Pazinsku jamu u svojem je romanu opisao i Jules Verne
 Srećko Niketić / Hanza Media
GRAD U SRCU POLUOTOKA

Pazin: Medeno srce Istre

Ljubitelje pčelarskih proizvoda u veljači svi putovi vode u grad u kojem mogu kušati autohtone delicije oplemenjene slatkim nektarom.

Do kraja veljače ljubitelje meda svi putovi vode u Pazin, grad u srcu poluotoka, jer se u to vrijeme održavaju Dani mednih delicija središnje Istre. Lokalni ugostitelji dobro su se za to pripremili, osmislivši bogat meni od tri jela po promotivnoj cijeni od 120 kuna. Riječ je o autohtonim delicijama, obogaćenim tim ukusnim i zdravim pčelinjim proizvodom. Tako u Konobi Jelenić u Lušetićima možete kušati pileće trakice s umakom od meda i senfa, kao i skutu s medom i orasima, a u Agroturizmu Ograde mednu juhu i kokoš u mednom umaku s pusnim štrucljima. Dakako, uz prethodnu najavu, da biste bili sigurni da će vas čekati stol. Predjelo, glavno jelo i desert s medom dočekat će vas i u konobama Vela vrata i 2. Peron, Boljunskoj konobi te u izletištu Stara štala, pa ne propustite kušati ono što se rijetko nudi - čokoladnu tortu s medom, uštipke prelivene medom ili tagliatu od ramsteka s medom i narančom.

Pazinski cukerančić

Glavno prigodno slavlje održava se 23. i 24. veljače u sportskoj dvorani. Riječ je o 13. Danima meda - međunarodnoj izložbi pčelarskih proizvoda, koja će biti otvorena od 8 do 19 sati, a ulaz i predavanja su besplatni. Uz specijalitete s medom, svakako treba kušati pazinski cukerančić, zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Posebnost mu je razgranati oblik, u njegovoj pripremi upotrebljava se amonijak, a kad je gotov, umače se u malvaziju i grubi šećer. Kako se pripremao za vjenčanja i druge svečanosti možete saznati u Agroturizmu Ograde u Katunu Lindarskom, odakle je i krenula priča o njegovoj posebnoj vrijednosti u gastro ponudi Hrvatske.

Udruga pčelara Lipa Pazin
U veljači se održava i međunarodna izložba pčelarskih proizvoda

Nakon ukusnog ručka dobro je prošetati, posebno po Poučno-pješačkoj stazi, što je izniman doživljaj. Započinje na mostu Vršić nedaleko od Kaštela te vodi kroz zadivljujući prirodni kanjon do obala Pazinčice, a zatim se blagim serpentinama dolazi do vidikovca koji je nedavno uređen i opremljen novim edukativnim panoima. Oni daju kompletan uvid u hidrografiju i biljni svijet te istraživanja i legende o Kaštelu i Pazinskoj jami, koje su poslužile slavnom piscu Julesu Verneu za radnju njegova romana ‘Mathias Sandorf’. Verne nikada nije bio u Pazinu, ali je o slavnoj jami doznao iz putopisa svog sunarodnjaka Charlesa Yriartea.

Penjanje na Zarečkom krovu

Tisuću godina star Kaštel najveća je i najbolje sačuvana srednjovjekovna utvrda u Istri. U njemu su smješteni Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina, koji rade subotom i nedjeljom od 10 do 16 sati. Ulaznica za odrasle je 25, a za djecu 18 kuna. U suvenirnici se mogu kupiti istarski suveniri, muzejske publikacije i razglednice. Ako ste željni adrenalina, isprobajte poznati zip line iznad Pazinske jame, koji u ovo doba radi po prethodnom dogovoru za najmanje pet osoba, ili možete početi učiti jahati u Konjičkom klubu Soko u Slokovićima, gdje po najavi početni sat škole jahanja stoji 100 kuna.

Tisuću godina star Kaštel danas je muzej

Prenoćiti, pak, možete u rustikalnom ambijentu Agroturizma Ograde, modernom interijeru Na brijegu sobe ili hotelu Lovac, iz kojeg se pruža spektakularan pogled na Kaštel i Jamu.

Pazin,110612.
Panorama Pazina.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srećko Niketić / Hanza Media
Pazinsku jamu u svojem je romanu opisao i Jules Verne

Linker
19. travanj 2024 19:34