DOBRODOŠLI U BAD HOMBURG

Paula Jusić u okupljalištu svjetske elite: Grad muzej u blizini Frankfurta je i poznato lječilište

U elitno lječilište nedaleko od Frankfurta, poznato po raskošnim parkovima, termalnim izvorima i jednoj od najstarijih kockarnica u Europi, glazbenici Paula i Đelo Jusić dolaze već godinama - kao gosti male, ali važne hrvatske zajednice.

U Bad Homburg zaljubili smo se prije petnaestak godina, i otad nam je taj grad-muzej redovita destinacija. Prvi put došli smo na poziv naših dobrih prijatelja, obitelji Krtalić, cijenjenih ugostitelja koji u kući spomeniku kulture u Kurparku imaju restoran. Preko njih smo upoznali Stipu Puđu, urednika njemačkog izdanja Večernjeg lista, koji nas je pozvao da budemo glazbeni gosti na dodjeli godišnje nagrade najuspješnijim Hrvatima u dijaspori - i otad svake godine nastupamo, ili smo pak uzvanici, na tom gala događaju u Kongresnom centru u Kurhausu.

image

Paula i Đelo Jusić u obilasku dvorca

PRIVATNI ALBUM

Bad Homburg je zbog svojih povijesnih znamenitosti i raskošnih parkova omiljeno odredište njemačke i svjetske elite - te i preko tjedna privlači bogate poslovne ljude iz dvadesetak kilometara udaljenog Frankfurta. Mondenom imidžu Bad Homburga pridonose i termalni izvori, poznati još u doba Rimljana, prva kockarnica te najstariji tereni za golf u ovom dijelu Europe.

Najjednostavnije je avionom doći do Frank­furta, a potom se podzemnom željeznicom ili taksijem za samo dvadesetak minuta stiže na odredište. Mi obično putujemo automobilom jer prevaljujući tih 1000 kilometara uvijek otkrijemo nešto zanimljivo (ovaj put zaustavili smo se u Salzburgu).

image

Paula Jusić ispred Engel-Apotheke - Engleske ljekarne iz 1684.

PRIVATNI ALBUM

Bad Homburg je prepun hotela i apartmana, no mi smo najčešće u jednom od tri reprezentativna hotela u pješačkoj zoni u središtu grada - Steigenberger Hotel Bad Homburg, Maritim Hotel Bad Homburg ili Parkhotel Bad Homburg. S obzirom na lokaciju i vrhunsku uslugu, cijene su im sasvim prihvatljive - noćenje za dvije osobe stoji od 80 do 120 eura.

Čitajte i: UZBUDLJIV I SASVIM NEOBIČAN MEDENI MJESEC OMILJENOG ‘TRAVEL BLOGER‘ PARA U PUSTINJI

U ljekovitim vodama Bad Homburga vor der Hohe - kako mu je puni naziv - oduvijek su uživali pripadnici kraljevskih obitelji i plemstva, a car Wilhelm II. tu je u 19. stoljeću imao ljetnu rezidenciju. U nekadašnjem selu, koje se prvi put spominje 782. pod imenom Dietigheim, u 13. stoljeću Wortwin von Hohenberch gradi dvorac Hohenberg. Po imenu dvorca nastaje izvedenica Homburg, kojoj je 1912. - kad je već ondje bilo poznato termalno kupalište - dodano Bad. Stoljetne povijesne građevine su održavane i očuvane pa su Kurhaus i Kaiser-Wilhelm-Bad, oko kojeg se na 44 hektara prostire njegovani park te izvori ljekovite vode bogate mineralnim sastojcima, nezaobilazna mjesta za turiste. Baš kao i igralište za golf, koje je, iako potpuno modernizirano, sačuvalo izvorni izgled.

image

Kaiser Wilhelms Bad: kupalište otvoreno 1890. u lječilišnom parku

PRIVATNI ALBUM

No za više od 400.000 posjetitelja godišnje pravi je magnet jedna od najstarijih kockarnica u Europi, izgrađena 1841., koju je rado posjećivao i engleski princ Edvard VII. Na kockarnici je natpis "Die Mutter von Monte Carlo" (Majka Monte Carla) jer su po uzoru na kasina u Bad Homburgu otvarani i oni na Azurnoj obali. Oko tornja iz 12. vijeka u 17. je stoljeću izgrađena Palača landgrafova.

Među bogatim i znamenitim pacijentima u termama bio je i ruski književnik Dostojevski, koji se u pismu supruzi požalio: "Park je prekrasan, pansion je izvrstan, glazba je dobra. Ovdje bi se moglo izliječiti da nema ovog prokletog ruleta". A kralj Chulalongkorn iz Sijama (Tajland) u znak zahvalnosti gradu je darovao vrtni paviljon, završen 1914., jer su ljekoviti termalni izvori pripomogli i njegovom izlječenju.

Premda je grad prepun dućana s tehnikom, robnih kuća, parfumerija i ekskluzivnih trgovina poznatih brendova, ovdje se ne dolazi zbog shoppinga. Uz trgovine, u pješačkoj su zoni kafići, brojni klubovi i restorani gdje ćete po tek nešto višim cijenama nego u Zagrebu popiti odličan espresso ili pojesti ukusan obrok.

image

Thai-salu, paviljon u Kurparku, dao je izgraditi sijamski kralj Chulalongkorn - u znak zahvale jer se tijekom boravka 1907. oporavio u lječilištu

PRIVATNI ALBUM

Nadaleko poznati Restaurant Am Römer­brunnen, koji je proslavio Tiho Krtalić s obitelji, nudi delicije iz svih krajeva svijeta i vrhunska vina, a objed na terasi s pogledom na park, koji je također zaštićeni spomenik kulture, dodatni je bonus iznimnog gastronomskog doživljaja. Čest gost restorana je i gradonačelnik, 36-godišnji Alexander Hetjes, koji je već drugi mandat na toj dužnosti. Obožava Hrvatsku, a posebno Dubrovnik te ga rado posjećuje sa suprugom. I on je pobornik simbioze prošlosti i modernizacije, tradicije koja rado prihvaća tekovine novog doba, pa broj turista i korisnika termalnih lječilišta u tom jedinstvenom gradu svake godine raste jer nudi maksimum za svaku dobnu skupinu.

image

Bad Homburg

PRIVATNI ALBUM

ZANIMLJIVOSTI

U Bad Homburgu živi oko 300 Hrvata, a među njima je 97-godišnja Olga Stoss (rođena Ursić), kći zagrebačkog veletrgovca, koja se sa suprugom tu preselila 1954. Tijekom i nakon Domovinskog rata organizirala je humanitarnu pomoć pa je, među ostalim, više od 400 kamiona s lijekovima, hranom i građevinskim materijalom poslano tih godina u Dubrovnik. Dobitnica je Nagrade Grada Dubrovnika te počasna građanka Bad Homburga, koji se prije dva desetljeća pobratimio s Dubrovnikom.

U Bad Homburgu je i poznata Ruska kapela, a kamen-temeljac pravoslavne crkve položen je u nazočnosti ruskog carskog para 16. listopada 1896. Posvećenju održanom tri godine poslije nisu prisustvovali, no Rusi, posebno oni dubljeg džepa, stoljećima su redoviti gosti termalnog lječilišta Bad Homburg.

image

Kurpark je stanište životinja koje se slobodno kreću, brojnih vrsta

PRIVATNI ALBUM
Linker
20. travanj 2024 00:23