radi projekt u Hrvatskoj!

Naša lista manje slavnih domaćih prirodnih ljepota: Holivudski glumac na Facebooku traži preporuke

Riječ je o Emmyjem nagrađenom serijalu "Create Together" u produkciji Hit Recorda, organizacije koju predvodi slavni glumac Joseph Gordon-Levitt. Za snimanje nove sezone u potrazi su upravo za ljepotama našeg kraja.

- Pozdrav, prijatelji iz Hrvatske! Trebaju mi fora fotke Hrvatske za novi projekt - napisao je američki glumac Joseph Gordon Levitt (40) na svom Facebook profilu, najavivši projekt na kojem trenutačno radi.

Riječ je o novoj sezoni Emmyjem nagrađenog serijala Hit Recorda pod nazivom "Create Together" u čiji se proces stvaranja može uključiti svatko. Hit Records, organizacija koju predvodi upravo Gordon-Levitt, a funkcionira kao velika produkcijska kuća, ove sezone za temu ima prirodu.

Tim će povodom snimati kratke filmove, dokumentarce, glazbene spotove, animacije, a sve će biti objedinjeno u šest desetminutnih epizoda. Svatko čiji se doprinos iskoristi za finalnu verziju neke epizode bit će plaćen.

Glumčeva objava je potakla angažman mnogih njegovih pratitelja koji su u komentarima ostavljali fotografije raznih lokacija u Hrvatskoj - poput Nacionalnog parka Plitvička jezera, Brela, parka Maksimir, Trakošćana, a evo i nekih naših prijedloga - da mu se nađe.

Čitajte i: Mi smo znali, a sad zna i svijet: časopis Forbes uvrstio naš Mljet među pet neotkrivenih bisera

Lastovo

Lastovo je otok dug desetak, a širok tek šest kilometara, s brojnim uvalama i poljima među pitomim brdima. Na kraju svake ceste, staze ili puteljka, ondje bez daha ostavljaju prelijepi vidici. Iako površinom mali, ima čak 46 srednjovjekovnih crkvica, a oko njega je isto toliko malih otočića - rajeva za posjetitelje.

Mljet

Ovom otoku ne bi bio prvi put da doživi internacionalnu slavu. Američki časopis Forbes, naime, uvrstio je početkom godine Mljet među pet neotkrivenih mediteranskih otoka za putnike koji vole istraživati destinacije "izvan utabanih staza". Mljet je u članku predstavljen kao savršeno mjesto za sve posjetitelje željne aktivnog odmora, gdje mogu istraživati istoimeni Nacionalni park, kupati se, pješačiti i voziti bicikle mnogima stazama po otoku.

Rastoke

U Rastokama svi su prizori kao s razglednice, a prednjači slunjski most i predivna rijeka u podnožju koja bojama i zvukovima mami turiste na putu do Jadrana. Rastoke su predvorje Plitvičkih jezera, od kojih su udaljene oko 33 kilometra pa se zbog toga nazivaju i Male Plitvice. Nekad se ondje snaga vode koristila kao glavni i jedini pokretač mlinova, a stare kuće i mlinice kojima ovo naselje obiluju prepoznatljive su svakome tko je barem jednom ovuda prošao. Prva mlinica datira iz 17. stoljeća, a pretpostavlja se i ranije, dok je najveći broj nastamba sagrađen krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Mlinarsko naselje koje su tada sagradili mještani i dan danas živi u skladu s prirodom.

Čitajte i: Bajkovito Lonjsko polje! Veličanstveni svijet životinja i bogate ljepote prirode slavonske Amazone

Lonjsko polje

"Otkrij neotkriveno", slogan je Parka prirode Lonjsko polje, drugog najvećeg u Hrvatskoj, koji se prostire u slivu rijeke Save između Siska i Nove Gradiške. Tri su ulaza u Park - u Čigoču, europskom selu roda gdje se može razgledati Etnološka zbirka obitelji Sučić, u Repušnici, gdje se nalazi Koščeva staza čija je posebnost pogled na krda izvorne pasmine konja koji su ondje na slobodnoj ispaši, te ulaz u Krapju, selu graditeljske baštine sa Stazom graničara gdje se mogu vidjeti posavski konji i turopoljske svinje, a u čijoj je blizini i Ornitološki rezervat Krapje đol, najstariji u Hrvatskoj.

Spačvanska šuma

I istok Hrvatske pruža ljepote koje oduzimaju dah, a jedna takva zasigurno je i Spačvanska šuma u blizini grada Otoka. Najveća je to šuma hrasta lužnjaka u Europi, s 18 kilometara vodenog toka Virovi koji vodu skupljaju u bazen u području Otoka i Bošnjaka. Virovi nisu ni rijeka ni jezero, a veći dio godine imaju karakteristike močvare. S ukupnom površinom od 79 četvornih metara, u prosjeku su široki oko 60, ponegdje i više od stotinu metara, a najveća izmjerena dubina je sedam metara. Obilazak Spačvanske šume pruža za svakoga je ponešto - šetnje, nordijsko hodanje ili trčanje šest kilometara dugačkim poučnim stazama, a biciklima se može i na neku od tri rute - Virovi, Spačva i Bosut.

Linker
24. travanj 2024 22:25