Putovanje

Naš poznati glazbenik otkrio je zašto ovu zemlju zovu Švicarskom Južne Amerike

Posebno impresivan je pogled na grad s Gran Torre Santiaga, najviše zgrade Južne Amerike, nebodera od 300 metara sa 63 kata. To je i zgrada koja je potpuno promijenila panoramsku vizuru grada, a nalazi se u poslovnoj četvrti na sjeverozapadu, takozvanom Sanhattanu - naziv koji asocira na njujorški Manhattan.

Na poziv Veleposlanstva Republike Hrvatske u Čileu, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova, Zagrebački solisti održali su koncert u Santiago de Chileu te se susreli s hrvatskom zajednicom. Put na tako daleku destinaciju je dugotrajan, a pravi izazov je pronaći najbolji let i veze za presjedanje. Krenuli smo iz Zagreba oko 13 sati za Pariz, gdje smo čekali 5 - 6 sati let za glavni grad Čilea. Let iz Pariza trajao je 14 i pol sati - dakle ukupno smo proveli gotovo 24 sata na putovanju.

Restrikcije u Južnoj Americi

Za ulazak u zemlju i dalje su na snazi prilično stroga pravila. Među ostalim jer je ondje jesen (dolazi zima), doba godine kad su i u Europi restriktivnije mjere nego ljeti. Potrebna je covid potvrda s minimalno dvije doze cjepiva, a i tad postoji mogućnost testiranja - ovisno o tome kad ste primili drugu dozu. Dosta smo medicinske papirologije morali nositi sa sobom i sve su provjeravali. Od punog aviona samo nas tridesetak nije dodatno testirano na koronavirus. Dočekali su nas naši domaćini iz hrvatskog Veleposlanstva i prevezli do smještaja, a od obližnjeg aerodroma do Santiago de Chilea treba još 45 minuta vožnje po gužvi jer šire područje ima više od sedam milijuna stanovnika od ukupno 20 milijuna Čileanaca.

image

Fontana di Nettuno iz 19 stoljeća nalazi se u parku Santa Lucia

SHUTTERSTOCK

Čile kao Švicarska

U Čileu je, kažu, uvijek sunčano, a tako je bilo i za našeg boravka. Santiago de Chile se nalazi u podnožju Andi koje se visoko uzdižu iznad grada i pružaju prekrasnu, jedinstvenu panoramsku sliku. Kad ih prelijećete odozgo, vrhovi izgledaju sivo, sve u kamenu bez vegetacije - uz snježni pokrov. Odmah se osjeti da zemlja ima dobar standard, a prije puta su nam mnogi rekli kako je Čile "Švicarska Južne Amerike". To je, međutim, ipak malo pretjerana usporedba jer ima i siromašnih četvrti. Najzaslužnija osoba za naše gostovanje i jedan od najboljih promotora hrvatske kulture u Južnoj Americi - Domagoj Vicenzo Prosoli, ministar savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Čileu, pojasnio nam je razlike u standardu te ispričao o tome kako je istočni dio grada razvijeniji i bogatiji od zapadnog te se ljudi rijetko miješaju. Mi smo bili smješteni u luksuznijem dijelu grada pa su nas i cijene malo neugodno iznenadile. Za jedno pivo ćete platiti približno 40 kuna, dok su cijene hrane u restoranima bile nešto povoljnije, odnosno slične cijenama u Hrvatskoj.

image

Violinist Krunoslav Marić u neboderu Gran Torre Santiago, najvišoj zgradi Južne Amerike

PRIVATNA ARHIVA

Hrana, piće i chirimoya

Od gastronomske ponude, koja je bogata i slična europskoj mediteranskoj prehrani, može se naći i specifični južnoamerički, odnosno argentinski roštilj koji uključuje odreske i veće komade mesa. A od pića moram istaknuti chirimoyu, sok od istoimenog tropskog voća koje uspijeva samo na sjeveru Čilea i u Peruu. Jedna napomena, iako je stil života i prehrana uz neke specifičnosti bliska nama te većina kave koju pijemo dolazi s tog kontinenta, Čileanci nemaju kulturu ispijanja kave. No, zato imaju zbilja sjajna vina.

image

Chirimoya je sok od istoimenog voća koje uspijeva samo na sjeveru Čilea i u Peruu

SHUTTERSTOCK

Dinamovac na derbiju

Posebno impresivan je pogled na grad s Gran Torre Santiaga, najviše zgrade Južne Amerike, nebodera od 300 metara sa 63 kata. To je i zgrada koja je potpuno promijenila panoramsku vizuru grada, a nalazi se u poslovnoj četvrti na sjeverozapadu, takozvanom Sanhattanu - naziv koji asocira na njujorški Manhattan. Zapanjila nas je munjevita brzina lifta koji vas vozi gotovo do vrha. Kolege iz ansambla su otišle i na nogometni derbi Universidad Catolica i Universidad de Chile za koji igra bivši dinamovac Junior Fernandes. No, zbog strogih covid pravila izostala je vatrena južnoamerička atmosfera nogometnih utakmica.

