojim plovililma dolaze Nizozemci, Rusi, Francuzi, Nijemci i Austrijanci jer se na otok može samo s organiziranim prijevozom.

Čitajte i: Ima li slađe slastičarnice kod nas? Antonia je samouka slastičarka, a u Šibeniku nudi kolače inspirirane tradicijom

"To je neka druga vrsta odmora, daleko od svega. Riječ je o robinzonskom turizmu jer se ovdje možete opustiti bez dodira s vanjskim svijetom, a u ponudi imamo različit sadržaj. Otok je idealan za istraživače jer se na otoku nalaze, primjerice, kozji putevi koje gosti sami istražuju i tuda šeću. Također, kod nas gosti uživaju samo u domaćim namirnicama koje nabavljamo od lokalnih OPG-ova", rekla je te dodala kako u ponudi u restoranu Fešta svakodnevno imaju svježu ribu, rakove i školjke od lokalnih ribara, a kruh rade sami iz krušne peći.

image
Restoran Fešta
RESTORAN FEšTA
image
Restoran Fešta
RESTORAN FEšTA
image
Bogatstvo okusa na tanjuru
@PAVLE KAPLANEC
Linker
17. travanj 2024 18:34