Profimedia, Panthermedia
grad slave raškaj

Ozalj: Idila nadahnuta prošlošću

Ljepotu prirode koja okružuje stari grad na litici iznad rijeke Kupe zauvijek je na svojim akvarelima sačuvala slikarica Slava Raškaj, a mnoge izletnike u taj kraj privlače i mala seoska imanja s izvrsnom hranom.

Ožujak je u Ozlju tradicionalno posvećen Slavi Raškaj. Gluhonijema slikarica rodila se u tom kraju, on joj je bio i najveća inspiracija, a kako je umrla 29. ožujka 1906., Ozljani je se redovito prisjećaju u tom proljetnom mjesecu. Ove će godine na njezin život i djelo podsjetiti film Dalibora Matanića "Sto minuta Slave", a projekciji 24. ožujka u Zavičajnom muzeju Ozalj u dvorcu Zrinskih i Frankopana prisustvovat će i glavna glumica Sanja Vejnović. Svi izletnici i štovatelji djela te majstorice akvarela taj dan do Ozlja mogu stići vlakom Rumobilom iz Zagreba i Karlovca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas
Vlak Rumobil i Slavina pratnja

Uz stručno vodstvo i Slavinu pratnju mogu obići i njezin grob kraj crkve svetog Vida te autentične lokacije na kojima je slikarica pronalazila inspiraciju za svoje nježne, ali vrlo snažne pejzaže. Često je dolazila na gradsko kupalište i slikala Kupu, seljake i mlin na čijem je mjestu 1908. podignuta mala hidroelektrana Ozalj, poznatija kao Munjara. Ove se godine slavi i 110 godina otkako je u Karlovcu prvi put zasjala javna električna rasvjeta po Teslinu principu izmjenične struje.

, Image: 317895050, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Munjara iz 1908. druga je hidroelektrana u Hrvatskoj

Zavičajni muzej Ozalj

U sklopu Rumobilova aranžmana organiziran je i posjet Zavičajnom muzeju koji čuva zbirku akvarela i crteža Slave Raškaj, njezine obiteljske fotografije, molitvenik i lutku koja je pronađena u njezinoj rodnoj kući nedaleko od dvorca (cijena ulaznice je 10 kuna). Ozaljski je dvorac jedini na svijetu ispod kojeg prolazi željeznička pruga, a uz legendu o zmaju Ozaljku, koji živi u utrobi dvorca, u muzeju možete kupiti edukativne slikovnice i vodiče za djecu ‘Bajka o ozaljskoj željeznici’, ‘Ozalj 4 Kids’ i ‘Igram se i učim’.

, Image: 317520821, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Ozaljski dvorac jedina je utvrda u svijetu ispod koje prolazi željeznička pruga

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas
Žive slike na putu prema dvorcu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas
Memorabilije slavne slikarice Slave Raškaj

Matin mlin Grdun

Ako dolazite automobilom, istražite slikovite kutke i uz rijeku Dobru. S glavne ceste za Ozalj skrenite prema Jaškovu, gdje je putokaz za Matin mlin i gospodarstvo Grdunac u naselju Grdunu. U vodenici iz prošlog stoljeća možete kupiti svježe mljeveno integralno, ječmeno, proseno i heljdino brašno, domaće žgance i ječmenu kašu. Osim ako kupite brašno, besplatno je možete razgledati i ako ručate u obližnjem obiteljskom restoranu Papalina, poznatom po domaćoj janjetini s ražnja i ispod peke, ovčetini sa zeljem, težačkim rezancima, žgancima s kiselim mlijekom te pastrvama i šaranima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas
Izletnici rado navrate po brašno u stari mlin

OPG Kovač

Nakon uživanja u Grdunu zaputite se u Jaškovo te zastanite kod Eko OPG-a Kovač, gdje možete nabaviti ekološko bučino ulje, bučino brašno i koštice te orahe i lješnjake.

Pavlinski samostan Svetice

Na Cvjetnicu, u nedjelju 25. ožujka, iz Ozlja se kreće na tradicionalni križni put prema pavlinskom samostanu Svetice. Utemeljen je 1627. na istoimenom brdu, s kojeg se pruža predivan pogled na cijeli ozaljski kraj, a prvi mu je prior bio veliki hrvatski leksikograf Ivan Belostenec. Nekoć su tu stajale tri kapelice posvećene Blaženoj Djevici Mariji, svetoj Margareti i svetoj Katarini, pa otuda i potječe ime mjesta. Uz samostan su mali vinograd, povrtnjak i gredice sa začinskim biljem o kojima brinu dva pavlina i njihova domaćica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas
Pavlinski samostan Svetice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sana Vitas
Primjerak ‘Gazofilacija’ Ivana Belostenca

Pavlinovica i Katarina Zrinski

Odmor u seoskoj idili pružaju hostel Ozalj u Jaškovu te domaćinstvo Čulig u Vrhovcu, okruženo vinogradom i šumskim gajevima, gdje možete kušati češnjovke, šunku, čvarke, špek, domaće povrće, domaća vina, rakije i razne biljne likere. U restoranu Žganjer nemojte propustiti Svetičku pavlinovicu, gorko-slatki liker spravljen prema tajnoj recepturi, te tortu Katarine Zrinski s čak 11 slojeva.

ozaljska torta_zavicajni muzej grada ozlja
Torta Katarine Zrinski sastoji se od čak 11 slojeva

Linker
24. travanj 2024 02:03