Čitajte i: Uzbudljiv i sasvim neobičan medeni mjesec omiljenog ‘travel bloger‘ para u pustinji

Veza s Hrvatskom

Zaista je dojmljiva hrvatska zajednica u Čileu, kako u očuvanju tradicije i veza s domovinom, tako i u načinu na koji su se prilagodili čileanskom društvu. Poznato je i da je njihov novi predsjednik Gabriel Borić porijeklom iz Hrvatske, a Hrvati su zastupljeni u svim sferama javnog života, i to na vrlo značajnim pozicijama. O tome koliko su utjecajni najbolje govori kako su na naš koncert došli visoko pozicionirani čileanski političari i uglednici koji su veliki zaljubljenici u našu zemlju. Iako nemaju nikakve veze s Hrvatskom, čak znaju i naš jezik ili im djeca studiraju u Hrvatskoj. Na koncert u lijepom Teatro Oriente došla je gradonačelnica Santiago de Chilea Evelyn Rose Matthei Fornet, čileanski senator Iván Alejandro Moreira Barrosa i senatorica našeg porijekla Caroline Nevenka Goić Borojević.

image

Muzej baštine povijesti čileanskih Hrvata nalazi se u sklopu Hrvatskog doma

PRIVATNA ARHIVA

Ako vam to dovoljno ne govori o utjecaju koji imaju Hrvati, na banketu nakon koncerta prilazili su nam i veleposlanici Japana, Njemačke, Austrije, Jamajke... Svirali smo naše skladatelje te djelo jednog čileanskog kompozitora, a čiji je unuk došao na koncert i poslije nas želio upoznati. "Bila nam je čast predstaviti Zagrebačke soliste čileanskoj publici koja je bila oduševljena vašim nastupom. Očigledan dokaz tome su direktne pohvale te dugotrajni pljesak kojim je publika izmamila bis, iako to nije običaj u ovoj zemlji", rekla je tom prigodom hrvatska veleposlanica Mira Martinec.

image

Zagrebačke soliste ugostili su Rossana Magaš Vranić, predsjednica Hrvatskog doma i njen suprug Rodrigo Kuljiš Azocar

PRIVATNA ARHIVA

Oaza za obiteljske izlete

Na koncertu su uz diplomata Domagoja Vincenza Prosolija bili i počasni konzuli Marco Buzolić te Hrvoj Bogdan Ostojić Perić s kojima smo se družili i na ručku dan poslije u Hrvatskom domu. Riječ je o takvoj najstarijoj i najvećoj instituciji izvan domovine. Predsjednica Hrvatskog doma Rossana Magaš Vranić i njen suprug Rodrigo Kuljiš Azocar dočekali su nas na predivnom imanju u zelenilu s restoranom, sportskom dvoranom, bazenom, teniskim i nogometnim terenima gdje tamošnji Hrvati i njihovi gosti dolaze na izlete s obiteljima. Tu je i muzej s eksponatima hrvatske baštine i povijesti čileanskih Hrvata, izloženi su i dresovi sportaša... Zaista mogu biti primjer u svijetu kako poštivati zemlju u koji si došao i očuvati svoje korijene.

image

Zagrebački solisti nastupili su u Teatru Oriente

PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Bajkovita divljina otoka Réunion: Erupcija adrenalina i užitka

Povratak kući

Posjet od šest dana (od kojih je dva dana otišlo na putovanje) glavnom gradu Čilea bio je, nažalost, prekratak da bismo posjetili sve znamenitosti. Kao glazbenici obišli smo gotovo čitav svijet, ali uvijek se najradije vraćamo u Južnu Ameriku.

Dobro je znati

Boemska četvrt Ne propustite obilazak četvrti Bellavista, pune galerija, restorana, barova, dućana... Ondje su živjeli brojni umjetnici i intelektualci, među njima i pjesnik Pablo Neruda.

image

Takozvana crvena kuća u živopisnoj četvrti Bellavista

SHUTTERSTOCK

Jednodnevni izlet Kad ste već u Santiago de Chileu, jedan dan odvojite za posjet stotinjak kilometara udaljenom Valparaísu, lučkom gradu smještenom na obali Tihog oceana. Njegova stara jezgra - čiji su zaštitni znak fasade jarkih boja - upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Americi.

Hram za sve Jedna od prepoznatljivih gradskih vizura je i mramorni hram Baha‘i. Riječ je o religijskom učenju nastalom u 19. stoljeću na području Irana i Bliskog istoka, a temelji se na univerzalnoj ideji vjere pa su u njihov hram svi dobrodošli.

image

Hram Bahai relativno je nova turistička atrakcija, jer je sagrađen prije šest godina

SHUTTERSTOCK
Linker
19. travanj 2024 05:11