More oko Pašmana iznimno je čisto
 Zvonimir Barisin / Hanza Media
za avanturiste

Pašman: Đir po kršu

Avanturisti na otok u zadarskom arhipelagu početkom ožujka dolaze radi škrapinga, utrke po oštrim i strmim stijenama - nakon čega slijedi uživanje u lokalnim delicijama i razgledavanje baštine

Avanturisti na otok u zadarskom arhipelagu početkom ožujka dolaze radi škrapinga, utrke po oštrim i strmim stijenama - nakon čega slijedi uživanje u lokalnim delicijama i razgledavanje baštine

Otok Pašman u zadarskom arhipelagu, u kojem je more zbog čestih izmjena struja iznimno čisto, svako ljeto privlači brojne turiste. No, za razliku od mnogih drugih hrvatskih otoka koji zimi zamru, on ima što ponuditi i ljudima kojima sunčanje i kupanje nisu najvažnije aktivnosti. Tako se 3. ožujka ondje održava tradicionalna sportska manifestacija Škraping, trčanje i hodanje po oštrim i strmoglavim obalnim stijenama, u kojoj sudjeluju i muškarci i žene.

Pasman, 090717. 
Panorama mjesta Pasman.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barisin / Hanza Media
More oko Pašmana iznimno je čisto

IZAZOVI NA PUTU

Taj adrenalinski sport na Pašmanu je hit već dvanaest godina - začetnik je atletski stručnjak Josip Tomić - a koliko je popularan, dokazuje i to što je lani sudjelovalo 1400 natjecatelja iz Hrvatske i još jedanaest europskih zemalja. Sudionici na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje trebaju proći u što kraćem vremenu, a izazova je mnogo. Jer, moraju se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, savladavati oštro stijenje…

Zadar, 100312.
Sedmu godinu zaredom na otoku Pasmanu odrzala se manifestacija Skraping, utrka spretnosti i orijentacije. Skraping se sastoji od dvije utrke: Light od 18 km i Ultra od 40 km. Sudjelovjealo je 800-tinjak natjecatelja.
Na slici: detalj s dogadjanja.
Foto: Andrija Lucic / CROPIX
Andrija Lucic / Hanza Media

OBITELJSKA UTRKA

Dobra vijest je da je škraping podijeljen u četiri kategorije pa svatko bira onu koja mu najviše odgovara s obzirom na fizičku spremu. Marathon (ultra), dužine 45 km, namijenjen je iskusnim sportašima, a challenger, čija je dužina 25 km, rekreativcima. Pred onima koji odaberu active (đir) izazov je od 12 km, a upola manje čeka sudionike u kategoriji light koju još zovu i - obiteljska. Nakon utrke sve čeka večera te zabavni program tijekom kojeg se proglašavaju pobjednici i dodjeljuju nagrade.

Pasman, 090313.
Na Pasmanu je jutros startala utka Skraping 2013. Ovogodisnje izdanje Skrapinga pokazalo je da se radi od prvorazrednom sportskom, ali i turistickom dogadjaju, jer je za 900 mjesta u utrci prijavljeno vise od tisucu kandidata. Ovogodisnja utrka nosi ime po Josku Bozicu, poginulom sinu naseg alpinista Stipe Bozica.
Na fotografiji: detalj sa Skrapinga.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / Hanza Media
Sudionici utrke na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje trebaju proći u što kraćem vremenu

DOMAĆE DELICIJE

Oni koji nisu ljubitelji ekstremnih sportova, čak ni u najblažoj varijanti, tih dana na Pašmanu mogu posjetiti Sajam otočnih proizvoda, gdje se predstavlja više od 40 izlagača. Uz nastup kulturno-umjetničkih društava i klapa posjetitelji će uživati u slatkim i slanim specijalitetima te pićima: sokovima, likerima, rakijama, sirevima, džemovima, arancinima, ušećerenim bademima, mariniranoj ribi… A nude se i razne rukotvorine te domaća kozmetika - najčešće na bazi maslinova ulja.

Pasman, Zadar, 300617
Ana i Krsto Matulic iz OPG-a Matulic su nagradjivani proizvodjaci raznih kozmetickih i prehrambenih proizvoda.
Na fotografiji: OPG Matulic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / Hanza Media
Na sajmu otočnih proizvoda predstavit će se 40 OPG-ova

NETAKNUTA PRIRODA

Za sudionike Škrapinga prijevoz iz Zagreba je organiziran, no i ostali mogu lako doputovati. Na otok se dolazi trajektnom linijom ZadarPreko (otok Ugljan) te dalje državnom cestom D110 i mostom u mjestu Ždrelac. Druga trajektna linija je Biograd-Tkon. Naselja se nalaze na sjeveroistočnoj strani otoka (noći se uglavnom u privatnom smještaju), a južnu krase netaknuta priroda, brojne uvale, modro more, stare ribarske kuće i - veličanstven pogled na Kornate.

Pasman, 080314.
Otok Pasman. 
Na Pasmanu je jutros startala utrka Skraping Tkon-otok Pasman 2014. Ovogodisnje izdanje Skrapinga pokazalo je da se radi od prvorazrednom sportskom, ali i turistickom dogadjaju, jer je prijavljeno vise od tisucu natjecatelja. Skraping je jedinstvena internacionalna trekking utrka po ostrom otockom kamenju i spada u vrstu ekstremnih sportova. Utrka je podijeljena u tri kategorije.
Na fotografiji: Mihael Zmajlovic, ministar zastite okolisa i prirode na startu utrke.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / Hanza Mdeia
Utrka Škraping

SREDNJOVJEKOVNE GRAĐEVINE

Uz prirodne ljepote, u kojima posebno uživaju ljubitelji robinzonskog odmora, Paš- man ima i bogatu srednjovjekovnu kulturnu baštinu. Primjerice, Franjevački samostan sv. Dujma u mjestu Kraj i Benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac. U mjestu Otus su Crkva sv. Ante i ostaci ljetnikovca s početka 15. stoljeća, a nedaleko od Neviđana nalaze se ruševine ranokršćanske Crkve sv. Martina. Još je starija bizantska utvrda Pustograd iz 6. stoljeća, sagrađena blizu Tkona.

Zadar,26052005
Prolaz Zdrelac izmedju otoka Ugljan i Pasman s istoimenim mostom preko prolaza. Prolaz ce uskoro biti prosiren
-pokr-
snimio:Jure Miskovic
Jure Mišković / Hanza Media
Pašman je povezan s otokom Ugljanom mostom preko prolaza mali Ždrelac

Linker
26. travanj 2024 09:04