ATRAKTIVNE DESTINACIJE

Ovo su naše najljepše plaže zbog kojih turisti stižu i s drugih krajeva svijeta

Zavirite s nama u svijet Jadranskog mora i otkrijte ljepote najljepše plaže koje smo pripremili samo za Vas!

Prirodne ljepote Hrvatske mogli bismo nabrajati u nedogled, a zapanjujuće lijepa obala, skrivene uvale i otoci okruženi morskim plavetnilom samo su neki od razloga koji turiste diljem svijeta privuku u našu zemlju.

Međutim, u zemlji s tako puno lijepih plaža i kristalno čistim morem, kako odabrati koju plažu posjetiti? Donosimo vam popis po mnogima najljepših zbog kojih se vrijedi posjetiti neke druge destinacije za ljetovanje. Možda i vama posluže kao inspiracija za godišnji odmor!

Plaža Sakarun, Dugi otok

Sakarun je jedna od najpoznatijih plaža u Zadarskoj županiji i apsolutni dragulj Hrvatske. Smještena na Dugom otoku, plaža Sakarun uspjela je ući u izbor najljepših plaža Europe zahvaljujući ljepoti kristalnog mora i finom bijelom pijesku. Ova prekrasna plaža, duga više od jednog kilometra, okružena je divljom prirodom i mirisnim borovima. Unatoč činjenici da se plaža Sakarun nalazi uz otvoreno more, zaštićena je dugom zaljevom i zbog toga je more uvijek ugodne temperature za kupanje.

image

Sakuran plaža

PROFIMEDIA

Zlatni Rat, Brač

Plaža Zlatni rat jedna je od najljepših plaža na Mediteranu, a zahvaljujući svom posebnom obliku i jedna od najizuzetnijih plaža na svijetu. Mnogi svjetski poznati poslovni i turistički časopisi, poput New York Timesa, National Geographica, Insider Travela, više su je puta u svojim člancima naveli kao jednu od najspektakularnijih plaža na svijetu.

Elegancija i privlačnost Zlatnog rata učinile su ga simbolom i Bola i Hrvatske, a država ga štiti i kao geomorfološki spomenik. Ali nije samo oblik ono što ga čini lijepim i jedinstvenim. Okružena je kristalno čistim morem koje za samo 10 do 20 metara prelazi od tirkizno plave do tamnoplave, a omeđena je desetljećima starim borovima koje su mještani zasadili kako bi stvorili prirodnu hladovinu.

Plaža je udaljena manje od 2 km od grada Bola, povezana je lijepom šetnicom u hladovini borove šume uz koju se nalaze mnoge druge male plaže. Ova fascinantna 500 metara duga šljunčana plaža jedinstvenog je oblika, poput malog poluotoka koji se proteže u more s gotovo 900 metara morske linije s obje strane. Zanimljivo je da ova plaža mijenja svoj oblik i položaj ovisno o vjetru, plimi i struji.

image

Zlatni rat, Brač

PROFIMEDIA

Pasjača, Dubrovnik

Pasjača je hrvatska plaža u Konavlima. Smještena je na jednom skrovitom, nepristupačnom mjestu gdje se Konavoske stijene strmo obrušavaju u Jadransko more i gdje se između kopna i mora stvorio uzak pješčano-šljunčani pojas osebujne ljepote. Na portalu "Najbolja odredišta u Europi" (European Best Destinations) proglašena je najboljom europskom plažom 2020. godine.

S ruba Konavoskih stijena uskim puteljkom, pretežno betoniranim i s nizovima stuba i metalnom ogradom, do dobro skrivene Pasjače se spušta niz strmu liticu. Mjestimično se prolazi i kroz tunele izdubljene u tvrdoj stijeni. Sama plaža je pretežno pješčana, ali ima i dijelova sa šljunkom nastalim usitnjavanjem komada stijena. Paralelna s linijom obale, okrenuta je prema otvorenom moru. Hladovine ima samo u pojedinim dijelovima dana, i to od okomitih stijena, jer raslinja nema. Morska voda je na plaži čista i bistra, s tirkizno-plavim odbljeskom.

