Profimedia, Alamy
LJEPOTA RIJEKA

Mrežnica, Korana i Kupa – hrvatski riječni biseri idealni za vikend osvježenje

Vikendi često prebrzo prođu, a planiranje odlaska na more, ako govorimo o stanovnicima kontinentalne Hrvatske, ponekad je pravi pothvat. Nepravedno zanemarene i pomalo zaboravljene, hrvatske rijeke opcija su koju trebamo češće razmotriti.

Mrežnica

Lijepa, svježa i zelena, Mrežnica na svom putu dugom 64 kilometra skriva mnoge tajne, a bogata je slapovima i kaskadama na kojima se možete osvježiti za vrućih ljetnih mjeseci. Uz kupanje, Mrežnica je pogodna i za veslanje u kanuima i kajacima, a u jesensko i proljetno vrijeme viših vodostaja, idealna je i za rafting. U blizini Karlovca uređena su mnoga mrežnička kupališta do kojih možete stići željeznicom ili automobilom. Na ponekim se mjestima bajkoviti slapovi pretvaraju u mirna jezera čija ljetna temperatura iznosi čak 27 stupnjeva Celzijevih. Jedno od najpoznatijih kupališta ako govorimo o Mrežnici, svakako je Otok ljubavi na Zvečaju. Ovaj riječni biser romantičnog imena prepun je malenih slapova i riječnih otočića koji vode do šireg dijela rijeke. Kako bi bijeg u prirodu bio potpun, prepustite se kampiranju koje je moguće na toj lokaciji. Uz Otok ljubavi, na Mrežnici je popularno i kupalište Mala Švarča na kojemu se nerijetko organiziraju i društvena događanja. Veliki slap, uređenost, popratni sadržaji, ali i relativna blizina centra Karlovca najveći su aduti ovog kupališta nizvodno od Duge Rese.

A post shared by Riccardo (@capitan_io) on

Korana

Predivna Korana ljeti je raj za kupače. Nastavlja se na Plitvička jezera, pa njezinu ljepotu nije potrebno naglašavati. Boje rijeke Korane variraju od azurne do zelene, a njezin kanjon, baš poput onog mrežničkog, krije mnoštvo slapova. Svojom ljepotom posebno se izdvajaju slapovi u gornjem dijelu Korane gdje se Slunjčica ulijeva u duboki Koranin kanjon u Rastokama. A tamo nailazimo na prizor s razglednice koji ste svakako posjetili ili barem vidjeli na fotografijama - slunjski most i predivna rijeka u podnožju koja bojama i zvukovima mami turiste na putu do Jadrana. Na samoj granici Plitvičkih jezera na Korani se smjestio i stari vodeni mlin, turistička atrakcija koja snagom vode pretvara kukuruz u brašno, a posebno je zanimljivo da lokalno stanovništvo i dalje svakodnevno koristi spomenutu vodenicu.

Rastoke Croatia

A post shared by Kenan Hurdeniz (@oldkyrenian) on

#day2 # # #rastoke #petro ###

A post shared by Kyungjin Youn (@younkyungjin) on

Kupa

Kupa, planinska ljepotica zelene boje, duga je 296 kilometara, a svoj put završava u Sisku. Najpopularnije je ljetno odredište Siščana, a posebno privlačno je njezino kupalište Zibel, najuređenije kupalište Sisačko-moslavačke županije. Mnoštvo sadržaja ono je što privlači ne samo Siščane već i stanovnike ostalih hrvatskih gradova, a uz ugostiteljsku ponudu, dječja igrališta te uređene prostore za piknik, Zibel koji prima čak 1000 kupača može se pohvaliti i odličnom kvalitetom vode. Rijeku Kupu diljem njezina toka omeđuju pitoreskna sela, a kupska je dolina dobro znano mjesto ribičima, kanuistima i rafterima. Tijekom godine nepredvidljiva i pomalo divlja, Kupin vodostaj ljeti je nizak, a ona je dovoljno mirna da biste se prepustili čarima njezinih kristalno čistih voda.

#zibel

A post shared by Darko Lesičar (@dlesicar) on

Linker
27. ožujak 2024 08:22