Preporuke!

Neotkrivene destinacije na našoj obali! Mjesta koja garantiraju odmor za dušu i tijelo

Ako ste ‘svježe‘ zaljubljen par ili mladenci u potrazi za lokacijom medenog mjeseca, ova mjesta na obali pružaju sve što bi vas moglo zanimati - od lijepih plaža i romantične scenografije do luksuznog smještaja i adrenalinskih avantura.

ROVINJ

Jedan od najfotogeničnijih mediteranskih gradova, Rovinj, smješten je na zapadnoj obali Istre, a od Zagreba je udaljen oko 250 kilometara. Mjesto bogate povijesti, s vrijednim spomenicima kulture, galerijama i atelierima u slikovitim uličicama, kakva je glasovita, kamenom popločana zavojita Grisija. Njome se iz središta grada dolazi do platoa sa župnom crkvom svete Eufemije, zaštitnim znakom Rovinja. Nakon romantične šetnje labirintom ulica vrijedi posjetiti neki od gradskih muzeja, poput Kuće o batani, posvećene tradicijskoj rovinjskoj drvenoj barki. Na trgu ispred muzeja ljeti se održavaju razni programi, poput koncerata ili radionica za izradu i popravak batana. Grad je pun restorana, kafića i barova, a u blizini su i uređene, uglavnom šljunčane plaže do kojih se dolazi laganom šetnjom uz more ili biciklom.

image

Jedan od najfotogeničnijih mediteranskih gradova, Rovinj, smješten je na zapadnoj obali Istre.

SHUTTERSTOCK

Romantični vikend u sobi s bazenom

Od središta Rovinja do hotela Lone, impozantne moderne građevine koja izvana podsjeća na luksuznu oceansku krstaricu, a iznutra na muzej suvremene umjetnosti, treba petnaestak minuta hoda šetnicom uz more. Svaka od 248 soba ima balkon s pogledom na more ili na park šumu Zlatni rt, a posebna atrakcija za ljubavne parove zasigurno su sobe koje imaju male bazene na otvorenom.

image

Svaka od 248 soba ima balkon s pogledom na more ili na park šumu Zlatni rt.

GORAN SEBELIC/CROPIX

TROGIR

Manje od trideset kilometara od Splita nalazi se Trogir, koji se smjestio na otočiću povezanom mostovima s kopnom te sa susjednim otokom Čiovom. Atraktivan gradić pretežno venecijanske arhitekture, opasan zidinama i kulama, Trogir je od 1997. na Unescovom popisu svjetske baštine. Turizam se u njemu počeo razvijati tridesetih godina prošlog stoljeća, kada su ga posjećivale istaknute osobe, poput slavnog pisca Georgea Bernarda Shawa ili britanskog kralja Edvarda VIII. u pratnji Wallis Simpson.

image

Trogir je od 1997. na Unescovom popisu svjetske baštine.

TROGIR BROWN BEACH HOUSE

Od spomenika kulture izdvaja se katedrala svetog Lovre, građena punih pet stoljeća, sa znamenitim portalom majstora Radovana iz 1240., remek-djelom romaničkog kiparstva. Trogir danas privlači posjetitelje svojom arhitekturom i spomenicima, romantičnim ugođajem i bogatom gastronomskom ponudom.

Omiljena destinacija za luksuzna vjenčanja

Na otoku Čiovu, u neposrednoj blizini središta Trogira, u nekadašnjoj tvornici duhana smješten je luksuzni boutique resort hotel Brown Beach House, čija je prostrana terasa s pogledom na more popularno odredište za izricanje sudbonosnog "da". Unutrašnje uređenje hotela potpisao je poznati nizozemski dizajner Saar Zafrir, a posjetitelji će uživati i u vanjskim sadržajima - odličnom restoranu, velikom bazenu i plaži s malim beach klubom.

ŠOLTA

Otok u blizini Splita, do kojeg se trajektom dolazi za manje od sat vremena, Šolta je ime dobila po starom nazivu za nedozrelu smokvu. Otok se spominje od davnina - na njemu je, iznad uvale Senjska, svoju utvrdu prema legendi dala izgraditi ilirska kraljica Teuta, a rimski car Dioklecijan imao je ondje ribnjak čiji se ostaci danas naziru pod morem. Na Šolti je nekoliko naselja - Stomorska, Nečujam, Rogač (u njemu je luka), Gornje i Donje Selo... i puno prekrasnih plaža na kojima hladovinu pružaju borovi, skrovitih uvala na osami, restorana s dalmatinskim specijalitetima po kojima je Šolta poznata.

image

Šolta je ime dobila po starom nazivu za nedozrelu smokvu.

SHUTTERSTOCK

Njegova je najveća draž što pruža mogućnost za romantični odmor i opuštanje bez gužvi i gradske vreve, u okruženju prekrasne prirode - borovih šuma, plaža i tirkiznog mora, a opet je dovoljno blizu Splita - zažele li se mladenci gradske vreve.

image

Nekadašnji barokni dvorac plemenitaške obitelji Marchi u uvali Maslinica na zapadnoj obali Šolte.

MARKO MIHALJEVIC

Čitajte i: Vikend izlet: Doživite pravu avanturu na ranču neodoljivih alpaka i posjetite Put među krošnjama

Skrivene čari mediteranskog dvorca

Nekadašnji barokni dvorac plemenitaške obitelji Marchi u uvali Maslinica, na zapadnoj obali Šolte, pretvoren je u baštinski hotel Martinis Marchi Heritage hotel sa sedam raskošnih i prostranih apartmana u kojima se može uživati u diskretnom luksuzu i potpunoj privatnosti.

BOL

Na južnoj obali otoka Brača, s koje se pruža pogled na Hvar, nalazi se Bol, gradić najpoznatiji po jednoj od najljepših jadranskih, ali i svjetskih plaža - Zlatnome ratu. Prostire se cijelom površinom izduljenog, uskog poluotoka čiji vrh stalno pomiču morske struje i vjetrovi pa nikad nije isti, što se najbolje vidi s Vidove gore, čiji se vrh uzdiže 780 metara nad morem, zbog čega je ne samo najviši vrh Brača, nego i svih jadranskih otoka. Bol je prekrasna destinacija za odmor, bilo da želite opušteno šetati uskim ulicama i rivom, izležavati se na plaži ili uživati u aktivnom odmoru surfajući ili jedreći.

image

Želite li posebnu uslugu i luksuzno okruženje, odaberite Villa Giardino Heritage Boutique hotel, smješten u gradskom parku u povijesnoj jezgri Bola.

DUSKO VLAOVIC

Tretman dostojan careva

Želite li posebnu uslugu i luksuzno okruženje, odsjednite u Villi Giardino Heritage Boutique hotelu smještenom u gradskom parku u povijesnoj jezgri Bola, na nekadašnjem imanju obitelji Kapetanović. Ondje je za posjeta Bolu 1875. prespavao austrijski car Franjo Josip, a Villa Giardino i danas se ponosi kraljevskim tretmanom svojih gostiju.

Linker
19. travanj 2024 18:19