Savršen odmor s pogledom na Kopački rit
 Vedran Peteh
PARK PRIRODE

Malo mjesto na rubu Kopačkog rita pravi je raj: Znamo zašto se isplati odmarati u selu Kopačevo

Park prirode s najvažnijim ornitološkim rezervatom u Hrvatskoj dodatni je motiv da se zaputite prema Kopačevu i zabavite se na 21. Ribarskim danima, gdje se pleše, pjeva i jede najbolji fiš-paprikaš.

Malo selo Kopačevo, smješteno na rubu Parka prirode Kopački rit, 14. i 15. rujna pretvara se u najveselije mjesto u Baranji. Tada se ondje održavaju tradicionalni Ribarski dani, najposjećenija rujanska turistička manifestacija u tom kraju. Kopačevo ima oko 600 stanovnika, uglavnom Mađara, no za vrijeme Ribarskih dana (ovo će im biti 21. godina zaredom) mjesto posjeti više tisuća ljudi.

Kopačani ove dane doživljavaju kao priliku za promociju svoje tradicije i seoskog turizma. Mjestom se tada šire zamamni mirisi fišpaprikaša, šarana u rašljama, štuke u mundiru te specijaliteta od divljači, dok se na štandovima nude domaća mljevena paprika, med, ajvar te slatkiši i kolači. Na toj se manifestaciji predstavljaju lokalni proizvođači hrane, pića i suvenira, a sve prati bogat kulturni i zabavni program. Ovaj put u njemu sudjeluju pjevač Miroslav Škoro, brojna folklorna te kulturnoumjetnička društva i tamburaški sastavi, kao i poznate mađarske grupe Aranycsárdás i Republic.

ROMULIĆ & STOJČIĆ
Na Ribarskim danima u Kopačevu svake godine nastupaju brojna folklorna društva

Ljubitelji ljutog slavonskog fišpaprikaša vesele se pak fišijadi, neizostavnoj fešti Ribarskih dana. Nekada je Kopačevo živjelo od ribe i imalo čak 200 profesionalnih ribara, no otkad je 1967. ribolov u Kopačkom ritu zakonom zabranjen, stanovništvo se bavi uglavnom proizvodnjom povrća u plastenicima i turizmom.

KOPAČKI RIT

Turizam se pak razvio zahvaljujući Kopačkom ritu, koji je proglašen Parkom prirode 1967., a prostire se na čak 231 kvadratnom kilometru. Riječ je o jednoj od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina (što znači da je oblikovana riječnom vodom) u Europi. Tijekom godine mijenja izgled, ovisno o intenzitetu plavljenja iz Dunava i Drave. Najveće je rastilište i mrjestilište slatkovodne ribe u Podunavlju i najvažniji ornitološki rezervat u Hrvatskoj, dragocjen i zbog bioraznolikosti: u njemu se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica, a inače je stanište čak 2300 bioloških vrsta.

Kopacevo 03.09.2019
Kopacevo putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
U Park prirode Kopački rit ulazi se drvenim stazicama

MUZEJ ‘ČAPLJA’

U Kopačevu je prošle godine otvoren Muzej “Čaplja”, u kojem se može vidjeti oko 200 prepariranih ptica. Zvijezda zbirke je orao štekavac, zaštitni znak Kopačkog rita. U parku prirode ima i srna, divljih svinja, čagljeva te mnoštvo različitih vrsta riječnih riba.

ROMULIĆ & STOJČIĆ
Park je stanište brojnih životinja, među kojima su i srne, te oko 140 vrsta ptica

GDJE ODSJESTI

Najveće izletište u Kopačevu je OPG Didin konak. Gostima su na raspolaganju 24 sobe i tri apartmana, restoran s domaćom hranom, kongresna dvorana i bogat vinski podrum, pa je idealno za team building. Radi cijelu godinu i omiljeno je mjesto vikend-odmora za obitelji jer ima veliko dječje igralište, a dobro došli su i kućni ljubimci. Intimniju atmosferu u rustikalnom stilu nude pak Apartmani Kopačevo, smješteni uz kanal Kopačkog rita, dok kampisti odlaze u Kamp Family, gdje mogu unajmiti skutere i kanue za vožnju po kanalima.

Kopacevo 03.09.2019
Kopacevo putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Čips od šarana s krumpirsalatom jedan je od specijaliteta u restoranu izletišta Didin konak

Kopacevo 03.09.2019
Kopacevo putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Starinska kuhinja na otvorenom u Apartmanima Kopačevo

ZLATNA GREDA

Biciklističke staze vode do nekoliko kilometara udaljene Zlatne grede, nekadašnje pustare, u kojoj je smješten jedini adrenalinski park u istočnoj Hrvatskoj. Eko centar Zlatna greda nudi smještaj u hostelu te brojne sadržaje: vožnju kajakom, fotosafari, organizaciju škole u prirodi ili odmor u kućicama na drvetu.

ORLOV PUT

U blizini Kopačeva je i izletište Eko gospodarstvo Orlov put, poznato po jelima i pićima iz vlastite eko proizvodnje: sok od jabuka, ajvar, vino, čvarci, kobasice, eko slanina... Posebna delicija je mast od mangulice, autohtone pasmine svinja, koja ima nizak udio kolesterola.

ROMULIĆ & STOJČIĆ
Šaran u rašljama jedan je od omiljenih lokalnih specijaliteta

VINSKE STAZE

Baranja je glasovita po vinskim stazama, među kojima je u kopačevskom kraju najpopularnija ona koja vodi prema Kneževim Vinogradima, Dražu, Gajiću i Popovcu. Omiljeno lokalno vino je graševina, a najpoznatiji vinari Josić, Gerštmajer, Kolar, Pinkert, Sabo i Kalazić.

RAJ ZA BICIKLISTE

Posljednjih godina u ovom kraju cikloturizam postaje sve važnija ponuda. Naime, uz Kopačevo prolaze dvije poznate biciklističke rute: Dunavska (od Njemačke do Crnog mora) i Panonski put mira (uz dravski nasip). Zato se na svakom koraku može unajmiti bicikl, a mnogi iznajmljivači nude smještaj prilagođen biciklistima.

Kopacevo 03.09.2019
Kopacevo putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Savršen odmor s pogledom na Kopački rit

Linker
24. travanj 2024 03:15