U kanjonu Tenaya nalazi se jezero Mirror
 Getty Images
STAVLJAMO NA LISTU!

Netaknuta priroda u jednom od najljepših parkova u Americi: Natko Zrnčić Dim otkriva nam zašto posjetiti Yosemite u Kaliforniji

Bivši skijaški reprezentativac Natko Zrnčić Dim posjetio je s djevojkom Enom Zdunić jedan od najljepših američkih nacionalnih parkova te se ondje okupao u ledenoj rijeci, skrivao u ‘utrobi’ divovskih stabala i doživio bliski susret s medvjedom.

Kako smo i ja i moja djevojka Ena Zdunić veliki ljubitelji prirode nedavno smo za godišnji odmor odabrali netaknute predjele Nacionalnog parka Yosemite u Kaliforniji. Na oko 3 tisuće četvornih kilometara izmjenjuju se viseće doline, slapovi, ledenjačka jezera i morene: čak 300 manjih i većih jezera, 260 kilometara vodotoka rijeka, rječica i potoka, 1300 kilometara pješačkih i drugih staza te 560 kilometara ceste. Po ljepoti je taj park usporediv s našim nacionalnim parkovima, ali po veličini - ni blizu. Stoga smo za njegov obilazak izdvojili sedam dana.

OBILAZAK AUTOMOBILOM

Poletjeli smo iz Zagreba te, preko Münchena, sletjeli u Los Angeles, gdje smo unajmili auto i vozili šest sati do Yosemitea. Smjestili smo se u Oakhurstu i sljedeće jutro, sa sedmodnevnom ulaznicom koja se kupuje samo za automobil i stoji 30 dolara, krenuli u obilazak. U parku je nekoliko mjesta gdje možete ostaviti auto i nastaviti pješice - po stazama, ili stijenama. Do nekih se lokacija mora organiziranim prijevozom, koji je uključen u cijenu, a mi smo od dvadesetak ponuđenih odabrali dvije - Mirror Lake i slapove Yosemite.

Yosemite National Park Panorama
Getty Images
U kanjonu Tenaya nalazi se jezero Mirror

IMPRESIVNI SLAPOVI

Jezero Mirror nalazi se između stijena Half i North Dome, koje se, kao u zrcalu, odražavaju u vodi kad je lijepo vrijeme. Tako je jezero i dobilo ime. Do naše druge destinacije, slapova Yosemite, šestih najvećih na svijetu, penjali smo se pola sata, ali bila je to ugodna kombinacija šetnje i treninga. Slapove stvara potok Yosemite, koji se s granitne planine visoke 740 metara obrušava u dolinu i odvaja se na tri dijela - prvi slap visok je 436 metara, drugi 98 metara, a srednji dio sastoji se od kaskada. Potok se u dolini proširuje u rijeku Merced, u kojoj sam se okupao. Bilo je, moram priznati, poprilično hladno, ali na hladnoću sam naviknuo.

Man at entrance of Yosemite Valley Chapel with trees on the background.
Getty Images
U parku je u 19. stoljeću sagrađena drvena neogotička kapelica

STIJENA “POGLAVICA”

Ena je htjela vidjeti El Capitan, jednu od najljepših granitnih stijena na svijetu visoku čak 914 metara. Na to ju je inspirirala priča o Alexu Honnoldu, slobodnom penjaču koji se na El Capitan prvi popeo bez ikakvog “osiguranja”, a upravo o tom četverosatnom pothvatu za koji se pripremao 18 mjeseci snimljen je i Oscarom nagrađeni film “Free Solo”. El Capitan je izazov za mnoge slobodne penjače jer je to zastrašujuće “glatka” stijena, bez puno utora i ispupčenja. Iako smo skloni avanturizmu, Ena i ja smo odustali od uspona.

PRIVATNI ALBUM
Skijaš u podnožju 914 metara visoke stijene El Capitan

SUSRET S MEDVJEDOM

Park je stanište više od 300 životinjskih vrsta, a mi smo s najvećom “beštijom” imali bliski susret. Hodajući po šumskoj stazi, na putu do El Capitana, ugledali smo medvjeda, zapravo, medvjedicu, koja je s mladuncem samo pedesetak metara ispred nas mirno prelazila cestu. Ta je epizoda na kraju ispala više simpatična nego zastrašujuća. No šokirao nas je prizor vatrom opustošenih šumskih predjela. U parku Yosemite svakih nekoliko godina buknu požari, uglavnom prouzročeni čestim ljetnim grmljavinskim nevremenima, u kojima je do danas stradala gotovo četvrtina šuma. Srećom, ostalo je očuvano najveće drvo na svijetu - sekvoja Golemi mamutovac.

Privatni album
Sekvoja visoka 64 metra među najvišima je na svijetu

RAZGLEDAVANJE IZ TRAMVAJA

Kako je San Francisco od Yosemitea udaljen samo tri sata vožnje, boravak u Ka­liforniji završili smo u tom gradu. Tri dana vozili smo se autobusima i njihovim popularnim tramvajima i uživali u razgledavanju. Fascinirao nas je Golden Gate Bridge, koji poslije četiri popodne “nestane” u magli - ona se u ovom gradu diže tijekom cijele godine i daje mu neku mističnu notu. Restoranima i barovima načičkani su takozvani dokovi od kojih je najpoznatiji Pier 39 s najvećim trgovačkim centrom. U sklopu njega je i ribarska četvrt Wharf, gdje se mogu probati svježi i ukusni morski specijaliteti.

Trams, San Francisco, California, United States of America, North America, Image: 468672108, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: Jordan Banks / robertharding / Profimedia
Jordan Banks / robertharding / P
Grad su razgledavali iz tramvaja iz 19. stoljeća, koji je izumio Englez Andrew Smith Hallidie

Privatni album
Natko i djevojka Ena zadivljeni su mostom Golden Gate u San Franciscu

, Image: 404725474, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic., Model Release: no, Credit line: Keith Larby / Alamy / Alamy / Profimedia
Keith Larby / Alamy / Alamy / Pr
U četvrti Fisherman’s Wharf probali su riblje specijalitete

dobro je znati

  • AKTIVNOSTI

U parku se za obilazak može unajmiti bicikl, a ondje posjetitelji mogu i kampirati. Uz nekoliko velikih suvenirnica u drvenim kućama tu je i 20-ak restorana, no mi smo se u gastronomskoj ponudi uglavnom držali ‘provjerene’ opcije - burgera.

PRIVATNI ALBUM
U suvenirnicama se prodaju odjeća i detalji s logom parka

  • PROMJENJIVO VRIJEME

Za Yosemite se treba opremiti dobrim planinarskim cipelama i slojevito se odjenuti. Nas je uglavnom pratilo sunčano vrijeme, ali večeri su bile osjetno hladnije.

  • POVIJESNA PRIČA

Do 1851. u tom su kraju živjeli Indijanci Paiute i Miwok, a upravo su te godine vojnici postrojbe Mariposa, proganjajući indijanske ratnike, naišli na veličanstvene, oko 200 metara visoke, slapove Bridalveil nasuprot El Capitanu. Uskoro je područje otvoreno za turiste te je, zahvaljujući škotskom prirodoslovcu Johnu Muiru, 1. listopada 1890. proglašeno američkim Nacionalnim parkom.

Linker
20. travanj 2024 11:49