Zbog nepristupačnosti i nedostatka prostora, na Pasjači nema nikakvih komercijalnih sadržaja pa je idealna za ljubitelje pustolovnog turizma, mira i tišine, te egzotične prirodne ljepote i ozračja.

image

Pasjača

DEPOSITPHOTOS

Žuljana, poluotok Pelješac

Plaža Žuljana nalazi se u mjestu Žuljana (Rivijera Pelješac). Ova plaža je poprilično pješčana i šljunčana, a turisti je rado biraju kao ljetnu destinaciju. Plaža ima prirodnu hladovinu i tuševe i nalazi se ispod niza malih kućica koje turistima nude mogućnost najma privatnog smještaja.

Havajska plaža, Istra

Plaža Hawaii jedna je od najpopularnijih plaža u Istri, na poluotoku Verudela, a posebno je atraktivna među mlađom populacijom. Ime Hawaii dobila je vjerojatno zbog visokih valova kad puše jugo. Naime, mala šljunčana plaža okružena liticama do koje se stiže isklesanim stubištem, najpoznatija je upravo po snažnim valovima. A i njezine stijene ste vrlo vjerojatno već vidjeli na fotografijama po internetu upravo u ljetnim mjesecima jer se mnogi avanturisti upravo na njima okušavaju u skokovima u vodu.

Jadranovo, Crikvenica

Nevjerojatno lijepe plaže u Jadranovu čine ovo naselje pravim insajderskim savjetom za nezaboravan odmor u Kvarnerskom zaljevu. Duž slikovite obale nalaze se prave plaže iz snova, sve jedna posebnija od druge! Jedna od popularnijih je bijela pješčana plaža Grabrova, ali tijekom odmora u Jadranovu možete otkriti još mnogo, ponekad čak i spektakularnijih kupališta.

Krivica, Mali Lošinj

Plaža Krivica jedna je od najljepših plaža na našim otocima, a ako pitate mještane, vjerojatno će reći i da je najljepša. Udaljena je svega 2 kilometra od centra Malog Lošinja, a do nje se osim brodom, može doći i pješice s brda Sveti Ivan do kojega vodi cesta povrh otoka Lošinja. Ova predivna uvala prepoznatljiva po širokom spektru plavih i zelenih tonova cijenjena je i među nautičarima, koji u nju redovito uplovljavaju sa svojim jedrilicama i jahtama, a nerijetko se u njoj i usidre. Prirodni hlad pronaći ćete u šumi stoljetnih borova, a uživati možete roneći njezinim pješčanim dnom.

Uvala Dubovica, Hvar

Otok Hvar ima globalnu reputaciju, što zbog svoje povijesti, što zbog prirodnih ljepota, što zbog mase slavnih koja je ovdje ljetovala. Međutim, za dobre plaže idite van grada. Naći ćete nekoliko dobrih izbora u uvalama na istoku. Najatraktivnija od njih je Uvala Dubovica u kojoj je široka šljunčana plaža. More je ovdje plitko pa je popularno među obiteljima, ali u sezoni privlači i jahte i motorne čamce.

Plaža Banje, Dubrovnik

Jedna je od najpopularnijih plaža u Hrvatskoj, iako neki kažu kako je to samo zbog svoje lokacije u Dubrovniku. Bilo kako bilo, nalazi se na gotovo svim top listama najljepših plaža Jadrana, pa je treba spomenuti. Plaža Banje se nalazi u neposrednoj blizini Ploča. Želite li s nje vidjeti zalazak sunca, rezervirajte jedan od rijetkih restorana uz plažu jer je to idealan način da uživate u njemu.

Linker
17. travanj 2024 07:29